Når Gud ikke rigtig gider

Bob Dylan var helt nede på jorden under meget behersket koncert i København

Bob Dylan - spillemanden giver onsdag sin anden af to udsolgte optrædener i Falconer Salen. (Arkivfoto: AP/Chris Pizzello)
Bob Dylan - spillemanden giver onsdag sin anden af to udsolgte optrædener i Falconer Salen. (Arkivfoto: AP/Chris Pizzello)
Følg Musik
Følg Koncert-anm.

Bob Dylan, Falconer Salen, København, tirsdag 15. oktober

Bob Dylans koncert nummer 25 i Danmark var bestemt ikke en af legendens bedste. Men den var heller ikke helt dårlig, hvilket som bekendt siger en del, når vi har med mesteren af det hele at gøre.

Han startede fremme på scenekanten i sin løjerlige og velkendt spjættende Charlie Chaplin-stil med ’Things Have Changed’. Alt var dog stort set som det plejer. Bare lidt mindre medrivende og nærværende.

Svinedyre koncertbilletter flået væk

Dylan havde droppet den herlige introduktion, der har fulgt ham i årevis, og der var pause midtvejs - man er vel ikke 71 længere - hvilket imidlertid var det mest bemærkelsesværdige ved en afdæmpet tirsdag aften i Falconer Salen, som han også indtager onsdag.

De øjeblikkeligt udsolgte og relativt intime rammer var ellers noget nær optimale for Dylan, som hurtigt stillede sig til rette bag pianoet på en ofte nærmest mørkelagt scene, hvor han i perioder virkede langt væk.

Mindede om olietønder
Det lød faktisk som om, ikonet spillede et andet nummer end bandet, da kvintetten ved hans side nåede til ’What Good Am I?’, og Dylans tangenter havde en bizar klang, der minsandten mindede om olietønder. Så har man hørt det med.

Numrene fra sidste års uspændende ’Tempest’ havde vi til gengæld ikke hørt før på dansk grund, men på troubadourens sætliste med nitten skæringer var der hele seks fra hans 35. studiealbum, der understreger, at bluesformatet, som også prægede koncerten, har det med at almindeliggøre den unikke personage.

Bob Dylan med blod på hænderne

Dylan fremstod marginalt mere inspireret til at levere friske numre som ’Pay In Blood’ og ’Duquesne Whistle’ tilsat entusiasme, hvorimod klenodiet ’Tangled Up In Blue’ var decideret blodfattigt.

Veteranens nogenlunde faste band kan spille forrygende i søvne, og det gjorde de så, men der var i hvert fald ikke så meget gnist i samspillet, at Falconer Salens brandinspektør skulle stå klar med skumslukkeren.

Ord ud af mundvigen
Da først Dylan fik varmet resterne af stemmen op, hvæste han faktisk fortrinligt, og det bliver aldrig kedeligt at opleve ham tygge på ordene og spytte dem ud af mundvigen, når man mindst venter det.

Som altid fortolkede eneren sine sange, og som ekstranummer kom den 417. version af ’All Along the Watchtower’, der fungerede bedre end en for tilforladeligt arrangeret ’Simple Twist of Fate’.

Dylan: Guldgubben glimtede i Herning

’Forgetful Heart’ var blandt højdepunkterne under Dylans seneste danske shows i Herning og Odense, og også i København var sjæleren smuk uden helt at opnå den fortættede atmosfære fra de førnævnte stjernestunder.

‘You think I'm over the hill/You think I'm past my prime’ sang Dylan drilsk til sidst i ‘Spirit On the Water’, men det havde været lidt mere komisk, hvis ikke det faktisk virkede som om, han havde fremtiden noget længere bag sig, end han plejer.

Det er vist det, man kalder en skuffelse.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind