Nordmandens liv blandt stjerner

Eirik Wangberg producerede plader og var studie-tekniker på en mængde af 60'erne og 70'ernes mest populære plader

Eirik Wangberg senere i livet i selskab med Paul og Linda McCartney. (Ill. fra bogen)
Eirik Wangberg senere i livet i selskab med Paul og Linda McCartney. (Ill. fra bogen)

Danmark har Cutfather og Soulshock, som af og til scorer et hit som producere og sangskrivere for tidens mere letbenede popstjerner, men drejer det sig om kunstnere i den mere tunge del af branchen, så er det en nordmand, der klart indtager førstepladsen.

Eirik Wangberg, hedder den nu 71-årige pladeproducer og studioetekniker, som i sin storheds-tid fra slutningen af 60'erne og et stykke ind i 70'erne sad bag knapperne i kontrolrummet, når verdensstjerner som Paul McCartney, David Foster, Diana Ross, The Turtles, Olivia Newton-John og John Travolta indspillede musik.

Se også: Beatles overgiver sig til streaming: Fra midnat kan du høre dem på Spotify

Teknologi They love us! The Beatles lægger al musik ud GRATIS

Andre folk, han også var involveret med i større eller mindre grad, var f.eks. Jimi Hendrix, Beach Boys, Otis Redding, Jimmy Webb, Simon & Garfunkel, Mamas & Papas - og såmænd også The Beatles, som han lavede en master af Det Hvide Album for til det amerikanske marked.

Wangberg arbejdede både med musikken til filmen om Monterey-festivalen i 1967 og filmen 'Grease', der er et af de mest solgte soundtracks i historien.

Charles Manson fik nej fra Wangberg. (AP Photo)
Charles Manson fik nej fra Wangberg. (AP Photo)
 

Nej til Charles Manson
Til gengæld sagde han nej til Charles Manson, som Doris Days søn, Terry Melcher, overvejede at give en pladekontrakt.

Måske som hævn orkestrerede Manson et blodbad gennem sin klan af tilhængere, som kostede otte mennesker livet - bl.a. højgravide Sharon Tate, gift med instruktøren Roman Polanski - og sendte en bølge af rædsel gennem Hollywood af frygt for at blive de næste, det gale menneske var ude efter.

Det vigtige nummer. 'No. 0000001'. (PR Foto) INTL. MusikNYT Beatles-album slår alle salgsrekorder

'Nogle år efter slår den forfærdelige tanke mig: Ville historien have set anderledes ud, hvis jeg havde anbefalet Terry at udgive Manson?, skriver Wangberg i en stor bog på norsk om sit liv, 'The Norwegian, Mitt Liv Blant Stjerner', som såmænd har forord af Paul McCartney og efterskrift af den 16 gange Grammy-vindende komponist, arrangør, producer og meget andet, David Foster.

Macca og 'The Norwegian' lytter til 'Ram'-optagelserne. (Ill. fra bogen)
Macca og 'The Norwegian' lytter til 'Ram'-optagelserne. (Ill. fra bogen)

Macca forsøger sig på trommer i studiet hos Eirik Wangberg. (Ill. fra bogen)
Macca forsøger sig på trommer i studiet hos Eirik Wangberg. (Ill. fra bogen)
 

Macca en døråbner
Netop McCartney er bagmand for kælenavnet 'The Norwegian', som eks-Beatlen krediterede nordmanden med på sit 'Ram'-album, som han færdiggjorde med Wangberg ved sin side i Los Angeles, efter at det meste af albummet, hans første, 'rigtige' album efter The Beatles, var blevet indspillet i New York.

Den flere uger lange seance med eks-Beatlen optager naturligvis flere sider i bogen, og Wangberg lægger ikke skjul på, at netop arbejdet med McCartney åbnede døre for hans videre  arbejde med mange af de store musikere i amerikansk rock på den tid.

Det går dog helt galt for nordmanden, da han omtaler første gang, han mødte McCartney. Det var 1967, og han var i studiet med Beach Boys, der på det tidspunkt lavede det senere opgivne 'SMiLE'-album, som Brian Wilson kaldte  'A Teenage Symphony to God'.

Det er svæert at se nogen fysisk lighed med Mal Evans (bagerst) og John Lennon.
Det er svæert at se nogen fysisk lighed med Mal Evans (bagerst) og John Lennon.
 

Under arbejdet dukker Paul McCartney pludselig op i studiet, og han har en følgesvend med - John Lennon.

'Hyggeligt at hilse på dig, Eirik, siger Paul og John efter hinanden og ser ud til at mene det', skriver Wangberg.

Andy Edwards' i øjnefaldende The Beatles-skulptur forventes at blive en stor seværdighed. (Foto: All Over) Intl. kendte Ny speciel Beatles-statue

Andre sætninger lægges også i munden på Lennon, og det er sådan set også i orden.

Problemet er bare, at han slet ikke var til stede.

Fik malet psykedelisk Rolls Royce
Intet andet sted i den eller meget udførlige Beatles-litteratur fremgår det, at Lennon var med McCartney på USA-turen, som fandt sted i tidsrummet 3. til 12. april 1967l, og hvis hovedformål var at fejre kæresten, Jane Ashers 21 års fødselsdag.

Jane Asher var på teater-turne i staterne med Bristol Old Vic Company, og da 'Sgt. Pepper'-albummet var indspillet, så McCartney sit snit til at dampe af i selskab med - ikke Lennon - men The Beatles alt-mulig mand, Mal Evans.

John Lennon fik malet sin Rolls Royce, mens McCartney var i USA. (Topham Pictures)
John Lennon fik malet sin Rolls Royce, mens McCartney var i USA. (Topham Pictures)
 

Lennon befandt sig såmænd hjemme i England, og netop samme dag, som McCartney besøgte studiet med Beach Boys, den 8. april, opsøgte Lennon - ifølge Barry Miles, og han ved om nogen, hvad  Beatlerne foretog sig dag-for-dag - et firma i Chertsey, Surrey, for at høre, om det kunne male hans Rolls Royce i psykedeliske farver.

Det fik han ja til, og et par dage senere blev bilen leveret.

Okay, det kan smutte for enhver, især med tanke på, at det skete for snart 50 år siden, men man må jo så håbe, at det er det eneste sted, hvor hukommelsen har svigtet Wangberg.

Eirik Wangberg med sin første kone, amerikanske Alix. Sønnen hedder Kristian, og han faldt som 22-årig i Afghanistan. (Privatfoto)
Eirik Wangberg med sin første kone, amerikanske Alix. Sønnen hedder Kristian, og han faldt som 22-årig i Afghanistan. (Privatfoto)
 

Søn døde i Afghanistan
Mærkeligt nok bekræfter McCartney i forordet, at han og Lennon besøgte pladestudiet. Man spørger sig selv, om han bare har fået forelagt en tekst på norsk, som han så har sagt okay til uden at forstå et ord af det.

Der er såmænd ingen grund til at smøre ekstra tykt på i et liv med mange triumfer, men også personlige kriser og tragedier, som især udfoldede sig, da han var vendt tilbage til Norge i midt-70'erne.

John Lennons akustiske Gibson guitar, som han blandt andet brugte på hittet 'Love Me Do', blev lørdag solgt på auktion i Beverly Hills for 2,41 millioner dollars -- godt 16,7 millioner kroner. (Foto: Julien's Auctions / Splash News) INTL. MusikNYT John Lennons guitar solgt for vanvittigt beløb

Wangberg gik ned som fiske-opdrætter, oplevede et par skilsmisser, og hans ældste søn med den første, amerikanske kone, døde som soldat i Afghanistan.

Det hører også til historien om den driftige nordmand, der i dag er gift igen og bor i Sverige.

'The Norwegian, Mitt Liv Blant Stjerner' af Eirik Wangberg i samarbejde med Stein Slettebak Wangen. 260 sider. (Libretto Forlag)

6 kommentarer
Vis kommentarer