Hemmelige stjerner bag adskillige 60'er-hits

The Wrecking Crew har indspillet musik med de største - men er selv helt ukendte

Her kan du se traileren til 'The Wrecking Crew'.

De er totalt ukendte, men har stået bag nogle af de største hits i musikhistorien.

Musikerne i det, der i musikbranchen blev kendt som The Wrecking Crew, blev aldrig selv store berømtheder, men deres færdigheder på deres instrumenter gjorde i 60'erne og 70'erne andre til stjerner - for eksempel har de skabt hits for navne som Elvis, Sonny & Cher, The Mamas & The Papas, The Beach Boys, Leonard Cohen, Phil Spector, Frank Sinatra, Nancy Sinatra og The Monkees.

Se også: Beach Boy omgiver sig med smækre sangsild

Når de musikalske stjerner troppede op i studiet, som The Wrecking Crew var tilknyttet i Los Angeles, var det ofte med halvfærdige sange. Her tog de erfarne musikere over, udviklede sangene og indspillede dem som backing-band, mens eksempelvis Elvis eller The Beach Boys stod ved mikrofonerne og sang.

- Musikerne er faktisk de uhyldede helte på alle disse hit-plader, siger Nancy Sinatra i dokumentaren 'The Wrecking Crew', der fra den 3. september kan lejes eller købes på flere danske streamingtjenester.

Frank Sinatra og Ava Gardner - et forhold skabt til at mislykkes. (Courtesy Everett Collection) Kendte Kvinden der (næsten) drev Sinatra i døden

The Wrecking Crew fik deres navn fordi de 'wreckede' - altså smadrede - musikbranchen. (Foto: Sandrew Metronome)
The Wrecking Crew fik deres navn fordi de 'wreckede' - altså smadrede - musikbranchen. (Foto: Sandrew Metronome)

I dokumentaren fortælles blandt andet historien om, hvordan bas-gangene til Nancy Sinatras 'These Boots Are Made For Walking' og Sonny & Chers 'The Beat Goes On' blev skabt af The Wrecking Crew.

Selv om musikerne ikke i sig selv blev kendte, gjorde deres musik.

- Jeg tjente flere penge end USAs præsident, siger bas-spilleren Carol Kaye i dokumentaren.

The Wrecking Crew bestod blandt andet af Hal Blaine på trommer, Tommy Tedesco på guitar, Carol Kaye på bas, Al Casey på guitar, Earl Palmer på trommer, Plas Johnson på saxofon, Jow Osborn på bas og Don Randi på klaver.

Se også: Passion for Elvis blev en profession

Backing-bandet sad mere eller mindre på musikbranchen på vestkysten, mens positionen som det stærkeste studie-band på østkysten tilhørte Muscle Shoals Rhythm Section, der især blev store inden for den sorte soul på trods af, at gruppen bestod af hvide musikere. De arbejdede især sammen med Aretha Franklin, Etta James, Wilson Pickett og Percy Sledge, men senere også navne som Lynyrd Skynard, Bob Dylan og Joe Cocker.

Dokumentaren om The Wrecking Crew er fra 2008 og har blandt andet været vist i Cinemateket i 2010, men bliver nu for første tilgængelig på danske digitale tjenester. Den kan fra den 3. september købes og lejes via tjenesterne iTunes, GooglePlay, SFAnytime og Blockbuster.

Større end de fleste: Aretha er i flere betydninger en stor kvinde. Magasinet Rolling Stone kårede hende i begyndelsen af dette årtusinde til den største sangerind nogensinde. (Foto: AP) Kendte Aretha Franklin: Dronningen af soul

Medlemmerne af 'The Wrecking Crew' arbejdede hårdt - ofte 15 timer om dagen. (Foto: Sandrew Metronome)
Medlemmerne af 'The Wrecking Crew' arbejdede hårdt - ofte 15 timer om dagen. (Foto: Sandrew Metronome)

1 af 5 The Wrecking Crews musikere har spillet med på nogle af de 60'erne og 70'ernes største hits. (Foto: Sandrew Metronome)
2 af 5 The Wrecking Crews musikere har spillet med på nogle af de 60'erne og 70'ernes største hits. (Foto: Sandrew Metronome)
3 af 5 The Wrecking Crews musikere har spillet med på nogle af de 60'erne og 70'ernes største hits. (Foto: Sandrew Metronome)
4 af 5 The Wrecking Crews musikere har spillet med på nogle af de 60'erne og 70'ernes største hits. (Foto: Sandrew Metronome)
5 af 5 The Wrecking Crews musikere har spillet med på nogle af de 60'erne og 70'ernes største hits. (Foto: Sandrew Metronome)
4 kommentarer
Vis kommentarer