Må knibe sig i armen: Tjener kassen

Sangerinden Kate Bush har ikke kun succes på hitlisterne, men kan også grine hele vejen til banken, efter at hendes 37 år gamle sang er gået viralt qua dens medvirken i hitserien 'Stranger Things'

Kate Bush har ikke leveret nye hits i årevis, men så er det godt, at hendes gamle nummer fra 1985 nu sikrer hende en endnu mere velpolstret bankbog. Foto: Ritzau Scanpix
Kate Bush har ikke leveret nye hits i årevis, men så er det godt, at hendes gamle nummer fra 1985 nu sikrer hende en endnu mere velpolstret bankbog. Foto: Ritzau Scanpix
Følg Musik
Følg INTL. MusikNYT

Den store succes for sæson fire af 'Stranger Things' på verdensplan har været gode nyheder for Kate Bush, der kan grine hele vejen til banken.

Sangerindens ikoniske melodi 'Running Up That Hill' fra 1985 spiller som bekendt en stor rolle i plottet til ungdomsfavoritserien, og det faktum har her i 2022 ganske overraskende pludselig sørget for, at 63-årige Bush ikke kommer til at mangle smør på brødet på sine gamle dage.

Som Ekstra Bladet tidligere har beskrevet i flere artikler, f.eks. her, her og her, er populariteten for 'Running Up That Hill', der også ved sin udgivelse for 37 år siden var et kæmpehit, her i 2022 steget voldsomt.

Det er blandt andet sket, i takt med at et nyt publikum er blevet introduceret til sangen. Nu er den faktisk blevet så populær, at singlen endelig har nået toppen af de britiske hitlister, hvilket den ikke formåede i sin tid.

Den slags er der penge i. Mange penge.

Se traileren til fjerde sæson af Netflix-hittet her.

I en tid, hvor store artister lystigt sælger ud af arvesølvet og afhænder rettighederne til deres musik for store summer, senest var det .f.eks. Nelly Furtado, må Kate Bush være ganske godt tilfreds med, at hun ikke har været fristet til at gøre det samme.

Musikken er nemlig pludselig blevet en hel del mere værd for Kate Bush.

Hun ejer således via sit forma Noble & Brite selv alle rettigheder til 'Running Up That Hill' og resten af sit bagkatalog, hvilket betyder, at der løbende er en mindre formue i royalties til Kate Bush for tiden - hvilket de kunstnere, der har solgt deres rettigheder for et engangsbeløb i millionklassen, altså ikke længere har glæde af. 

Det har mediet Ladbible regnet lidt på.

I sidste uge hentede nummeret mere end 48 millioner globale streams på Spotify. Ugen før var tallet 57 millioner, og ugen før det lød det på 32 millioner.

Det er mere end 137 millioner streams på tre uger, hvilket ifølge Ladbibles beregninger sikrer Kate Bush mere end 500.000 dollars - 3,5 millioner kroner - i royalties alene fra Spotify-streaming.

Kate Bush er efter sigende selv fan af 'Stranger Things' og tillod af den årsag, at folkene bag Netflix-hittet benyttede sangen deri.

Det fortryder hun næppe i dag, og hun har da også kaldt folks nyfundne kærlighed til hittet for 'fuldstændig genialt'.

Skovler penge ind i royalties i USA: 1.806.000 kroner på én uge

Billboard går skridtet videre med beregningerne og fortæller, hvordan Kate Bush-musikkataloget, der udgives af Warner Music Group via Bush's eget label Noble & Brite,  i gennemsnit i årets første 21 uger genererede beskedne 450 solgte albums, 240 downloadede sange og 1.2 mio. streams pr. uge.

Det skulle beløbe sig til omkring 12.000 dollars - 84.000 kr. - i ugentlige royalties, mener mediet.

Men i uge 22, efter 'Running Up That Hill' medvirkede i op til flere afsnit af 'Stranger Things', der kom online på Netflix på det tidspunkt, eksploderede tallene.

Pludselig solgte Kate Bush over 1000 albums, 20.000 sange blev downloadet og streaming-tallene ramte 23 mio. i USA alene.

I den uge alene steg royalties til Kate Bush således til 157.000 dollars - 1.100.000 kroner - mere end gennemsnittet i de foregående uger.

Ugen efter blev tallet øget en hel del yderligere. Billboard mener her at vide, at royalties beløb sig til 258.000 dollars - 1.806.000 kroner.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind