Slagsmål i retten om 'Stairway to Heaven'

Dommer fastslår, at der er basis for retssag om, hvorvidt Led Zeppelin stjal hittet

Led Zeppelin - det legendariske rockband i London anno 2012. (Foto: AP)
Led Zeppelin - det legendariske rockband i London anno 2012. (Foto: AP)

Et af rockhistoriens største hits 'Stairway to Heaven', som i den grad var med til at sikre bandet Led Zeppelin en plads blandt de absolut største rockbands i 70'erne, er muligvis stjålet.

Den amerikanske dommer Gary Klausner har netop besluttet, at den ikoniske sang ligner sangen 'Taurus' fra bandet Spirit så meget, at en jury nu skal sammenkaldes for at afgøre striden om ophavsretten, skriver The Guardian.

Retssagen vil blive holdt 10. maj i en domstol i Californien.

Vi skrev den i en hytte
Led Zeppelin har i årevis fastholdt, at det var guitaristen Jimmy Page, som skrev den ikoniske sang i 1970, mens han befandt sig i en afsidesliggende hytte i Wales sammen med kollegaen og vennen Robert Plant.

Robert Plant - fortsætter de spøgelsesagtige toner fra nyklassikeren 'Raising Sand'. (Foto: Gregg Delman) INTL. Album-anm. Typisk toer fra Robert Plant

'Stairway to Heaven' kom ud på vinyl året efter og har angiveligt kastet omkring tre milliarder kroner af sig.

Så der bliver også en del økonomi at diskutere i retssalen.

Var opvarmnings-band
Spirit var opvarmnings-band for Led Zeppelin i slutningen af 60'erne. Og her opførte Spirit ofte nummeret 'Taurus', som Led Zeppelin angiveligt snuppede - eller lod sig så stærkt inspirere af, at det er et plagiat.

Led Zeppelin blev opløst, da trommeslageren John Bonham døde i 1980. Page og Plant har dog optrådt sammen ved flere lejligheder siden.

Led Zeppelin - de britiske titaner imponerede i O2 Arena. (Foto: Warner/Getty Images) INTL. Album-anm. Led Zeppelin: Tilbage i triumf

Diskussionen om, hvem der skrev hvad - og om der er tale om plagiat - har været diskuteret i årevis blandt fans til begge bands. Nu kan den amerikanske retssag omsider få afsluttet diskussionen.

Eller for alvor få den til at blusse op igen.

Du kan høre en sammenligning af de to udgaver her

1 af 2 Jimmy Page, som fastholder, at han skrev nummeret sammen med Robert Plant. (Arkivfoto: AP)
2 af 2 Led Zeppelin - det legendariske rockband i London anno 2012. (Foto: AP)
19 kommentarer
Vis kommentarer