Amatører: Jysk folkefest afblæst

Ellers gæve Folkeklubben kiksede en af karrierens største koncerter på hjemmebanen Tønder Festival

Sanger Kjartan Arngrim i spidsen for Folkeklubben, der var for længe om at finde melodien på festivalens hovedscene.Foto: Per Lange
Sanger Kjartan Arngrim i spidsen for Folkeklubben, der var for længe om at finde melodien på festivalens hovedscene.Foto: Per Lange

Folkeklubben, Open Air, Tønder Festival, torsdag 22. august

Folkeklubben har med flid, snilde og charme fået opbygget en betragtelig fanbase, der målt per indbygger næppe findes større end i Tønder, hvor de tre gæve spillemænd har været darlings siden deres spæde start i 2013.

Efter gennem årene at have underholdt i festivalens telte indtog bandet torsdag aften hovedscenen, Open Air, og før ekstranumrene fik de såmænd overrakt en guldplade for succesen med efterårets tiltalende album ’Sort tulipan’.

Folkeklubben har eksisteret siden 2011, og det hyppigt turnerende orkester er på landevejen igen i starten af det nye år. Foto: Kristian Holm DK Album-anm. Sådan: Kim Larsens uægte sønner

Musikken glimtede bare ikke i skumringen. En af de største publikumsskarer i Tønders lange historie blev ladt noget i stikken. Den planlagte folkefest indfandt sig aldrig.

Kjartan Arngrim i centrum for albumaktuelle Folkeklubben, som er et af landets flittigste orkestre. Foto: Jonas Olufson DK MusikNYT Lykken vendte: Rockstjerner i Tønder

Trioen har altid haft en liflig duft af glade amatører, men de fremstod amatøragtige på en helt anderledes fesen facon i det sønderjyske.

Festivalen er spækket med dygtige musikanter. Folkeklubben er dog ikke blandt dem, og sange som ’Alle vil de vide hvorhen’, ’Falden Gud’ og ’Vikaren’ hang slet ikke sammen i koncertens vaklende indledning.

Underligt fortabte
I et flakkende lydbillede var bandet længe om at få fodfæste, men uden det blev rigtigt godt fik de langsomt nogenlunde styr på både deres bløde sound og samspil.

Den assisterende bassist, Ida Duelund, er en gevinst for gruppen, der dog savner basalt musikalsk overskud på så stor en scene, hvor de ofte fremstod underligt fortabte og overmatchede.

Tønder Festival tiltrækker flere og flere yngre musikentusiaster, der nyder godt af, at intimiteten trives under teltdugene. Foto: Per Lange DK MusikNYT Historisk: Jysk festival slår rekord

Titelnummeret fra ’Sort tulipan’ fungerede tilforladeligt som chanson, mens hæderlige udgaver af ’For pengene’, ’Hvor smukt kan det regne’ og ’Danmarksfilm’ understregede, at Folkeklubben har bragt poesien tilbage i dansk pop.   

38-årige Emily Barker i aktion på Tønder Festival i den kirkelignende boks, som er 2,4 meter i længden og 1,2 meter i bredden. Foto: Per Lange DK MusikNYT Festival overrasker: Publikum i gråd

Frontmand Kjartan Arngrim er god med ord, men det var vist ikke meningen, han skulle ramme plet, da han undervejs udbrød:

- Tønder, stoler I på Folkeklubben? Det er en rigtig dum idé!

De må tilbage i Telt 2 og øve sig.

Billedgalleri af Per Lange

1 af 10  Tønder Festival er stort set udsolgt, og stort set alle skulle opleve Folkeklubben på Open Air.
2 af 10 
3 af 10 
4 af 10 
5 af 10 
6 af 10 
7 af 10 
8 af 10 
9 af 10 
10 af 10 

30 kommentarer
Vis kommentarer