Unikt ikon: Prince kunne det hele

Nekrolog: Musikverdenen har med Princes død mistet et enestående multitalent 

Prince på scenen i Californien med 'Purple Rain' anno 1985 - amerikaneren døde torsdag i en alder af 57. (Foto: AP)
Prince på scenen i Californien med 'Purple Rain' anno 1985 - amerikaneren døde torsdag i en alder af 57. (Foto: AP)

Prince Rogers Nelson var kun 157 centimeter høj. Men musikalsk var han en gigant.

Gennem en lang karriere skabte legenden et enestående univers, der fascinerede og forførte millioner af musikelskere overalt på kloden.

Prince underholdt 16.500 publikummer søndag. (Arkivfoto: Getty Images/Stuart Wilson) Koncert-anm. Prince uden filter

Prince var gådefuld, magisk og uopnåelig, som kun en ægte superstjerne kan være det.

Naturtalentet kunne simpelt hen det hele. Han var multiinstrumentalist og blændende guitarist. Han var sangskriver, hitmager, skuespiller og producer samt en overdådig entertainer og en fabelagtig sanger.

Pop som perfektion
Prince førte lyden af forbilleder som Sly Stone, Jimi Hendrix, James Brown, Stevie Wonder og George Clinton ind i 1980’erne med en formidabel evne til forene pop, rock, soul og funk på skamløs sexet vis.

Amerikanerens hovedværk, den bombastiske megasællert ’Purple Rain’, der udkom i 1984, er noget af det nærmeste, nogen i popverdenen er kommet perfektion.

Men Prince formåede meget andet end at lave uimodståelige parader af hits.

Prince med Manuela Testolini i 2005. Han elskede kvinder - og de elskede ham. (Foto: AP)
Prince med Manuela Testolini i 2005. Han elskede kvinder - og de elskede ham. (Foto: AP)

Den farvestrålende og flamboyante kapacitet var også innovativ, politisk og eksperimenterende på eksempelvis ’Sign o’ the Times’ fra 1987.

I 1990’erne genopfandt han sig selv ved på succesfuld vis at omfavne tidens regerende R&B, og hans image blev ikke mindre excentrisk, da han midlertidigt skiftede navn til Love Symbol og The Artist Formerly Known as Prince.

Kvaliteten dalede
Kvaliteten af hans mange udgivelser dalede generelt efter årtusindskiftet, hvor han udvandede helhedsindtrykket af sit omfattende katalog.

Men under flere danmarksbesøg viste han stadig prøver på sit mageløse talent. Og efter at have underholdt masserne det meste af aftenen, så havde han for vane at dukke op på mindre spillesteder langt ud på natten, hvor han optrådte på slap line for de få heldige.

Manden var født til at stå på en scene, og han badede sig i rampelyset som et midtpunkt, der krævede opmærksomhed.

Prince og backingbandet 3rdeyegirl med jyske Ida Nielsen på bas yderst til højre. (Foto: Warner) INTL. Album-anm. Skod-nyheder fra Prince

Til trods for at Prince næppe ville have været i stand til at berige verden med flere pragtværker, så er der mange grunde til at begræde hans tidlige død.

'Raspberry Beret', 'Purple Rain', 'Kiss', 'Let's Go Crazy', '1999', ’Nothing Compares 2 U’, 'Little Red Corvette',  'I Would Die 4 U', ’Sign o’ the Times’ og 'When Doves Cry' er bare nogle af dem.

37 kommentarer
Vis kommentarer