Denne gentleman opfandt punk

James Williamson fra Iggy & The Stooges er venlig, men det er hans guitarspil ikke

James Williamson på hotel Sankt Jörgen Park Resort i sommeren 2013. (Foto: Per Lange)
James Williamson på hotel Sankt Jörgen Park Resort i sommeren 2013. (Foto: Per Lange)

GØTEBORG (Ekstra Bladet): En gråhåret ældre herre sidder fredeligt og drikker kaffe i baren på et luksushotel i Gøteborgs udkant. Iført mørk blazerjakke ligner han enhver anden aldrende amerikansk turist.

Men James Williamson er helt unik.

Legendarisk rockband er 'klar til at dø'

Ingen spiller nemlig guitar som ham, og ingen har haft en karriere som den nu 63-årige texaner, der i 1973 skrev sig dybt ind i rock’n’rolls historie med sine nederdrægtige riffs på Iggy & The Stooges’ nihilistiske mesterværk ’Raw Power’.

- Hans guitarspil har en stærkt frastødende energi, der antændte den engelske punkscene, udtalte ikonet Iggy Pop for nyligt.

Vi var som brødre
Bortset fra James Williamsons skelsættende debut, så har han dog højst udsædvanligt stort set ikke udgivet noget i 40 år. Indtil nu.

Gamle køtere pisser territoriet af

Iggy & The Stooges er nemlig aktuelle med ’Ready to Die’, der er en ret misvisende - og ironisk - titel på et overrumplende livligt comebackalbum, som paradoksalt næppe ville være udkommet, hvis ikke gruppens oprindelige guitarist, Ron Asheton, var død i 2009.

- Iggy ringede og spurgte, om jeg ville med på landevejen igen. Han var ved at løbe tør for medlemmer af The Stooges. Først appellerede det ikke til mig, men vi var som brødre, da vi var unge, så jeg sagde ja, siger James Williamson til Ekstra Bladet.

Darth Vader i band
Efter et voldsomt skænderi mellem sangeren og guitaristen i slutningen af 1970’erne, forsvandt James Williamson fra musikverdenen, og de to talte ikke sammen i årtier.

Blødende rå rockhistorie

I stedet blev manden, som The Smith-guitaristen Johnny Marr kalder ’Darth Vader, hvis han var med i et band’, såmænd mangeårig vicepræsident for Sonys computerafdeling.

- Det var et ret stort spring fra The Stooges til calculus, klukker James Williamson, der virker ligeså venlig, som hans guitarstil er fjendtligt.

- Men jeg har aldrig fortrudt skiftet. Computerindustrien var spændende, som musikbranchen var det førhen, og jeg arbejdede sammen med geniale folk, der opfandt fantastiske ting som internettet.

Ikke med god vilje
Selv opfandt James Williamson nærmest punkgenren. Men det var tilsyneladende ikke med hans gode vilje.

- Jeg føler ikke, jeg har noget tilhørsforhold til punken. The Stooges spiller rock’n’roll. Men The Sex Pistols, som jeg ikke er vild med, formåede at gøre det, vi ikke gjorde, nemlig at kommercialisere en meget aggressiv lyd.

- Vi var bare bedre, og vi poserede ikke som punks, vi var virkelig punks. Vi havde huller i vores jeans, fordi de var slidt, og vi havde ikke råd til et nyt par, forklarer guitaristen.

En stor tilfredsstillelse
The Stooges var og er et af rock’n’rolls mest indflydelsesrige orkestre. Men de har aldrig solgt mange skiver, og i 1970’erne formåede bandet ikke at samle bare 2000 mennesker.

Legenderne nægter at dø

Nu optræder de på festivaler for 40.000 publikummer, og i Gøteborg møder 7000-8000 op i gråvejr og får en enestående rockoplevelse. Gruppen blev sågar optaget i ’Rock and Roll Hall of Fame’ i 2010:

- Det er som om, vi løber sejrsrunder nu. Det er virkelig en stor tilfredsstillelse for en gammel fyr som mig endelig at blive bekræftet i, at vi ikke var tabere dengang. Det har skabt mange frustrationer i årenes løb, at pladerne aldrig blev kommercielle succeser, erkender James Williamson.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.