Jethro Tull: Alt eller intet-album

'Aqualung', der er genudgivet i deluxe-udgave, sendte Jethro Tull på stjernerejse

Jethro Tull med besætningen på 'Aqualung'. Ian Anderson sidder nederst til højre. Ved siden af sig har han skuespilleren Julie Ege, der overrækker bandet en guldplade for første del af salget af albummet. (Foto: AP)
Jethro Tull med besætningen på 'Aqualung'. Ian Anderson sidder nederst til højre. Ved siden af sig har han skuespilleren Julie Ege, der overrækker bandet en guldplade for første del af salget af albummet. (Foto: AP)
Følg Musik
Følg INTL. MusikNYT

Pladeselskabet Island Records studie i Basing Street, London, var der fint besøgt i december måned 1970.

I den ene ende af bygningen, der faktisk var en ombygget kirke, var Led Zeppelin i gang med indspilningen af bandets fjerde album, mens i en anden del opholdt Jethro Tull sig og var i færd med at indspille gruppens mest succesfulde album, 'Aqualung', som i årenes løb har fået prædikatet 'milepæl' ikke alene i bandets udvikling, mens også i rockhistorien.

- Der var en fornemmelse af, at det var et alt eller intet-album, enten et stort skridt fremad på internationalt niveau, eller det ville sende os tilbage til start, siger den ubeskridte leder Ian Anderson, der som altid havde skrevet alle sangene og tryllede på sang, tværfløjte og akustisk guitar.

Tror du, det er okay?
- Jeg husker, at jeg den sidste dag, hvor vi bare manglede at mixe den sidste sang, forlod studiet kl. 6 om morgenen med John Evan (keyboard-mand) for at få lidt tidlig morgenmad, og jeg sagde til ham, at jeg ikke rigtigt vidste, hvad vi 'havde her'.

Jethro Tull har pakket sammen

- 'Tror du, det er okay?'. Jeg var virkelig i tvivl, om den holdt. Jeg følte, det var vigtigt med gode anmeldelser. De betød virkelig noget dengang, hvor der udkom fire-fem musik-blade hver uge. De kunne enten give dig en sides kærlighed eller had, afhængig af deres reaktion på, hvad de hørte. Så du kunne ikke undgå at bekymre dig om, hvad der kom til at stå på hylderne dagen efter, siger den nu 68-årige frontmand.

Ian Anderson på scenen i 80'erne. (AP Photo)
Ian Anderson på scenen i 80'erne. (AP Photo)
 

Ingen grund til bekymring
Han behøvede nu ikke at bekymre sig. 'Aqualung' fik en pil op ad, både af anmeldere og ikke mindst pladekøbere., og der er stanget i omegnen af 10 millioner eksemplarer over butiks-diskene i de 45 år, der er gået, siden pladen udkom.

'Aquauong' var Jethro Tulls fjerde album på bare tre år (efter 'This Was', 'Stand Up' og 'Benefit'), og imponerende nok var Ian Anderson bare 23 år gammel, da han skrev sangene, som dengang blev betragtet som et concept-album med kritik af organiseret religion som en gennemgående tråd.

Rockstjerne ramt af kræft

Ian Anderson benægtede - og benægter - det var tilfældet, men det var svært at overbevise religiøse fanatikere i de amerikanske sydstater om.

- Vi oplevede  nogle rituelle afbrændinger af pladen, men det var vel kun, hvad man kunne forvente. Men selv oplevede jeg aldrig nogle direkte konfrontationer eller forsøg på at skade mig, men der har nok været sagt nogle ting og fremsat nogle trusler, som vores manager fandt det bedst at holde os uvidende om.

Det ikoniske cover, som Ian Anderson bestemt ikke brød sig om. (PR Foto)
Det ikoniske cover, som Ian Anderson bestemt ikke brød sig om. (PR Foto)
 

Ikke fan af coveret
Albummet  er også kendt for sit cover af en forhutlet skikkelse med stort skæg og en lang frakke, som godt kan forveksles med Ian Anderson udseende dengang.

Netop af samme grund har han aldrig brudt sig om omslaget.

- Jeg brød mig virkelig ikke om det og ville ikke have det på den måde. Jeg ville ikke fremstå som en bums. Men nu er det blevet dette ikoniske pladecover.

Senere anlagde kunstneren bag billedet, Burton Silverman, sag mod 'alle, der var involveret i pladen', for kommerciel udnyttelse af hans arbejde.

- Han fik noget retning af 5.000 dollars af pladeselskabet dengang, så han blev ganske godt betalt. Pladeselskabet regnede så med, at det havde købt billedet til brug for t-shirts og alt muligt andet. Jeg rystede bare på skuldrene og sagde, 'det har intet med mig at gøre, jeg har ikke godkendt det omslag'. Der endte det.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind