Rocklegende rasende over kønsskifteoperation

Jethro Tull fejrer 50 års jubilæum med turne, der starter i Danmark 1. og 2. marts

Ian Anderson fra Jethro Tull er ikke tilfreds med, at hans gamle kammerat David Palmer ikke personligt fortalte om sin kønsskifteoperation. Foto: PA
Ian Anderson fra Jethro Tull er ikke tilfreds med, at hans gamle kammerat David Palmer ikke personligt fortalte om sin kønsskifteoperation. Foto: PA

2. februar 1968 debuterede et rockband under navn Jethro Tull i The Marque Club i London.

Det er med andre ord 50 år siden, Ian Anderson & Co. så dagens lys, og det markerer gruppen med en jubilæums-turne, der varer det meste af året og har premiere i Danmark med to koncerter – den 1. marts i Aalborg Kongres & Kulturcenter og dagen efter i Docken i København.

I 2015 kom der gang i karrieren. Foto: All Over Press Kendte Cardi B's ekstreme fortid: Jeg er en luder - en stripperluder

Til sommer er bandet, som Ian Anderson har været i spidsen for som sanger, fløjtenist guitarist, arrangør og ikke mindst solo-sangskriver i alle årene, hyret til at spille på Smukfest i Skanderborg.

– Det bliver shows med vægten på de første 10 år af bandets eksistens – de 10 år, Jethro Tull virkelig satte et aftryk hos publikum og pladekøbere, siger Ian Anderson i telefonen fra London til Ekstra Bladet.

Hippie? Ikke mig. Foto: All Over Press
Hippie? Ikke mig. Foto: All Over Press
 

Kønsskifte-operation
Han er det eneste medlem tilbage fra starten for 50 år siden. End ikke guitaristen Martin Barre, der var med i Jethro Tull fra 1969 til 2014, hvor Ian Anderson besluttede sig for at opløse bandet for at slå sit navn fast som solo-artist – er med i den nye opsætning.

– Han var optaget til anden side, siger Ian Anderson, der dog understreger, at de nuværende medlemmer har spillet med ham imellem ni og 15 år.

Muse - englænderne optræder på Roskilde Festivals store Orange Scene torsdag 2. juli. (Foto: Warner) INTL. Album-anm. Muse: Ikke til at holde ud

Så de kender godt sangene.

Sangeren tæller op, at Jethro Tull i årenes løb har haft 37 forskellige medlemmer – tre af dem lever ikke længere, andre har for længst sagt musikken farvel, én bor i dag i Australien og én, keyboardsspilleren David Palmer, har gennemgået i kønsskifte-operation.

– Min reaktion på hans kønsskifte var først vrede. Han kunne godt have fortalt mig det, før News of the World slog sig ned foran min hoveddør i den tro, at det nok var mig, der ville placere noget dyrebart i en krukke på kaminhylden, lyder det muntert fra Ian Anderson.

Manic Street Preachers forsøgte - uden det store held - at gøre blandt andre The Who og Nirvana kunsten efter. INTL. MusikNYT Sanger KAN bare ikke smadre el-bassen

De nye koncerter har fokus på musikken fra de første 10 år med Jethro Tull. Foto: All Over Press
De nye koncerter har fokus på musikken fra de første 10 år med Jethro Tull. Foto: All Over Press
 

Helbredet i orden
Den 71-årige legende har selv haft skavanker i årenes løb, men for tiden volder helbredet ingen problemer, forsikrer han.

– Vi er blevet nogle gamle drenge, og det er nok klogt at tage et år ad gangen, men som det ser ud lige nu, er vi alle klar.

– Når du kigger tilbage på gamle billeder af dig med langt hår, stort fuldskæg og en lang, ramponeret frakke, hvad tænker du så?

– Gammel hippie? Nej. Jeg betragtede mig aldrig som hippie. Det der med stoffer og fri sex har jeg aldrig deltaget i, og jeg har aldrig vist mig nøgen offentligt.

Anne Linnet, Sanne Salomonsen og Lis Sørensen kan for tiden opleves i en tredelt dokumentar på DR2. Foto: DR Plus De danske 'rock-mamaer': To millionærer og en i minus

– Til gengæld blev du hædret med en MBE-titel i 2008 for dit bidrag til musik-historien. Hvad tænkte du om det?

– Selvfølgelig rart med anerkendelsen. Men det er ikke sådan, at jeg underskriver mine breve ’Ian Anderson, MBE’.

– Hvem overrakte dig den? Dronningen eller prins Charles?

– Det var Charles. Han vidste, hvem jeg var. Vi havde mødtes nogle gange tidligere, så det gjorde det til en meget mere afslappet ceremoni.

1 af 2 Foruden de mange koncerter i år har Jethro Tull også gang i et større genudgivelses-program af de tidligere plader. 'Heavy Horses' er den seneste, og hen ad vejen kommer der flere. Foto: All Over Press
2 af 2 Ian Anderson fra Jethro Tull er ikke tilfreds med, at hans gamle kammerat David Palmer ikke personligt fortalte om sin kønsskifteoperation. Foto: PA
37 kommentarer
Vis kommentarer