Mandfolk i modvind

Bruce Springsteen svedte forgæves foran 50.000 i Herning, hvor elendig lyd ødelagde højenergisk show med arbejdsmanden og The E Street Band

Bruce Springsteen - her med Clarence Clemons - spillede sin første danske koncert udenfor København onsdag aften på den jyske hede. 29 numre på små tre timer blev det til. (Foto: Ernst van Norde)
Bruce Springsteen - her med Clarence Clemons - spillede sin første danske koncert udenfor København onsdag aften på den jyske hede. 29 numre på små tre timer blev det til. (Foto: Ernst van Norde)

Når man spejdede op på scenen i det fjerne, så lignede det et forrygende show. Når man lukkede øjnene, så lød det som en transistorradio, der blev kylet ind i en flymotor.

Sådan kan man opsummere 29 numre og næsten tre timer med Bruce Springsteen & the E Street Band i Herning fra klokken 20.20 til 23.10 her til aften.

Jamen var det så godt? Tja, hvis man ser bort fra den lille detalje, at musik er lyd, så var det vel fantastisk.

Armsved og autenticitet
Veteranen lod sig nemlig bestemt ikke gå på af det trøstesløse gråvejr og en til tider strid blæst lige i ansigtet, da han trodsede modvinden med et karakteristisk arbejdsraseri af en indsats, der underbyggede Springsteens image som den sympatiske superstjerne, der er evigt afholdt, fordi han repræsenterer armsved og autenticitet i en verden af plattenslageri og plastic.

’Spontaniteten’ fremstod flere gange noget koreograferet, men de 50.000 publikummer på den udsolgte mark søgte ivrigt ud fra vindjakkens ly i samme sekund som Springsteen smilende spænede ind i kameralinserne, stak en knægt mikrofonen eller samlede sangønsker på papskilte blandt publikum.

Energien fossede fra scenen, og The E Street Band strålede af viljestærk spilleglæde, men bortset fra afdæmpede nøglenumre som ’I’m on Fire’ og ’Atlantic City’, så buldrede og bragede bandet i et uskønt rabalder, der fuldkommen ødelagde oplevelsen.

Kvantitet over kvalitet
- Herning, we need you to bring the noise! brølede Bossen, men larm var der sgu rigeligt af, og det gav mere mening, da han skreg ’can you hear me?’ under ’Outlaw Pete’.

Springsteens efterhånden årlige danmarksbesøg og svigtende sangskrivning på hyppige album har medført, at hans koncerter ikke længere er opsigtsvækkende begivenheder, men taget i betragtning at sejtrækkeren 23. september fylder 60, så tilgiver man gerne, at hans overarbejde imponerer mere på kvantitet end kvalitet.

Det er muligt, at gamle Springsteen fra New Jersey også stadig er i stand til spille en god slagsang og ikke blot svede den ud, men det var ærligt talt umuligt at afgøre på heden i Herning, der snarere lød som Herrens Mark.

Frustrerende.