Mester Cohen gjorde det igen

Snart 78-årige Leonard Cohen leverede en næsten naturstridigt veloplagt maratonkoncert

Ydmyg og elegant som altid. (Foto: Henning Hjorth)
Ydmyg og elegant som altid. (Foto: Henning Hjorth)

Leonard Cohen, Livgardens ekcerserplads, Rosenborg slot, København, lørdag 25. august.

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Da Leonard Cohen i forbindelse med sin forrige verdensturne i august 2010 optrådte i Odense, var vi nok mange, der havde regnet med, at det var sidste gang vi så ham på en scene i Danmark. Cohen var på det tidspunkt trods alt 75 år, og de tabte penge efter managerens svig var vel tjent hjem, så der var vel ingen, der havde kunne fortænke ham i at hvile på de enorme laurbær.

Men ikke desto mindre stod han der så igen lørdag aften. Blot en en måned før han fylder 78, med et nyt uopslideligt album – ’Old Ideas’ – i bagagen, ulastelig og veloplagt som altid. Med en over tre timer lang og alligevel alt for kort koncert. Det er nærmest naturstridigt. Og ikke mindst ualmindeligt livsbekræftende.

For ikke nok med at han var der. Han var også 100 procent til stede. Med sin om muligt endnu dybere røst, sin formidable professionalisme, sin rørende ydmyghed og taknemmelighed over for sit publikum, og så lige de der sange og dét der band.

Sublime musikere
For det er jo ikke nogen hemmelighed at canadieren har skrevet mindst en tre-fire håndfulde af de bedste sange, der nogensinde er skrevet – plus det løse – og igen har allieret sig med en stribe intet mindre end sublime musikere under ledelse af Roscoe Beck (der har arbejdet sammen med Cohen siden 1979), der gav ordet vellyd helt nye betydninger. Det var ikke uden grund, at Cohen undervejs takkede på musikere og sangerinder flere gange – men også lydmænd og teknikere.

For lyden ved aftens koncert var nærmest hinsides perfektion – hver en delikat tone, og de var mange – stod klokkeklart i de udsøgte arrangementer som sangene var omvundet med. Der trak på utallige musikalske traditioner, fra jazz over flamenco til sigøjnermusik og plastikdisco med meget mere, men selvfølgelig lød umiskendeligt cohensk.

Hans sange er ladet med så uendeligt mange betydninger, at man kan blive ved med at lægge nogle nye ind i dem – eksempelvis da regnen for alvor tog til under den dystopiske ’The Future’ og aftog igen under den smukke ’Amen’ – men der var ingen tvivl om, at det vi var vidne til denne aften var en mand, der godt var klar over, at dette måske – sandsynligvis – var vores sidste stund sammen. Og han derfor gav alt hvad han kunne. Hvilket var lige så imponerende, som det var bevægende.

Den sidste energi
Der er skruet helt ned for (de ellers ret underholdende) anekdoter mellem numrene der nu er reduceret til et oprigtigt ’thank you’, for at bruge den sidste energi på det væsentlige: sangene og deres mange ord.

Når man nu er vidne til en kunstner der med gravalvorlig humor og sjælden poetisk sans kan få liv og død til at gå op i den store enhed med en musikalitet der lyder som faldne engle, der spiller og synger som om jordens rotation afhang af det, så er det svært ikke at kvittere med fuldt hus. Alt andet ville være uhøfligt. Og usandfærdigt.

1 af 2 Leonard Cohen var igen en oplevelse for livet. (Foto: Henning Hjorth)
2 af 2 Ydmyg og elegant som altid. (Foto: Henning Hjorth)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Musik
Seneste i Musik
Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.The Stray Cats: '40' (Surfdog-album/Ude 24. maj)
2.Steve Earle & The Dukes: 'Guy' (New West-album/Ude 29. marts)
3.Sebadoh: 'Act Surprised' (Fire-album/Ude 24. maj)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.White Denim: 'Reversed Mirror' (City Slang-ep/Ude nu)
2.Collider: '-><-' (Escho-album/Ude nu)
3.The Entrepreneurs: 'Noise & Romance' (Tambourhinoceros-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen