Annonce:
Annonce:

Ebbot Lundberg: Fem plader der ændrede mit liv

Den banebrydende, koncertaktuelle svenske rocksanger om en håndfuld plader, der gjorde en forskel

Ebott Lundberg fyldte 50 tidligere på året, men er stadig langt fra midtvejskrisen. (Foto: Dan Isaac Wallin)
Ebott Lundberg fyldte 50 tidligere på året, men er stadig langt fra midtvejskrisen. (Foto: Dan Isaac Wallin)
Annonce:
Følg Musik
Følg INTL. MusikNYT

Torbjörn 'Ebbot' Lundberg fyldte halvtreds tidligere tidligere på året, hvilket han i sidste måned markerede med sit tredje soloudspil 'For the Ages to Come', denne gang i selskab med bandet Indigo Children. Han startede karrieren tilbage i 1981 i det svensk-norske punkband Sure Tråkings Trio og var efterfølgende frontfigur i to af Sveriges betydeligste rockgrupper Union Carbide Productions (1986-1993) og The Soundtrack of Our Lives (1994-2012). Han har sideløbende arbejdet sammen med alt og alle fra Jane Birkin til The Cardigans.

Annonce:

Ifølge sin hjemmeside er han lige nu ved at søsætte et projekt sammen med medlemmer af Portishead og Spiritualized samt produceren Butch Vig (Nirvana, Garbage m.fl.), der debuterer senere på året under navnet The Five Billion in Diamonds. Allerede i næste uge giver han dog hele tre koncerter i Danmark sammen med Indigo Children: på Loppen i København 12. maj, Skraaen i Aalborg 13. maj og Voxhall i Aarhus 14. maj. I den anledning har vi bedt Ebbot fortælle om fem plader, der forandrede hans bevidsthed.  

John Coltrane: 'Olé Cotrane' (1961)

 - Der er egentlig ikke så meget at sige om denne plade. Den er bare.  Jeg har haft utallige rejser i mit hoved med 'Olé Coltrane' i løbet af mit relativt korte liv. Coltrane er og var et kosmisk fænomen. Et gudbenådet væsen, som med sit instrument åbnede portene til utallige dimensioner. En sand mester! Det eneste som er synd, er at han forlod planeten lidt vel tidligt og ikke fik lavet flere indspilninger på denne jord.

 

Pink Floyd: 'The Piper at the Gates of Dawn' (1967)

Annonce:

 - Jeg fik et mindre chok, da jeg opdagede Pink Floyd med Syd Barrett. Jag havde som dunet 13-årig allerede stiftet bekendtskab med 'Wish You Were Here', 'Atom Heart Mother', 'Dark Side of the Moon' og 'The Wall' inden Syd kom ind i billedet. Det første nummer jeg hørte fra pladen var 'Chapter 24' og det ramte mig lige i sjælen. Da jeg siden hen hørte hele pladen igennem fra 'Astronomy Domine' til 'Bike' var det en uvirkelig oplevelse, som sendte mig tilbage barndommen og alle mine første indtryk af verden.  

  - Pladen er fantastisk på alle planer bortset fra Roger Waters bidrag 'Take Up Thy Stethoscope and Walk', som er det eneste overflødige nummer på albummet. Den ville jeg gerne have erstattet med Richard Wrights fantastiske 'Paintbox'. Så havde skiven været fuldkommen. Men man kan ikke få alt. Dog næsten. Jeg har fuld forståelse for de tekstmæssige efterdønninger som i særdeleshed Roger Waters sloges med efter at Syd trådte ud af gruppen. 

Michael Møller: Fem plader der ændrede mit liv

The Damned: 'Machine Gun Etiquette' (1979)

Annonce:

- Jeg kunne have valgt Stranglers, Sex Pistols, Stiff Little Fingers eller The Clash, men den grummeste plade er stadig The Damneds tredje album, hvor guitaristen og sangskriveren Brian James lige som Syd Barrett i Pink Floyd havde forladt gruppen. Her finder man ekstrem energi, humor og helt tidløst beskidte sange, men fremfor alt Captain Sensibles guitarspil og Rat Scabies' trommer. Det er bandet i absolut zenit hvad angår såkaldt punkkarriere. Den værste sang er faktisk coverversionen af MC5's 'Looking at You', selv om de gør det djævelsk godt. 'These Hands', 'Smash It Up', 'Love Song', 'Liar', 'Melody Lee', 'Antipope' og 'I Just Can't Be Happy Today' er og forbliver klassikere.

 

Love: 'Forever Changes' (1967)

  - Arthur Lee og Love var den amerikanske vestkysts svar på The Velvet Underground. Helt unikke og forud for sin tid. Og Arthur Lees tekster er lige så brillante som et maleri af Hieronymus Bosch. Melodierne og produktionen på den her plade er kort sagt tidløs. 'Forever Changes' og også forgængeren 'Da Capo' påvirkede mig enormt meget, da jeg turnerede med Union Carbide Productions i firserne. Min absolutte favoritsang er 'The Red Telephone'.

Annonce:

 - Lee begyndte heldigvis  at turnere igen i 2002, og jeg fik fornøjelsen af at opleve ham live fire gange. I Göteborg fik jeg tilmed muligheden for at møde ham i enerum og diskutere alt fra delfiner, astrologi, hans tid i fængsel, hans kærlighed til Dafne samt om hvor meget, han ikke kunne udstå Lenny Kravitz og David Crosby.  Mødet og samtalen resulterede i en sang, der hedder 'The Fan Who Wasn't There', som endte på The Soundtrack of Our Lives' albummet 'Communion'. Vi havde planlagt en sejltur langs vestkysten ud for Göteborg, som aldrig blev til noget på grund af regnvejr. Kort efter døde han af kræft. Men det gør ikke noget. Budskabet han formidlede lever stadig. Tak for det!

Ida Corr: Fem plader der ændrede mit liv

The Beatles: 'The Beatles' (1968)

 - Dette dobbeltalbum var min første kontakt med musik overhovedet på grund af det jetfly, der indleder 'Back in the USSR'. En plade jeg som barn spillede i forskellige hastigheder på mine forældres grammofon og som jeg til sidst kastede ud fra altanen som en ufo, hvorefter den nødlandede nede på gaden. Synd for sådan et sjældent originaleksemplar, men jeg skaffede dog et nyt nogle år senere.

Annonce:

 - Den her plade har mere eller mindre været lydsporet til mit liv. Man kan sige, hvad man vil om The Beatles, men kan man ikke lide dem, kan man ganske enkelt ikke lide musik. Så er man fandeme helt fortabt. Alt det bedste med Beatles findes her. Det er nok at kigge på pladeetiketterne på A og B-siderne i form af agernet (det vil sige det grønne æble) og vaginaen (den del med kernehuset) for at forstå ensomheden i tosomheden og modpolerne i det skabte univers. Det er alt, hvad jeg har at sige. Punktum.

     

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Digital arrogance har skabt et samfund med A- og B-borgere
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: