Macca: Vi laver god støj sammen

Paul McCartney går på scenen til en mere end tre timers maraton-koncert i aften i Herning

Paul McCartney på scenen i Paris for ganske nylig. Foto:  Bestimage
Paul McCartney på scenen i Paris for ganske nylig. Foto: Bestimage

- Jeg er bare en normal fyr, der har gjort det godt, påstår en vis herre, der i dag, mandag, spiller for 12.500 mennesker i Herning.

Navnet er Paul McCartney, eks-Beatle pr. exellence, og selvom det nok kan diskuteres, hvor almindelig han er, så er der ingen tvivl om, at han har klaret sig ganske fint.

Om ikke andet, så afslører formuen det. Den 74-årige legende er ifølge web-magasinet Forbes god for 1,2 milliarder dollars, ca. otte mia kroner.

Han er dermed suverænt den rigeste musiker i verden. Musical-komponisten Andrew Lloyd-Webber må klare sig for godt en milliard mindre på andenpladsen. U2 med det halve, og Elton John med en tredjedel.

Altsammen opnået ved en gudsbenådet evne til at skrive sange, enten alene eller sammen med John Lennon i Beatles-tiden, som verden stadig skråler med på - selv et halvt århundrede efter, at mange af dem blev lavet.

Macca har spillet med de samme musikere i 15 år. Det kan høres. Foto: Bestimagelæ
Macca har spillet med de samme musikere i 15 år. Det kan høres. Foto: Bestimagelæ
 

'Yesterday', 'Eleanor Rigby', Penny Lane', 'She Loves You', 'Paperback Writer', 'Band on the Run', 'Maybe I'm a Amazed'... Listen er endeløs, og enhver anden ville have sikret såvel karrieren som alderdommen ved bare at have skrevet én af dem. McCartney har lavet dem i snesevis.

Mestrer det hele
For den danske Beatles-ekspert og musik-journalist, Per Wium, er der ingen tvivl om, hvad der har gjort Macca til historiens mest succesrige musiker.

- Ingen anden musiker har begået sig i så mange genrer som Paul McCartney. Han mestrer det hele. Fra smukke, akustiske ballader, til 'voldsomt-gang-i-den'-numre. Fra det mest psykeliske til regulær pop-musik. Selv klassisk musik har han beriget os med. Det er svært at forestille sig en anden kunstner med så bred en appel.

Paul McCartney - ikonet giver udsolgt koncert i Jyske Bank BOXEN i Herning 27. juni. (Foto: All Over) INTL. MusikNYT McCartney efter Beatles: Jeg begyndte at drikke

 

- Jeg så ham i Berlin for 10 dage siden. Publikum omkring mig var vildt begejstrede, men de var begejstrede på hvert deres tidspunkt. Nogen var begejstret for nogle sange, andre for nogle andre, og atter andre for nogle helt tredje.

- Det viser hans utrolige bredde, og han har sangene, der gør det muligt. Så må vi heller ikke glemme ham som musiker. Man taler meget om ham som sanger og sangskriver, men man skal også huske, at han er en fremragende musiker. Både på bas, guitar og klaver.

- Den mand spiller aldrig en forkert tone. Det er altid de rigtige, han swinger og er en rigtig god håndværker som musiker. Det er han bl.a. fordi, han har rutinen ved at have gjort det så mange gange igennem årene. Det band, han har nu, har han arbejdet med de sidste 15 år. Det kan man høre. De arbejder simpelthen - undskyld udtrykket - skidegodt sammen.

'Samtale' om McCartney
- Hvad var du mest begejstret for ved koncerten i Berlin?

- 'Let me Roll It', der er et Wings-nummer. Og så endnu en gang hans smukke, smukke hyldest til John Lennon, 'Here Today'. Men jeg kan da nævne 10-20 andre sange også.

Per Wium er også i Herning i dag, men dog ikke for at høre eks-Beatlen - 'jeg har ikke behov for at høre ham to gange på 10 dage' - men for at tale om ham. På biblioteket mellem kl. 17 og 18 leder han, hvad han kalder en 'samtale' med interesserede - om Paul McCartney og The Beatles.

Tidligere på dagen er han også involveret i et 'warm up'-arrangement på Torvet i Herning, hvor han optræder med The Beatrio, og hvor også kopi-bandet Beat the Meetles spiller Beatles-musik.

Paul McCartney besøgte senest Danmark, da han var hovednavn på Roskilde Festival i fjor. (Foto: AP) DK MusikNYT Paul McCartney udsolgt på 25 minutter

Coveret på Paul McCartneys nye fire-dobbelte opsamlings-boks. PR Foto
Coveret på Paul McCartneys nye fire-dobbelte opsamlings-boks. PR Foto
 

McCartney går på scenen ved 20-tiden og kan forventes at spille i næsten tre timer. 'One on One' kaldes turneen, hvor der som sædvanlig fyres op under adskillige Beatles-klassikere - fra åbnings-akkorden til 'A Hard Days Night' ('jeg fandt på den') til klassikere som 'Hey Jude' og 'Let it Be'. Der vil være Wings-numre på programmet, ligesom der også vil blive botaniseret i de nyere plader, som det også er tilfældet på den fire-dobbelte opsamlings-boks , 'Pure McCartney' (den findes også som, dobbelt-cd), der netop er udkommet.

Gensidig glæde
- Det hele kan koges ned til, hvad der glæder os på scenen, sikkert også vil glæde publikum i salen, siger Macca selv til magasinet Rolling Stone om udvælgelsen af sange til koncerterne.

Som sagt har han i årevis arbejdet sammen med de samme fire musikere, keyboard-manden Paul 'Wix' Wickens, guitaristerne Rusty Anderson og Brian Ray (der også spiller bas, når Macca selv betjener klaver eller guitar) og trommeslageren Abe Laboriel Jr.

- Vi kan li' at spille sammen, tale sammen, strø ideer rundt samen. Jeg synes, vi laver ret god støj, siger McCartney.

Så har han vist ikke sagt for meget.

3 kommentarer
Vis kommentarer