'Hair': Et hengemt hippieepos

Østre Gasværks tamme genudsendelse af musicalklassikeren er lige så relevant som et vikingespil

Sanne Salomonsen var blandt de få lyspunkter i nyopsætningen af 'Hair, men er mest med som billetsælger. (Foto: Per Morten Abrahamsen)
Sanne Salomonsen var blandt de få lyspunkter i nyopsætningen af 'Hair, men er mest med som billetsælger. (Foto: Per Morten Abrahamsen)

'Hair'. Musik: Galt Macdermot. Tekst: Gerome Ragni og James Rado. Instr.: Kenneth Kreutzmann. Medv.: Sanne Salomonsen, Sara Viktoria, Tim Schou, Simon Stenspil m.fl Østre Gasværk, København. Spiller frem til 12. maj

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Musicalen 'Hair' har, siden den første gang blev spillet på Broadway i 1968 i den form vi kender den i dag, været opført talløse gange verden over. Også herhjemme, hvor især opsætningen i Cirkusbygningen i 1971 gav genlyd. Mange kender den nok bedst fra Milos Formans filmatisering fra 1979.

Men nu syntes folkene ude på Østre Gasværk altså, at vi skulle have den en gang tid. Præcis hvorfor, står hen i det uvisse, for selv om det er en kold tid, vi lever i, og stykkets utvetydige (og i sin fremstilling hjerteskærende naive) hyldest til 'peace, love and understanding' er svær at opponere direkte imod, så lugtede den aktuelle opsætning af det hengemte hippieepos mere af mølkugler og mammon end af nødvendighed og relevans.

Visionært som et vikingespil
Ja, det er vel nogenlunde lige så visionært og vitalt som et vikingespil. Selv om sidstnævnte nok havde været mere underholdende. 'Den nye tid', som åbningsnummeret hedder, er for længst blevet til den gamle tid. Hvilket 'Hair' anno 2013 overhovedet ikke lod sig mærke med.

Man havde som eneste ændring godt nok tilføjet en ældre version af hippiepigen Sheila i Sanne Salomonsens skikkelse (Sanne var også med i 1971-versionen), men det var et træk, man overhovedet ikke udnyttede til noget som helst. Som for eksempel at reflektere lidt over, at hippiedrømmens forlis i lige så høj grad – hvis ikke først og fremmest - kom indefra som udefra.

Den vinkel havde man allerede langt mere blik for i samtidige værker som filmen 'Easy Rider' (1969) eller Loves albumklassiker 'Da Capo' (1967). Se og hør dem, hvis du vil blive lidt klogere på, hvad der foregik dengang.

Konservativt kostumedrama
Nixon og Vietnamkrigen er for længst blevet ufarlige spøgelser, fri sex er vel efterhånden en lige så levedygtig illusion som gratis penge, og at stoffer skulle være en genvej til noget som helst ud over et hurtigt kick eller en lang nedtur, er der vel heller ikke nogen, der for alvor køber.

Rent musikalsk er de bedagede hippiehymner nogenlunde lige så langt fra tidens syrerock eller psykedeliske pop, som det er muligt at komme. Og bortset fra en glimrende Salomonsen sang de unge skuespillere flosklerne med en indlevelse, som gjaldt det en ateists fremførelse af fadervor. Kostumedramaet var ikke engang synderligt spektakulært sat op med et folkevognsrugbrød og en stabel marokkopuder som væsentligste rekvisitter. Selv nøgenscenerne var meget tækkelige.

Konservativt og kontrarevolutionært
Jeg kan ikke forestille mig, at man kan udsætte sig selv for noget mere konservativt og kunstnerisk kontrarevolutionært på en dansk teaterscene i dag end denne bagstræberiske omgang 'Hair'. Museale klichéer med langhårede parykker. Hvis det ikke bare skal være en bagskid fra '68, så sæt det dog ind i en ny kontekst. Vis blot en antydning af fantasi.

Hvis man gerne vil have musikalsk teater, så smut heller på Det Kongelige og se 'Frankenstein'. Det rykker og rocker med en helt anden tyngde - på alle planer.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Musik
Seneste i Musik
Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.Terry Allen and The Panhandle Mystery Band: 'Just Like Moby Dick' (Paradise of Bachelors-album/Ude 24. januar)
2.Six Organs of Admittance: 'Companion Rises' (Drag City-album/Ude 21. februar)
3.Pictish Trail: 'Thumb World' (Fire-album/Ude 21. februar)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Efterklang: 'Lyset' (Rumraket-ep/Ude nu)
2.School of X: 'Destiny' (Tambourhinoceros-ep/Ude nu)
3.Beck: 'Hyperspace' (Capitol-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere