Lennons guitar solgt for formue

Guitaren, som høres på Beatles-nummeret 'Paperback Writer', har været under hammeren

The Beatles på scenen. Her spiller John Lennon (th.) dog ikke på den guitar, der netop er blevet solgt. (Foto: Allstar Picture Library)
The Beatles på scenen. Her spiller John Lennon (th.) dog ikke på den guitar, der netop er blevet solgt. (Foto: Allstar Picture Library)

Det er langt fra billigt at være dedikeret Beatles-fan. I hvert fald ikke hvis man vil have fingrene i nogle af de instrumenter, som Liverpool-gruppen i sin tid brugte under deres koncerter eller i studiet.

Guitarsamleren Jim Irsay, der også ejer det amerikanske fodboldhold Indianapolis Colts, måtte have hele 3,6 millioner kroner op af lommen, for at få fingrene i den guitar, som John Lennon brugte under indspilningerne af nummeret 'Paperback Writer'.

Det skriver musikmagasinet Rolling Stone.

Se også: Unik Beatles-musik på auktion

- John Lennon-guitaren, som blev brugt på 'Paperback Writer' og også andre indspilninger, er et vigtigt stykke historie, siger Jim Irsay til musikmagasinet og fortsætter:

- Det bliver ikke mere specielt end med John Lennons guitarer. Instrumenter som den er sjældent tilgængelige, så alt hvad John Lennon har brugt, er nogle af de vigtigste stykker musikhistorie på planeten.

Se også: Ægteskab med Paul McCartney værre end amputeret ben

Det er denne guitar, som Jim Irsay har købt. (Foto: All Over)
Det er denne guitar, som Jim Irsay har købt. (Foto: All Over)

Guitaren, en elektrisk Gretsch 6120 Chet Atkins, har siden 1967 været ejet af John Lennons fætter, David Birch.

I efteråret satte han den til salg på en auktion, hvor han betingede sig en salgspris på minimum 4,1 millioner kroner.

Da ingen bud nåede dette beløb, valgte David Birch ikke at sælge guitaren alligevel.

Se også: McCartney: Trist jeg aldrig så Lennon igen

Men i månederne op til auktionen havde Chris McKinney, der er Jim Irsays guitarekspert, forsøgt at overtale David Birch til at sælge guitaren uden om auktionen til Jim Irsay. I første omgang havde David Birch afslået, men da han ikke fik den solgt på auktionen indvilgede han i prisen på 3,6 millioner kroner.

Forhandlingen var dog ikke helt let, og til Rolling Stone fortæller Chris McKinney, at det var langhårede forhandlinger, der førte til det endelige salg. Mindst femten gange forhandlede de to parter frem og tilbage med beløb, der kun langsomt nærmede sig hinanden.

Se også: Uafgjort mellem Lennon-McCartney

David Birch fik guitaren af John Lennon i 1967, da David Birch selv håbede på at starte et band. I den forbindelse besøgte han sin fætter i musikstudiet og spurgte ham, om han havde nogle guitarer i overskud, som han ikke længere skulle bruge.

- Jeg var kæk nok til at spørge ham om en af hans reserveguitarer, fortalte David Birch i forbindelse med den originale auktion.

- Jeg havde faktisk håbet på en blå Fender Stratocaster, der lå i studiet, men John foreslog og gav mig Gretsch'en, mens vi sludrede.

Se også: Så kommer Ringo også i Hall of Fame

Jim Irsay er en inkarneret guitarsamler og har 175 guitarer i sin samling. Udover John Lennon-guitaren har han blandt andre også en af Bob Dylans guitarer, en Fender Stratocaster, som han brugte på Newport Folk Festival.

Sangen 'Paperback Writer', hvor John Lennon spiller på Gretsch'en, blev optaget den 13. og 14. april 1966 i EMI-studierne i London.

Beatles - i form af teaterkoncerten 'Come Together' - kommer til Tivoli. (Foto: Beatles, 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band', cover) Event & Kultur - 22. jan. 2015 - kl. 16:26 Beatles kommer til Tivoli

3 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.Leonard Cohen: 'Thanks for the Dance' (Columbia-album/Ude 22. november)
2.Martin Lind: 'Metanoia' (Hathor-album/Ude 22. november)
3.The Flaming Lips: 'The Soft Bulletin - Live at Red Rocks' (Bella Union-album/Ude 29. november)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Lucy Dacus: '2019' (Matador-ep/Ude nu)
2.School of X: 'Destiny' (Tambourhinoceros-ep/Ude nu)
3.Vetiver: 'Up on High' (Loose-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere