Suveræn intimkoncert med The National før Roskilde

Ohio-bandet, der opnåede deres første succes i Danmark, gav kærligheden tilbage ved en eksklusiv koncert på Loppen

Matt Berninger og co. viste igen, hvorfor danskerne ikke kan få nok af dem. (Arkivfoto: Anita Graversen/Polfoto)
Matt Berninger og co. viste igen, hvorfor danskerne ikke kan få nok af dem. (Arkivfoto: Anita Graversen/Polfoto)

The National, Loppen, Kbh., 20. juni

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

’Det var varmt’, var den spontane reaktion fra alle man mødte i minutterne efter The Nationals intimkoncert i aftes på Loppen i Christiania. Og det skulle vist forstås både bogstaveligt og i overført betydning. Både på den måde, at det var en rar, nærværende og imødekommende aften fra Ohio-bandets side, men også fordi det lille, lavloftede spillested på denne første rigtig hede sommerdag nåede næsten umenneskelige temperaturer, og man allerede var langt over dehydreringsstadiet inden første nummer.

Som passende nok var ’I Should Live in Salt’, hvilket jo netop var det vi gjorde, mens den salte sved løb ud af hver eneste celle i ens krop. Men alligevel var der ingen som brokkede sig. Vi følte os jo alle som vindere i lotteriet, i kraft af at vi havde sikret os en billet til den eksklusive forestilling, der åbnede bandets Europa-besøg, som senere på året bringer dem til både Orange Scene på Roskilde og Forum i november.

Forklaringen på, at de havde valgt netop Loppen – nok det mindste sted de har spillet de sidste mange år – kom ret tidligt i forløbet fra den lifligt hvidvinsdrikkende forsanger Matt Berninger (der altid bliver bedre, jo mere stiv han drikker sig under koncerterne - nok ikke en sund karrierestrategi i det lange løb):

- Vi havde turneret flittigt og været rimeligt upopulære i cirka otte år. Det her var det først sted, hvor vi for alvor følte, at vi måske nok var ret cool alligevel.

Berninger hentydede til deres efterhånden legendariske koncert samme sted i 2005 i kølvandet på albummet ’Alligator’, som blev startskuddet til, at The National gik fra at være endnu et okay indie-band til at rykke op i rockens superliga, hvor succesen altid kommer på bekostning af den nære kontakt med sit publikum.

Så selv om de fleste bands nok drømmer om at nå derop, så sker der nok også det, at både de og deres fans ind i mellem ønsker sig tilbage til dengang de var i øjenhøjde med hinanden. Og det var de i den grad på det tætpakkede Loppen, hvor der vel maximalt er 20 centimeter mellem musikere og de forreste tilskuere.

At guitaristen Aaron Dessner så har en dansk kæreste, har nok også spillet ind på valget af den eksklusive location. Hvor billetpriserne oven i købet var ganske lave (lidt over 300 kroner) på trods af den store efterspørgsel – koncerten var udsolgt på to minutter.

Endnu et sympatisk træk fra et gennemsympatisk band, der paradoksalt nok har nået det store gennembrud uden et egentligt hit. Ikke, at de ikke har sangene til det, tværtimod.

Hvilket vi fik rig lejlighed til at bevidne under den lidt over to timer lange koncert, hvor det syv mand store (hvilket ikke efterlader megen overskydende plads på den lille scene) som altid ualmindeligt velspillende orkester kom igennem hele registeret, fra deres fløjlsbløde, melankolske ballader over Joy Division-inspireret postpunk (som primært skyldes barfodstrommeslageren Bryan Devendorfs nærmest matematiske præcision og drive) til frenetisk støj.

Og så er Berninger, der på plade godt kan fremstå som en lidt salvelsesfuld mørkemand på en scene en entertainer af guds nåde, der gerne benytter sig af billige tricks, så som at vandre rundt mellem publikum. Men hvad gør det? Det virker jo. Hver gang.

Især den afsluttende sektion med ’Graceless’, ’About Today’ og kongenummeret ’Fake Empire’ fik den gennemblødte sal (og band) til at gå i kollektiv ekstase, inden der blev sat trumf på med bl.a. ’Mr. November’ og ’Terrible Love’ under ekstranumrene. Og seancen sluttede som altid med en uforstærket version af ’Vanderlyle Crybaby Geeks’ fra mesteralbummet ’High Violet’.

Ikke en åbenbaring, som da de sidst besøgte Staden, dertil har de været for flittige gæster sidenhen på dansk jord, men så sandelig mere end i orden. Glæd jer Roskilde og Forum. Selv om det i sagens natur bliver en anden og knap så tæt oplevelse

0 kommentarer
Vis kommentarer