Jethro Tull på bølgelængde med rivieraen

'Minstrel in the Gallery' blev indspillet i Monte Carlo og er nu ude i en jubilæumsboks

Ian Anderson har altid været den altdominerende skikkelsei Jethro Tull. (Foto: All Over)
Ian Anderson har altid været den altdominerende skikkelsei Jethro Tull. (Foto: All Over)
Følg Musik
Følg INTL. MusikNYT

70'ernes Storbritannien var ikke det sjoveste sted at bo for folk, der tjente gode penge. Topskatten var tårnhøj, og mange med penge på lommen valgte at krybe i skatte-eksil, her i blandt en hær af rockstjerner.

Jethro Tull med Ian Anderson som altdominerende skikkelse våndede sig også over en 83 procent skat på det sidst tjente pund og overvejede situationen.

Men samme dag, som tilladelsen til at drage udenlandsk blev givet, vandt den forventede hjemve over den økonomiske gevinst, og de fem medlemmer beholdt de engelske adresser.

Jethro Tull har pakket sammen

Men det betød jo ikke, at man ikke kunne gøre noget for i det mindste at formindske skattebyrden.

- Vi tænkte aldrig skatte-teknisk, men vi kiggede efter muligheder for at formindske byrden, som guitaristen Martin Barre siger i bookletten til albummet 'Minstrel in the Gallery' fra 1975, som netop er udkommet i en 40 års jubllæums-boks.

Ian Anderson og Martin Barre på scenen ved 'Minstrell in the Gallery'-turneen. (Foto: All Over)
Ian Anderson og Martin Barre på scenen ved 'Minstrell in the Gallery'-turneen. (Foto: All Over)
 

Afsted til Monte Carlo
Løsningen var at indspille pladen udenfor England, og gruppen valgte lilleputstaten Monte Carlo, hvor der slet ikke betales skat.

Nu vrimlede fyrstendømmet jo ikke ligefrem med pladestudier. Men inspireret af Rolling Stones, der havde glæde af deres eget mobil-studie, fik Jethro Tull også en af slagsen, en kolos af rød blokvogn, som blev døbt The Maison Rouge Mobile og blev sendt til den franske riviera, hvor bandet havde beslaglagt en etage i Radio Monte Carlos fire etagers bygning.

Moonwalk fylder 30 - men snød Jackson?

Her skulle pladen indspilles.

- Vi måtte be' Radio Monte Carlo om at slå hul på en mur for at kunne få kabler fra bilen op til et af rummene, hvor vi skulle spille, mindes trommeslageren Barriemore Barlow.

Fløjtenist på et ben. (Foto: All Over)
Fløjtenist på et ben. (Foto: All Over)
 

Men at slippe en flok blege englændere løs i det milde klima i det sydfranske havde en tendens til at distrahere indspilningerne, husker Ian Anderson.

- Fristet af at være på et berømt feriested, selvom det ar udenfor sæsonen, havde en tendens til at distrahere indspilnings-sessioner. Nogle af fyrene kunne li' at tage solbad, og på nogle af strandene havde pigerne meget lidt tøj på. Det blev vist mere betragtet som en ferie fremfor en plade-indspilning, brokkede han sig nogle år senere ti BBC Radio.

Singersongwriter-bølgelængde
Martin Barre er nu ikke enig.

- Vi slækkede bestemt ikke på indsatsen. Vi arbejdede hårdt i studiet. Men vores tvungne eksil var hård at sluge, vi var væk fra familie og venner, så vi prøvede bare at få det bedste ud af situationen, siger han.

Vildmanden Ian Anderson. (Foto: All Over)
Vildmanden Ian Anderson. (Foto: All Over)
 

Men i kassen kom sangene da, også med hjælp fra en kvindelig stryger-kvartet, som også var med på den efterfølgende turne. Men det var igen i den grad Ian Andersons album, så flere kritikere nærmest betragtede det som hans solo-album.

En påstand, Ian Anderson på en måde godt kan følge.

Geezer Butler anholdt for ballade på bar

'En masse på 'Minstrel in the Gallery' befinder sig på den der singersongwriter-med-akustisk-guitar bølgelængde med mig alene i studiet, mens de andre sov eller lå på stranden. Meget af tiden behøvede de ikke være i studiet, mens jeg arbejde akustisk. Så albummet havde helt sikkert en mere singersongwriter-tilgang', siger han.

På den anden side er det forkert at betragte det som et solo-album, mener han.

'Jeg synes, at styrken i bandet er tydelig på det meste, for ikke at sige, hele albummet. Det er bestemt ikke et solo-album'.

Ekstra Bladets flash!-redaktion er på Facebook. Klik HER, tryk 'like' og følg med i de seneste nyheder om kendte, kongelige, musik, tv og film.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+