Beach Boys: Lillebror overtog styringen

Afdøde Carl Wilson har meget af æren for, at surf-drengene overlevede både succes og kriser

Carl Wilson (th) med Bruce Johnstone og Mike Love på scenen i 1992. (Foto: AP)
Carl Wilson (th) med Bruce Johnstone og Mike Love på scenen i 1992. (Foto: AP)

For John Lennon og Paul McCartney skete det historiske øjeblik, da de mødtes ved en bydels-fest i Liverpool i 1956.

Mick Jagger og Keith Richards genså hinanden efter mange år på tog-stationen i hjembyen, Dartford, udenfor London, i 1961.

Og Neil Young og Stephen Stills fandt hinanden igen, da de begge tilfældigt holdt i det samme trafik-kryds i Hollywood i 1965.

Sådan kan tilfældigheder have stor virkning. I disse tilfælde blev det i indledning på samarbejder, der gjorde dem alle til legender i musik-historien.

Det var også nærmest et tilfælde, der afgjorde The Beach Boys skæbne.

Alene hjemme med penge til mad
Magien gav første gang lyd fra sig, da de tre Wilson-brødre, Brian, Dennis og Carl, var alene hjemme nogle dage. Forældrene, der skulle til Mexico, lagde penge til sønnerne, så de ikke døde af sult, mens de var væk.

De unge Beach Boys. (PA Photos)
De unge Beach Boys. (PA Photos)

Paul Dano er nærmest skræmmende god som den unge Brian Wilson. (Foto: PR Foto) Filmmagasinet - 3. feb. 2016 - kl. 15:57 Portræt af et geni

Men knægtene spildte ikke moneterne på mad. Sammen med fætter Mike Love og skole-kammeraten Al Jardine røg de ned i den lokale musik-shop i Hawthorne, udenfor Los Angeles, og lejede et komplet sæt instrumenter og mikrofoner - og så var det ellers med at komme hjem og øve.

Da forældrene kom hjem og så, hvad pengene var blevet brugt til, flippede deres far, Murry Wilson, totalt ud, skummede af raseri - lige indtil ophavet og deres venner spillede det nummer, 'Surfin', de selv havde skrevet og indøvet under fraværet.

Så fik tonen en anden lyd. Murry var selv fritids-sangskriver og mente nok, han kunne genkende talent, når han hørte det.

Carl tog over
- Dennis fik dem til at gøre det. 'Skriv en sang om surfing'. Han var vild med at surfe. Han kunne forsvinde hver lørdag og søndag, hvis det var muligt. Uden at slå græsplænen, få bare det med. Han elskede den sport', sagde Murray Wilson til Rolling Stone magazine i 1971, fremgår det af en bog om Carl Wilson, 'Long Promised Road', skrevet af Kent Crowley, der netop er udkommet.

Der surfes på scenen. (AP Photo)
Der surfes på scenen. (AP Photo)

Beach Boys anno 1966 med Bruce Johnstone som erstatning for Brian Wilson i turne-delen af bandet. (AP Photo)
Beach Boys anno 1966 med Bruce Johnstone som erstatning for Brian Wilson i turne-delen af bandet. (AP Photo)

Se også: Beach Boy omgiver sig med smækre sangsild

Normalt er det Brian Wilson, der beskrives som geniet, når talen falder på stranddrengene, og det kan ingen vel indvende noget imod som mester for nogen af de smukkeste og mest vellydende sange nogensinde.

Men det var Carl Wilson, knapt nok over teenage-alderen, der tog over lederskabet, da storebror brød sammen og som en anden Maude fra 'Matador' gik op og lagde sig i seng i flere år.

Carl Wilson på scenen i 1987. (Ullstein Bild)
Carl Wilson på scenen i 1987. (Ullstein Bild)
 

Så overtog Carl taktstokken med en stor del af ansvaret for 'forretningen Beach Boys' med 'turne-hold, avanceret lyd-udstyr, hyrede musikere, koner, eks-koner, et voksende kuld af unger, både egne og brødrenes, og et stort rockbands infrastruktur med advokater, revisorer, managers, publishing-selskaber og PR-folk -  og han havde ikke engang stemmeret endnu', som Crowley beskriver situationen for den unge mand.

Ude af kontrol
Han rejste sig med udfordringen og havde afgørende betydning for, at Beach Boys overlevede alle kriser de følgende år som u-hippe med svigtende pladesalg, Charles Manson-forbindelse, stoffer og interne slagsmål mellem meditations-typerne Mike Love og Al Jardine og Wilson-brødrene med stoffer og alkohol i bagagen, især personificeret ved Dennis, bandets sex-symbol, der var en skygge af sig selv, da han druknede i 1983.

Men Carl Wilson holdt sig nu heller ikke tilbage, når det gjaldt om at snuse noget forbudt op i næsen.

Først i 1978  ved en koncert i Perth, Australien, blev det dog åbenlyst for enhver, at den var helt gal med ham. Han mumlede, tabte sin guitar, tumlede ind i trommesættet og var ude af stand til at gøre en ende på afslutnings-nummeret 'Good Vibration'.

Vagthund The Everly Brothers: Brødre i lyst og nød

Beach Boys forklarer sig på en pressekonference i 1983. (AP Photo)
Beach Boys forklarer sig på en pressekonference i 1983. (AP Photo)
 

Undskyldte sin optræden
Dagen efter indkaldte gruppen til en pressekonference og Carl Wilson undskyldte sin optræden med, at han var kommet til at blande sin medicin med alkohol.

Forklaringen blev godtaget, men den yngste Wilson var klar over, at hans situation var ude af kontrol, og han måtte tage sig sammen, hvis det ikke skulle gå helt galt.

De sidste år af hans liv, Carl Wilson døde af lungekræft 6. februar 1998, holdt han Beach Boys på landevejen, lavede et par solo-plader og sørgede ellers for, at Brian Wilson kom ud af psykiateren Eugen Landys kløer, så han nu kan fungere igen.

Carl Wilson er begravet tæt ved sin mor på Westwood Memorial Park-kirkegården. På hans gravsten står ordene:

'Verden er et langt mindre sted uden dig'.

'Long Promised Road - Carl Wilson, soul of The Beach Boys'' af Kent Crowley. 286 sider. (Forlaget Jawbone).

 

3 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Musik
Seneste i Musik
Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.Human Impact: 'Human Impact' (Ipecac-album/Ude 13. marts)
2.Lucifer: 'Lucifer III' (Century Media-album/Ude 20. marts)
3.Flat Worms: 'Antarctica' (Drag City-album/Ude 10. april)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Andy Shauf: 'The Neon Skyline' (Anti-album/Ude nu)
2.The Wood Brothers: 'Kingdom in My Mind' (Honey Jar-album/Ude nu)
3.Wolf Parade: 'Thin Mind' (Sub Pop-album/Ude nu)
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere