70-årigt rockikon væltede ny festival med et brag

Veteranen Iggy Pop har stadig en dagsform som de fleste andre kun kan drømme om

Iggy er stadig i en klasse for sig på en scene. Arkivfoto: Per Lange/Polfoto.
Iggy er stadig i en klasse for sig på en scene. Arkivfoto: Per Lange/Polfoto.

Iggy Pop, Meadow, Haven Festival, 11. august

5
4.7
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

James Newell Osterberg Jr. - blandt offentligheden kendt som Iggy Pop - står bag en af denne skribents helt verdensomvæltende koncertopleveler. Den fandt sted 29. maj 1978 i Det Nye Teater i København med et helt spædt Sods som opvarmning. Man kan roligt sige, at tingene aldrig blev helt det samme igen for den dengang 15-årige forstadsknægt.

Siden har jeg set Iggy utallige gange, han har jo heldigvis ikke været karrig med at besøge disse fjerne kyster, og det har været både op og ned, med The Stooges på Roskilde i slagregn i 2004 samt sidste års visit i Falconer med Josh Homme og kompagni i kølvandet på den mesterlige svanesang (formoder vi) 'Post Pop Depression', som nogle af højdepunkterne.

The Stooges udsendte i forskellige konstellationer i årene omkring 1970 tre af rockhistoriens vigtigste plader. Foto: Capital Pictures Filmanmeldelser - 7. mar. 2017 - kl. 21:58 'Verdens bedste rockband' giver uro i blodet

Misforstå mig ret. Iggy er jo altid god for en performance langt ud over det sædvanlige. Men han har desværre haft for vane at alliere sig med diverse turnemusikere, der slet ikke formåede at forvalte materialet eller arven efter fortjeneste. Så det var som altid med lidt bange anelser at man drog mod Refshaleøen her til aften.

Men vi skulle ikke mange sekunder ind i åbningsnummeret 'I Wanna Be Your Dog' før det stod mejslet i stål, at mesteren denne gang havde hyret nogle mere end kompetente folk, der ikke bare spillede godt og efter bogen, men tillige formåede at give klassikerne deres eget personlige touch med behørig respekt for udgangspunkterne, der for manges vedkommende jo hører til blandt rockens Jellingesten. Uden Iggy ingen (grænsesøgende) rockmusik som vi kender den i dag. Punktum.

Foto: Getty Kendte Blod, sex og narko: Iggy burde være død

Især bassisten var helt fremme i skoene (og lydbilledet) og sørgede for den rastløse puls, som de andre overbevisende kunne bygge oven på.

Bandets heftige med- og modspil bevirkede, at den 70-årige absolutte frontfigur kunne koncentrere sig fuldt ud om at være Iggy Pop. Hvilket han så gjorde med en karisma, charme og overvældende tilstedeværelse, som resten af denne festivals langt yngre deltagere kun kan drømme om. Kroppen er ikke, hvad en har været, så ingen stagediving og dødsforagtende klatring på monitorstakkene denne gang - der var tilmed bygget en lille trappestige ned fra scenen, så han stadig kunne få direkte kropskontankt med publikum - men trods hofteskred og andre skavanker er der stadig mere energi i Iggy end i et helt vognlæs Duracell kaniner på speed.

Så vild så den 69-årige Iggy Pop ud, da han fornylig optrådte i Falkonersalen i København. I aften er det Aarhus' tur under NorthSide. Foto: Polfoto Kendte Iggy Pop: I dag doper jeg mig kun i rødvin

Han ligner efterhånden en græsk marmorstatue, der har været udsat for vind og vejr siden guderne på Olympen regerede, men der er stadig en sitrende elektricitet i hver eneste rynkede fiber.

Og så er stemmen også stadig fuld af vrede, trods, ømhed og kærlighed - nu blot med patina, der bare giver den endnu mere tyngde. Han har nok passeret det, der for de fleste andre ville være pensionsalderen, men det vil han da skide på. Iggy er stadig liderlig efter livet. Og den slags smitter. Fem kvarter i selskab med ham er bedre end flere års terapitimer og talløse glas lykkepiller.

Han formår simpelthen at få én til at føle at man er til stede her og nu i denne krop, i denne bevidsthed, i denne verden. Det er jo det musikken kan, når den er allerbedst. Og det var den her til aften.  En af rockhistoriens allerstørste skikkelser hvilede ikke bare på laurbærrene, men rystede dem godt og grundigt. Og bortset fra afslutteren 'Real Wild Child' var sætlisten også sublim. Respekt er kun et fattigt ord.

Sætliste:

1. I Wanne Be Your Dog

2. Gimme Danger

3. The Passenger

4. Lust For Life

5. Skull Ring

6. I'm Sick of You

7. Some Weird Sin

8. Repo Man

9.Search and Destroy

10. Gardenia

11. T.V. Eye

12. Mass Production

Ekstra:

13. No Fun

14. Down on the Street

15. Real Wild Child (Wild One)

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste Musik
Mest læste i Musik
Hent flere

Skamhører

Thomas Treo skamhører

1.Fu Manchu: 'Clone of the Universe' (At the Dojo-album/Ude 9. februar)
2.The James Hunter Six: 'Whatever It Takes' (Daptone-album/Ude 2. februar)
3.Joan As Police Woman: 'Damned Devotion' (PIAS-album/Ude 9. februar)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Black Rebel Motorcycle Club: 'Wrong Creatures' (Vagrant-album/Ude nu)
2.Mac DeMarco: 'Another (Demo) One' (Captured Tracks-album/Ude nu)
3.Sidney Gish: 'No Dogs Allowed' (Self-released-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen