Nekrolog: Rebellen fra Mars

David Bowie er død i en alder af 69 år.

Hør om musiker-legenden David Bowie i TV-indslaget

I torsdagsudgaven af Ekstra Bladet anmeldte jeg David Bowies seneste udspil ’Blackstar’ under overskriften: ’En ny begyndelse’. Det skulle så vise sig ikke at holde stik med meldingen om Bowies død her til morgen.  En trist nyhed som vist ingen ud over Bowies nærmeste havde set komme. Men også ganske typisk for den engang allestedsnærværende Bowies mediestrategi de seneste mange år. Musikken må tale for sig selv.

Og det sidste han ville have ønsket, var at vi skulle have hørt ’Blackstar’ som et testamente fra en døende mand, hvilket selvfølgelig havde farvet den måde vi havde oplevet og modtaget pladen på. Nu fik den i stedet lov til at tale for sig selv. I hvert fald for et par dage. Tilmed som et af Bowies mest vitale og vedkommende udspil i mange år. Ja måske siden storhedstiden i 1970’erne.

For man fornærmer vis ikke nogen ved at sige, at 70'erne var Bowies årti.

Efter et par glimrende tilløb udsendte han i årene 1971-1980 11 uangribelige album (plus det løse), hvoraf mindst en håndfuld i dag har status som rockklassikere.

Det er vist kun The Beatles, der kan matche sådan et strike. Og ligesom The Beatles ændrede han stort set musikhistorien med hver eneste udgivelse, der ofte bød på et radikalt skift i både lyd og image.

Kamæleonen kaldte man ham ofte. Men prisme er måske en bedre metafor.

For han reflekterede ikke bare tidsånden, men kastede også så meget lys tilbage på den, at han var med til at ændre den måde, vi betragtede verden på.

Og han ikke bare spillede en rolle - han var sin rolle.

Tilmed i så høj grad, at det indimellem var ved at drive ham til vanvid eller decideret slå ham ihjel.

Erik Brandt er i chok over David Bowies død. (Foto: Polfoto/Jakob Jørgensen). INTL. MusikNYT - 11. jan. 2016 - kl. 11:24 Erik Brandt om vennen: Troede Bowie var blevet rask

Han var ikke blot en rockstjerne, han var også i stand til at skabe en metafortælling om det at være en rockstjerne.

For slet ikke at tale om, når han legede med vores forestillinger om, hvad det vil sige at være mand eller kvinde.

Han var samtidig en af de første åbenlyst intellektuelle popidoler, med en nærmest encyklopædisk viden om film, kunsthistorie, litteratur, teater og design, som han trak heftigt på. Og han formåede ofte at få tendenser fra avantgarden hevet helt ind i rampelyset.

Vi er vist en hel del, der første gang er stødt på navne som William S. Burroughs, Jean Genet eller Lois Buñuel ved at navigere efter Bowies referencer.

INTL. MusikNYT - 11. jan. 2016 - kl. 09:38 Se Bowies kones hjerteskærende beskeder

Ja, da han første gang spillede i Danmark 29. april 1976, indledte han koncerten med at vise netop Buñuels og Salvador Dalis surrealistiske film kortfilm 'Den andalusiske hund' fra 1929, hvor man i første scene se, en kvinde får skåret sit øjeæble over med en ragekniv.

Det var rimeligt heftigt stof, to dage efter at man var fyldt 13 år. Det var resten af koncerten også. Jeg havde været glad for Bowie før, ja, jeg var vel det, man kalder fan - ellers havde jeg nok ikke brugt flere måneders lommepenge på en billet.

Men den aften i Falkoner Teatret opdagede jeg, hvad musik virkelig kan gøre ved én, når den rammer lige der, hvor man er mest modtagelig.

Det lyder måske højtravende, men det var uden tvivl et af de definerende øjeblikke i mit liv.

David Bowie tabte kampen mod kræften. (Foto: AP) INTL. MusikNYT - 11. jan. 2016 - kl. 08:19 Verden i chok over Bowies død

Men helte har det jo med at falde igen. For mit vedkommende skete det den 12. juni 1983.

På Ullevi Stadion. Christian og jeg havde kørt hele den lange vej til Göteborg, selv om ingen af os var synderligt begejstrede for Bowies på det tidspunkt aktuelle album 'Let's Dance'.

En ting var de mange mennesker og den bagende sol.

Noget helt andet var de pastelfarvede jakkesæt og det affarvede smørhår. Bowie var for første gang ikke længere cool. Han var kikset. Og musikken var ikke meget bedre. Tværtimod. Et syndefald, der gav genlyd i hele vores forestillingsverden.

At det skulle blive endnu værre siden hen, kunne vi jo ikke vide.

69-årige David Bowie udfordrer igen sine lyttere på aktuelle 'Blackstar' (Foto: Sony) INTL. Album-anm. - 6. jan. 2016 - kl. 19:48 Nyt hovedværk fra David Bowie

80' erne var virkelig en ørkenvandring for Bowie. Selv om han var mere populær end nogen sinde. Han var tilmed så fræk at kalde en af pladerne for 'Never Let Me Down'. Og det var vist ikke ironisk ment.

Jeg kan også stadig krumme tæerne helt op i haserne, når jeg tænker på videoen til hans og Mick Jaggers version af 'Dancing in the Street' i forbindelse med Live Aid.

Ja, vi skal vel helt frem til 7. december 1999, hvor jeg var i den heldige skare, som fik lov til at opleve en ualmindeligt veloplagt Bowie i så eksklusive rammer som Store Vega - før mit og Bowies forhold for alvor blev normaliseret igen.

Nu kunne jeg igen høre kompositioner som 'Life on Mars?', 'Always Crashing in the Same Car', ' Rebel Rebel', ' Word on a Wing', ' Cracked Actor','Ashes to Ashes', og hvad han nu ellers valgte at spille den aften, for det de er.

Se også: David Bowie er død

Nemlig fremragende sange, som både hvad tekst, melodi og arrangementer angår hører til det forrige årtusindes ypperligste kunstneriske frembringelser. Det kan sagtens stå alene uden makeuppen og konteksten. Ellers havde Bowies position jo heller ikke stået uanfægtet så længe - eller hans indflydelse stadig været så markant.

Som det hed med et smart reklameslogan i min ungdom: ' There's old wave. There's new wave... and there's David Bowie'.

En af de helt store har forladt denne tilstand. Men bare rolig. Bowie er ikke død. Han er som altid bare gået forrest:

Look up here, I’m in heaven

I’ve got scars that can’t be seen

I’ve got drama, can’t be stolen

Everybody knows me now

(Lazarus, 2016)

14 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Musik
Seneste i Musik
Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.RVG: 'Feral' (Fire-album/Ude 24. april)
2.Lucifer: 'Lucifer III' (Century Media-album/Ude 20. marts)
3.Flat Worms: 'Antarctica' (Drag City-album/Ude 10. april)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Andy Shauf: 'The Neon Skyline' (Anti-album/Ude nu)
2.The Wood Brothers: 'Kingdom in My Mind' (Honey Jar-album/Ude nu)
3.Wolf Parade: 'Thin Mind' (Sub Pop-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere