Monkees: TV-produkt blev et band

Hit-gruppen fra 60'erne, der skabte mania på størrelse med The Beatles, udsender første album i 20 år

Monkees i storheds-tiden.Fra venstre: Mike nesmith, Davy Jones, Micky Dolenz og Pete Tork. (Allstar Picture Gallery)
Monkees i storheds-tiden.Fra venstre: Mike nesmith, Davy Jones, Micky Dolenz og Pete Tork. (Allstar Picture Gallery)

- Vi var ikke er band, der på en underlig måde blev et tv-produkt, vi var et tv-produkt, der blev et band.

Sådan beskriver Mike Nesmith oprindelsen af det band, han var medlem af, og som - ifølge kredsen omkring det - 'i seks måneder i 1967' var mere populære end The Beatles.

The Monkees, hed bandet, og medlemmerne var håndplukkede til en tv-sitcom om et band, der gerne ville være The Beatles.

- Det var det, der drev os fremad. Davy Jones var en Broadway-stjerne, Micky Dolenz var en hærdet tv-professiionel, Pete Tork en trænet musiker, og jeg var en folk og country-sanger. Alle endte vi op  i et tv-show, siger Nesmith i det nye nummer af magasinet Uncut.

Michael Nesmith - den amerikanske veteran kædede sine sange sammen med melodramatiske historier. (Arkivfoto: All Over) Koncert-anm. Tragisk genhør med boybandikon

De lidt ældre herrer ved en senere genforening. (AP Photo)
De lidt ældre herrer ved en senere genforening. (AP Photo)
 

Årsagen til, at de gamle travheste er trukket af stalden igen, er et nyt album, 'Good Times', der netop er udkommet - det første fra The Monkees siden 'Justus' - 'bare os' - for 20 år siden.

Vi gjorde vores bedste
Siden da er gruppens hjerteknuser, Davy Jones, død, men han kan alligevel høres på pladen, der er en blanding af nye sange og numre hentet i arkiverne - og efterfølgende støvet af.

På den måde kan man høre Davy Jones i den vokale forgrund i Neil Diamond-kompositionen 'Love to Love' fra 1968.

Om genforeningen, der på pladen (men ikke den kommende 50 års jubilæums-turne) altså også omfatter Mike Nesmith - som ellers har holdt sig udenfor de forskellige gendannelser gennem årene - siger Pete Tork:

The Wrecking Crews musikere har spillet med på nogle af de 60'erne og 70'ernes største hits. (Foto: Sandrew Metronome) INTL. MusikNYT Hemmelige stjerner bag adskillige 60'er-hits

- Jeg gør det, fordi jeg holder af de fyre. Vi gjorde vores bedste, og heldet tilsmilede os her og der. Vi  ville aldrig kunne blive The Stones, Beatles eller The Who, men vi er oppe i den liga som et ægte band. Hvor mærkeligt vi så end blev bragt sammen.

Monkees som filmstjerner. (Cinetext Bildarchiv)
Monkees som filmstjerner. (Cinetext Bildarchiv)
 

Stephen Stills afvist
The Monkees blev samlet i 1966 til en tv-serie, der forsøgte at genskabe den uhøjtidelige stemning omkring et rockband, som The Beatles havde inspireret til med 'A Hard Days Night' og 'Help'-filmene.

Seriens producenter, Bert Schnmeider og Bob Rafelson, satte en annonce i aviser i LA. Omkring 400 håbefulde unge mennesker responderede - bl.a. Stephen Stills, der dog fik afslag.

Han opfordrede i stedet vennen Pete Tork til at søge - og han blev antaget.

- Steve tilgav mig aldrig, fortæller Tork.

Skuespil-erfaring blev indhentet med Mickey Dolenz, der havde været barnestjerne på amerikansk tv, og Davy Jones, der også havde været barnestjerne i England, men var blevet i Amerika efter at have optrådt i 'Oliver' på Broadway.

Gruppen gik hver til sit i 1971, men genoptog forbindelsen mange gange over de seneste 40 år. Sidste sommer var de igen på turne. Det er Davy Jones yderst til venstre. (Foto: Cinetext Bildarchiv) INTL. MusikNYT Monkees-forsanger død

Mike Nesmith troede, at rollen gav adgang til at skrive sange og spille dem - men han blev affærdiget.

'Andre laver og spiller musikken, du er skuespiller i et show om et arbejdsløs band. Du spiller bare din rolle og lader som om du spiller musik', lød afvisningen.

De skabte Monkee-mania. (Allstar Picture Gallery)
De skabte Monkee-mania. (Allstar Picture Gallery)
 

Konceptet uholdbart
Opskriften var en succes. TV-serien blev et hit i de to sæsoner, den kørte, og hits som 'The Last Train to Clarksville', 'I'm a Believer' og 'A Little Bit Me A Little Bit You', skabte på kort tid en  Monkee-mania på højde med Beatle-mania.

Men konceptet var alligevel uholdbart. Monkees ville selv og beviste, at de kunne med albummet 'Headquarters', hvor de sang og spillede hver en tone selv.

Men begejstringen kølede af igen, især efter filmen 'Head', skrevet af Jack Nicholson, der var så mærkelig, at alle stod af.

The Monkees i storhedstiden. Fra venstre Davy Jones, Mickey Dolenz, Peter Tork og Mike Nesmith. (Foto: Cinetext) Intl. kendte Monkee overvandt canceren

Alligevel er Monkees aldrig gået helt i glemmebogen - og nu op til 50 året for starten, kommer bandet med et nyt forsøg på at retfærdiggøre sig selv, og det slipper de skam udmærket fra.

0 kommentarer
Vis kommentarer