Toto: Vi begravede endnu en bror

Veteranerne har netop udsendt nyt album og gør klar til en stor turne, der vender Danmark til juni

Steve Lukather - svinger guitaren i Danmark til juni. (Foto: Simon Fals)
Steve Lukather - svinger guitaren i Danmark til juni. (Foto: Simon Fals)

- Det har været den mest forfærdelige uge. Vi begravede endnu en bror, lyder det midlertidigt bedrøvet fra Toto-guitaristen Steve Lukather i telefonen fra Los Angeles.

Den bror, han taler om, er den oprindelige bassist, Mike Porcaro, der døde i sidste uge efter i årevis at have lidt af den værste form for sklerose, ALS, der uafvendeligt nedbryder centralnervesystemet og medfører den visse død.

- Vi så vores bror dagligt blive tortureret af sin sygdom. Ingen form for stoffer kunne stoppe den frygtelige smerte, han led af. Den eneste vej ud, var den vej, han tog. Jeg ved, han nu har fred og danser rundt i himmelen med sin bror Jeff. Jeg kan ikke forestille mig andet, siger Steve Lukather.

Af de oprindeligt tre Porcaro-brødre i Toto er der nu kun keyboard-manden Steve Porcaro tilbage, efter at trommeslageren Jeff Porcaro døde kokain-relateret i 1992.

- Der er en slags lettelse hos os allesammen, at Mike ikke er her mere, men samtidig er det en  dyb sorg ikke mere at skulle røre ved ham og høre hans latter. Men vi må komme over det. Vores tragedie er ikke værre end den, der rammer andre famiier.

Steve Lukather og afdøde Mike Porcaro på scenen i 1995. (Foto: henrik Hildebrandt)
Steve Lukather og afdøde Mike Porcaro på scenen i 1995. (Foto: henrik Hildebrandt)
 

- Var Mike Porcaro gift?

- Ja, gift med tre børn. Hans datter skal giftes om halvanden måned. Gudskelov! Det giver hans kone noget positivt at tænke på midt i al sorgen.

- Men lad os snakke om noget andet. Lad snakke om musikken, lyder det fra guitaristen, straks i bedre i humør.

Gendannet for hospitals-regninger
- Okay, I har lige udsendt det første album med ny musik siden 2006, Jeres nummer 14, der sjovt nok hedder 'XIV'?

- Yeah, man! Shit! Du er fra Danmark, og vi har altid klaret os godt i Danmark. Top Ti-plade i den første uge - og vel og mærke den rigtige hitliste, ikke den falske. Modtagelsen har virkelig været positiv, lyder det fra Lukather, der besøger Danmark med resten af bandet den 2. og 3. juni med koncerter i hhv. Sønderborg og i Falconer Salen i København.

Det aktuelle Toto. Fra venstre David Paich, Joseph Williams, Steve Lukather og Steve Porcaro. (PR Foto)
Det aktuelle Toto. Fra venstre David Paich, Joseph Williams, Steve Lukather og Steve Porcaro. (PR Foto)
 

- I var ellers gået i opløsning i 2008. Hvad fik Jer sammen til at gå sammen igen?

- Vi gjorde det for at hjælpe Mike med at betale sine hospitals-regninger. Jeg var træt af det Toto, der fungerede til sidst, så da vi kom tilbage, var det i den nærmeste opstilling, vi kunne komme det gamle band fra high school-dagene.

De gamle drenge fra Toto er klar med deres 14. studiealbum til marts. Her er det til venstre David Paich (keyboard) og Steve Lukather (guitar) på Smukfest i Skanderborg i 2012. (Foto: Polfoto) INTL. MusikNYT 80'er-kultband udgiver nyt album

Guitarist Steve Lukather og bassist Mike Porcaro (til højre) fra Toto under koncert i Halmstad 1995. (Foto: Henrik Hildebrandt) INTL. MusikNYT Anerkendt bassist er død

- Vi turnerede i 2010, og det gik strålende, og som følge af det var vi i stand til at hjælpe bror Mike og hans familie.

- Derfra gik det strygende. Vi begyndte at have det sjovt igen, følte os som gamle high school-venner igen.

- Men så blev det skørt. Vi opdagede, at vores tidligere manager havde underskrevet en aftale med pladeselskabet, at de kunne udsende, hvad de lystede. Kun, hvis vi lavede en ny plade, kunne vi komme ud af den aftale. Så vi arbejdede som små svin i 10 måneder, og vi var ved at slå hinanden ihjel et par gange - men det gør brødre jo. Nu er pladen her, og den har været al besværet værd.

Steve Lukather og Joseph Williams i Skanderborg i 2012. (Foto. Simon Fals)
Steve Lukather og Joseph Williams i Skanderborg i 2012. (Foto. Simon Fals)
 

Fuck kritikerne
- Det har været som en fødsel. Spørg en mor, der lige har født, om hun er klar til en ny baby, og hun vil sparke dig røven. Spørg hende 10 måneder efter, og hun vil være mere parat, i hvert fald ikke slå dig, når du spørger.

- Sådan var det også med os. Vi har lige født og jubler over resultatet. Koncerterne er udsolgte, og det er bare fantastisk.

- Kritikerne har ellers ikke altid været lige positive overfor Toto?

- Fuck kritikerne! Jeg er lykkelig over at have Toto. Hvis man ser på status over alle de medlemmer, bandet har haft i tidens løb, så har vi tilsammen medvirket på 5.000 album, haft 225 Grammy-nomineringer og medvirket på den bedst solgte plade nogensinde, Michael Jacksons 'Thriller'. Vi har haft en masse at gøre med disse plader, og alligevel er vi ikke en gang en fodnote i rock-historien. Det er som om, vi bare er et eller andet fucking band.

- Noget af det pisser os af. 'Hvorfor Fanden får vi stryg?'. Vi sad rundt om bordet med Don Henley (fra Eagles), da han lavede sin første solo-plade. 'What the fuck, hvorfor hader de os', sagde jeg, og han svarede: 'Tag det roligt. Bliv hængende længe nok. Så vender det'.

- 35 år efter har intet ændret sig, men publikum elsker os. Den kendsgerning, at vi har haft succes, beviser bare, at hadefulde kritikere alligevel ingen magt har. Det meste af det lort, de kan  lide, sælger ikke en meter. Vi er ikke det  mest fantastiske band, vi forandrer ikke verden, men vi er heller ikke så dårlige, som de vil gøre os til.

- Se, på de kunstnere, vi har arbejdet med. Hvis vi så dårlige, tror du så, nogen af dem ville have hyret os?

 

16 kommentarer
Vis kommentarer