Én gang en Monkee - altid en Monkee

Og det har Micky Dolenz intet imod, selvom han understreger at have lavet så meget andet de sidste 50 år

Mkcky Dolenz er blevet 71 år - og er stadig en Monkee. Foto: All Over
Mkcky Dolenz er blevet 71 år - og er stadig en Monkee. Foto: All Over
Følg Musik
Følg INTL. MusikNYT

Som Paul McCartney til evig tid vil blive betragtet som en Beatle, så vil betegnelsen ’en Monkee’ altid være klæbet til de fire oprindelige medlemmer af The Monkees, som i nogle år i 60’erne opnåede en popularitet, der næsten kunne måle sig med The Beatles.

I dag er der kun tre Monkees tilbage, efter at den eneste englænder i gruppen, pige-favoritten Davy Jones, døde af et hjerteanfald i 2012.

Men for Micky Dolenz – sanger og trommeslager i den oprindelige udgave – er det ikke en byrde at slæbe rundt med opfattelsen, anfører han overfor Ekstra Bladet i telefonen fra London, hvor han befandt sig i den forløbne uge for at lave reklamer for det første Monkees-album i 20 år.

’Good Times’, hedder det.

Tragisk genhør med boybandikon

The Monkees i storhedstiden. Fra venstre: Mike Nesmisth, Davy Jones, Micky Dolenz og Peter Tork. Allstar Picture Gallery
The Monkees i storhedstiden. Fra venstre: Mike Nesmisth, Davy Jones, Micky Dolenz og Peter Tork. Allstar Picture Gallery
 

- Jeg forstår, hvorfor fans og offentlighed altid vil betragte mig som en Monkee, og jeg har ikke noget imod det. Men jeg har nu lavet så mange andre ting de sidste 50 år, der intet har med The Monkees at gøre.

- Jeg boede her i London i 15 år og producerede og instruerede tv-shows, og jeg har lavet masser af teater-produktioner, både i West End, iLondon, og på Broadway i New York. Meget af det har været ganske succesfuldt.

50 års jubilæum
I år er det 50 år siden, The Monkees blev skabt - i form af en tv-serie om et stræbsomt rockband uden megen succes, der forsøgte at genskabe den uhøjtidelige stemning, som The Beatles havde været foregangsmænd for med dels deres personligheder, dels med filmene ’A Hard Days Night’ og ’Help’.

The Monkees mente nok, de kunne selv. Allstar Picture Gallery
The Monkees mente nok, de kunne selv. Allstar Picture Gallery

Monkees: TV-produkt blev et band

Blandt 400 håbefulde unge mennesker til audition, blev Davy Jones, Mike Nesmith, Peter Tork og Micky Dolenz udvalgt til rollerne.

Serien, der havde premiere i november 1966, blev straks et mega-hit. Det samme var tilfælde med Monkees-musikken, der dog blev spillet af andre.

Monkee-drengene måtte nøjes med at lægge vokaler på numrene, og det frustrerede ikke mindst Mike Nesmith, der først og fremmest anså sig selv som musiker og sangskriver, og da bestemt forventede at skulle være med, hvor det var sjovt.

Men de ambitioner satte producenterne hurtigt en stopper for.

’Andre laver og spiller musikken. Du er skuespiller i et tv-show om et arbejdsløs band. Du spiller bare din rolle og lader som om du spiller musik’, lød affærdigelsen.

Mike Nesmith i en af de sjældne live-optrædener med gruppen. Foto: All Over
Mike Nesmith i en af de sjældne live-optrædener med gruppen. Foto: All Over
 

Det var ikke fair
Den behandling fandt han sig ikke i i længden, og hen ad vejen fik han de andre Monkees med på kravet om, at de fandme både kunne og ville selv.

- Og han havde ret. Det var ikke fair, at vi intet havde at sige omkring vores plader. Så lavede vi ’Headquarters’, bare os fire, og det var et smukt album, der også blev succesfuldt, siger Micky Dolenz.

- Men man glemmer nemt, at mange plader dengang blev lavet med andre musikere. F.eks. Mamas & Papas og The Association, og der er heller ikke ikke en eneste Beach Boy, der spiller på ’Good Vibration’.

Hemmelige stjerner bag adskillige 60'er-hits

Hen ad vejen blev det dog svært at bevare momento, og tv-serien lukkede efter to sæsoner, mens The Monkees selv så skriften på væggen efter den mystiske spillefilm, ’Head’, instrueret af ingen ringere end Jack Nicholson, som ingen forstod en brik af.

Monkees var færdige. Troede man. Men med ujævne mellemrum er gruppen igen dukket op til overfladen med koncerter - dog mestendels uden Mike Nesmith - og plader, den seneste ’Justus’ (bare os) fra 1996.

The Monkees rivaliserede med The Beatles om publikums gunst i et par år i 60'erne. Allstar Picture Gallery
The Monkees rivaliserede med The Beatles om publikums gunst i et par år i 60'erne. Allstar Picture Gallery
 

Davy Jones fra arkivet
Det forestående 50 års jubilæum i år fik så Monkees i omdrejninger igen - og Mike Nesmith var med på ideen om et nyt album og en turne, som han dog kunne ville bidrage til ved udvalgte koncerter.

- Han bryder sig vist ikke om at rejse, og så er han også ved at skrive en bog, som han skal bruge det næste år på at promote, men han synger og spiller guitar på en masse numre på ’Good Times’, siger Micky Dolenz.

Davy Jones medvirker såmænd også. Flere af numrene er hentet fra arkiverne med de oprindelige indspilninger i 60’erne, og der fandt man bl.a. Neil Diamond-sangen ’Love to Love’, som englænderen synger.

Også titelnummeret, skrevet af Harry Nelson, og Goffin/King-klassikeren ’Wasn’t Born to Follow’ er hentet på lageret, men har som de øvrige fået en moderne overhaling.

Micky Dolenx og Peter Tork turnerer for tiden under navnet The Monkees. Foto: All Over
Micky Dolenx og Peter Tork turnerer for tiden under navnet The Monkees. Foto: All Over
 

– ’Good Times’ lavede Harry Nelson som en demo af til mig i 1966. Han sang den, og på den måde fik vi mulighed for at lave en duet med mig og min meget gode ven fra dengang. Det satte virkelig gang i processen. Derefter tog det kun et par måneder at lave hele pladen, siger Micky Dolenz.

Og den er blevet vel modtaget af kritikerne.

’Albummet, som enhver Monkees-fan har ventet på. Det bedste siden 60’erne’, skrev f.eks. magasinet Rolling Stone.

– Jeg er så stolt af det album, fastslår nu 71-årige Micky Dolenz.

Han og Peter Tork turnerer for tiden under Monkees-navnet i Amerika. Senere når de Australien og New Zealand. På et tidspunkt gælder det også Europa, forsikrer han.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+