Nægter at droppe 'bøsserøv'

Legenden Shane MacGowan holder fast ved 'faggot' i sin gamle juleklassiker 'Fairytale of New York'

Shane MacGowan under en koncert i Belfast anno 2004 - i årevis stod sangeren og poeten i spidsen for uforlignelige The Pogues. Foto: AP
Shane MacGowan under en koncert i Belfast anno 2004 - i årevis stod sangeren og poeten i spidsen for uforlignelige The Pogues. Foto: AP

Det er hverken 'Last Christmas' med Wham! eller Mariah Careys 'All I Want for Christmas Is You', der er den mest populære julesang i Storbritannien.

I The Guardian viser en afstemning, at 'Fairytale of New York' med det engelske band The Pogues er briternes favorit. Klassikeren fra 1987 var da også den mest spillede julesang i britisk radio sidste år.

Sådan går det måske ikke denne sæson, for Alex Dyke, der er dj på BBC, føler sig ikke længere godt tilpas ved at spille den.

Se også: The Pogues' største omgang

Han mener, sangen er 'stødende', fordi teksten indeholder ordet 'faggot', der kan oversættes til 'bøsserøv' eller 'svans'.

The Pogues' frontmand, Shane MacGowan, som skrev nummeret med kollegaen Jem Finer, forsvarer ifølge The Irish Post sit sprogbrug i programmet 'The Late Late Show' og afviser at ændre lyrikken:

- Ingen i bandet mener, det er noget, vi skal overveje. Der er intet ved det, der er politisk korrekt. Jeg har fået at vide, det er fornærmende overfor bøsser, men det forstår jeg ikke.

Bestemt generation
Kritikken af 'Fairytale of New York' er blusset op ved juletid de senere år, og i fjor udsendte Shane MacGowan et skriftligt forsvar for sange, hvor han blandt andet skrev:

'Ordet blev brugt af karakteren, fordi det passede til den måde, karakteren ville tale. Det er ikke meningen, hun skal være en venlig og sund person. Hun er fra en bestemt generation på et bestemt tidspunkt i historien, og hun er desperat, og hendes held er løbet ud.'

Se også: Guitarist dødssyg af kræft

'Fairytale of New York' er en duet med Kirsty MacColl, der synger linjen 'You scumbag, you maggot, you cheap lousy faggot'.

Shane MacGowan er udover 'Fairytale of New York' mest kendt for sin mangelfulde tandhygiejne og kærlighed til alkohol.

Se også: Jyske bank: Depp slog til i Fængslet

Han har legendestatus i Storbritannien og er ven med verdensstjerner som Nick Cave og Johnny Depp.

Skuespilleren deltog, da Shane MacGowan i fjor blev gift på Københavns Rådhus med sin mangeårige kæreste, Victoria Mary Clarke. Gad vide, hvad hun kalder ham?

Shane MacGowan i front for The Popes på Roskilde Festivals enorme Orange Scene i 1995. Foto: Kim Agersten
Shane MacGowan i front for The Popes på Roskilde Festivals enorme Orange Scene i 1995. Foto: Kim Agersten
 

150 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Musik
Seneste i Musik
Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.Terry Allen and The Panhandle Mystery Band: 'Just Like Moby Dick' (Paradise of Bachelors-album/Ude 24. januar)
2.Hanne Boel: 'Between Dark & Daylight' (Stunt-album/Ude 24. januar)
3.Pet Shop Boys: 'Hotspot' (x2-album/Ude 24. januar)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.American Football: 'Year One Demos' (Polyvinyl-ep/Ude nu)
2.Sondre Lerche: 'Britney' (PLZ-ep/Ude nu)
3.Beck: 'Hyperspace' (Capitol-album/Ude nu)
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere