Flig af Dylans privatliv afsløres

Bog fra afdød, gammel ven og tourmanager er blevet færdiggjort af dennes søn

Bob Dylan og Victor Maymudes. (PR Foto)
Bob Dylan og Victor Maymudes. (PR Foto)

Superstjerner er sjældent særligt tilgængelige for medierne, hvis de da ikke har et eller andet nyt produkt, de lige skal gøre reklame for.

Men én har altid været mere utilgængelig end alle andre - Bob Dylan.

Interviews har de seneste 45 år været næsten ikke-eksisterende, og selvom der er skrevet tonsvis af bøger om ham, så har det aldrig været med hans eget samarbejde.

Hans privatliv er et mysterium.

Er han gift? Hvor mange børn og børnebørn har den nu 74-årige legende? Hvor bor han? Hvad laver han, når han ikke befinder sig på sin neverending turne, og hvad interesserer ham i grunden?

Svarene blæser stor set i vinden, kan man sige med en titel på en af hans legendariske sange.

Bob Dylan - den amerikanske spillemand trak 5500 publikummer til Musikhuset. (Arkivfoto: AP) Koncert-anm. Genudsendelse af Gud

Men nu får man et lille glimt af den private Bob Dylan i bogen 'Jokeren og Tyven', skrevet på baggrund af et dusin kassettebånd, i alt 24 timers materiale, som hans mangeårige ven og tour-manager, Victor Maymudes, nåede at indtale til en bog, før han uventet døde i 2001.

Båndene lå i årene efter hans død hos Maymudes søster, som til sidst gav dem til Victors søn, Jacob. Han skulle så videregive dem til sin mor, Victors eks-kone. Det skete bare aldrig, og efter at de havde ligget i en kasse i et år, tog han sig endelig sammen til at høre båndene.

Dylan og Maymudes spillede ofte skak med hinanden. (PR Foto)
Dylan og Maymudes spillede ofte skak med hinanden. (PR Foto)
 

Byggede hus til Dylan
Det er blevet til en bog om faderens forhold til ikke bare Bob Dylan, men også til en lang række andre pop- og filmstjerner som Dennis Hopper, Joan Baez, George Harrison, Tom Petty og David Crosby.

Bogen er bygget op som gengivelse af Victor Maymudes fortællinger på båndene, afvekslende med sønnens observationer og forklaringer undevejs.

Victor Maymudes mødte den unge stræber, Bob Dylan, i Greenwich i 1961, og det udviklede sig hurtigt til et venskab, som førte til, at han blev Dylans tour-manager, indtil den berømte motorcykel-ulykke i 1966 satte en årelang stopper for al videre turne.

Den 72-årige sanglegende viser nu yderligere 23 oliemalerier frem i Danmark. (Foto: AP) Intl. kendte Flere Dylan-klatter udstilles

Så skiltes også deres veje. Victor flyttede til New Mexico og levede i mange år - somme tider rimeligt, somme tider på fallittens rand - af at bygge og sælge huse. Blandt hans ansatte var en overgang en tømrer ved navn Harrisonsn Ford. Han slog senere igennem i Hollywood.

Et af de huse, han byggede, var til Dylan. Men han brød sig ikke om det og satte aldrig sine ben i det igen ud over det første weekend-besøg.

'Han tilbragte to nætter i huset og tog så toget tilbage til LA. Han brød sig ikke om det og sagde, det mindede ham om et hotel. Det var jeg ked af at høre. Jeg havde virkelig ikke været ude på at skuffe ham'.

Victor og en ung udgave af Jacob Maymudes, der færdiggjorde faderens erindringer. (PR Foto)
Victor og en ung udgave af Jacob Maymudes, der færdiggjorde faderens erindringer. (PR Foto)
 

'Bliv i bilen'
'At være sammen med Bob kunne være det rene tortur. Nogle gange var han hård ved mig', fortæller Victor i et afsnit.

Han beretter om en gang, han kørte Dylan på besøg hos forældrene.

'Du bliver i bilen. Bliv siddende her', kommanderede Dylan.

Men der gik ikke lang tid, før Dylans mor kom ud og nærmest trak ham indenfor. Maymudes fik en bid kage og skyndte sig så ud i bilen igen.

Bob Dylan sang 'The Night We Called It a Day' for David Letterman, som han ikke havde besøgt siden 1993. (Foto: AP) INTL. MusikNYT Se Dylans bizarre farvel til Letterman

'Jeg forventede, at Bob ville komme ud og gå amok på mig, hvornår det skulle være, og efter nogle minutter kom han ganske rigtigt farende ud og begyndte at råbe ad mig:

'Du var inde i huset. Jeg sagde, du skulle blive  bilen'. Fuldkommen gakgak, ved højlys dag i New York City'.

Alligevel er Victor parat til at forsvare Dylan.

'Jeg tror, han var pirrelig, fordi han havde og stadig har, någle ret snævre forestillinger om, hvordan hans personlige relationer skal være. Men hvor han er snæversynet på ét område, de personlige relationer, er hans poetiske syn til gengæld mere vidtrækkende og lader ham se mere end nogen anden, og så er han i stand til at skrive ned, hvad han ser'.

Sådan ser bogen ud. (People's Press)
Sådan ser bogen ud. (People's Press)
 

Var Bob til begravelsen?
I slutningen af 90'erne braste venskabet dog.

Victor havde fungeret som tourmanager i 10 år, da Dylan åbnede en cafe i Santa Monica. Den gik imidlertid ad Helvede til, måske fordi, der slet ikke blev reklameret med, hvem der ejede stedet.

I håb om at sætte skub i omsætningen, blev Maymudes datter, Aerie, hyret som daglig kleder. Det blev det ikke bedre af.

Regnskabet havde kun en farve: Blodrød.

Dylan blev rasende og fyrede på stedet Aerie. Det foregik i så hårde vendinger, at Victor skred på stedet, og siden så de aldrig hinanden mere.

Da Victor Maymudes blev begravet, så man heller intet til Dylan, selvom det var en gammel ven, der havde forladt verden.

Eller gjorde man?

'Der blev godt nok snakket om en mystisk skikkelse i briller og hættetrøje, som ankom sent og tog hurtigt afsted igen. Min søster bemærkede denne fyr oppe fra scenen, men fik ikke hilst på ham. Det skal siges,  at min fars liv var befolket af mange sære personager, så den fyr kan have været hvem som helst. Men hvis det var dig, Bob... min familie vil gerne takke dig for din tilstedeværelse. Min far elskede dig altid', lyder Jacob Maymudes afskedsord.

'Jokeren og Tyven - mit liv med Bob Dylan af Victor Maymudes og Jacob Maymudes. 289 sider. 299,95 kr. (People's Press)

6 kommentarer
Vis kommentarer