Monstre truer med at æde Metallica

Tænderskærende Mastodon og Gojira er sultne før metalmusikkens stormøde i Horsens

Troy Sanders fra Mastodon, der gav prøver på kommende album under udsolgt koncert i Portland. (Arkivfoto: Per Lange)
Troy Sanders fra Mastodon, der gav prøver på kommende album under udsolgt koncert i Portland. (Arkivfoto: Per Lange)
Følg Musik
Følg Koncert-anm.

Mastodon, Roseland Theater, Portland, tirsdag 29. april. Spiller 3. juni i Fængslet, Horsens

Gojira, Roseland Theater, Portland, tirsdag 29. april. Spiller 3. juni i Fængslet, Horsens

Kvelertak, Roseland Theater, Portland, tirsdag 29. april

PORTLAND (Ekstra Bladet): Der er nu ikke meget mere end en måned til, at Metallica atter indtager Horsens og rusker tremmerne i Fængslet.

Det bliver giganterne dog ikke ene om, for som i 2012 har de igen blandt andre Mastodon og Gojira med til det jyske, hvor Lars Ulrich & co. skal være på stikkerne, hvis ikke de vil overtrumfes af opvarmningsnavnene.

Sydende opvarmning til Metallica

Mastodon og Gojira var i hvert fald glohede, da to af metalscenens mest fængslende navne nåede Portland, Oregon på deres netop startede nordamerikanske turné med Kvelertak.

Forgæves headbanging
Hovednavnet Mastodon er opkaldt efter en mammut-lignende fortidselefant og kvartetten fra Atlanta, Georgia gik da også til opgaven tilsat urkraft og barbarisk tyngde, men der er absolut intet neandertaleragtigt over gruppens vildt avancerede og kosmiske progmetal.

Over halvanden helstøbt time forsøgte publikum i udsolgte Roseland Theater forgæves at headbange til Mastodons svimlende forløb, og med sort humor og lysende samspil leverede ensemblet endnu en formidabel opvisning i medrivende ekvilibrisme.

Mastodon: Det umuliges mestre

Sættet havde musikideologisk set mere med freejazz end ædelmetal at gøre, og det virkede nærmest som en trodsreaktion på de tendenser til melodiske tiltag, som man kunne spore på Mastodons seneste album, ’The Hunter’ fra 2011, samt på deres højaktuelle single, ’High Road’.

Skæringen er forløber for bandets sjette studiealbum, ’Once More ’Around the Sun’, der udkommer 23. juni, og Mastodon spillede den som ekstranummer i en fnysende version, der dog led under af kraftkarlenes formidable trommeslager, Brann Dailor, sang omkvædet nogenlunde ligeså dårligt, som han er god til at tæve tønder.

Mastodon luftede også et andet nyt nummer, ’Chimes at Midnight’, der på forrygende vis fremhævede orkesterets ellers diskrete hang til sydstatsboogie og samtidig understregede deres fremherskende hang til gradvist at gøre deres mægtige sound mere umiddelbar.

Sympatisk raseriudbrud
Inden Mastodons magtdemonstration gav åndsbeslægtede Gojira, der er det japanske navn for Godzilla, dødsmetallen nyt liv med et slags kontrolleret, sympatisk raseriudbrud og kirurgisk præcision.

Højst usædvanligt for metalmusikkens elite så stammer Gojira fra den franske del af baskerlandet, og kvartetten afviger også fra normen ved ikke at være overtatoverede, mens de ikke mindst musikalsk på beundringsværdig manér undviger genrens mange klichéer.

Gojira: Optur de France

Deres udtryk er poetisk og dybt organisk, hvilket faldt i god jord i økologiske Portland, hvor en entusiastisk skare brølede ’Gojira! Gojira! Gojira’ både før, under og efter gruppens magtfulde 50 minutter.

Nordmænd uden pondus
Norske Kvelertak åbnede ballet med deres primitivt gryntende smaddermetal, og selv om sekstetten fra Stavanger er et herligt bekendtskab, så kunne deres gåpåmod og muntre sceneoptræden ikke helt skjule, at det kniber med bagateller som mindeværdige sange og pondusfyldt samspil.

Helvedes succes

Den barbrystede frontmand Erlend Hjelvik har tabt sig lidt, og bandet lignede da også energiske fluevægtere i forhold til aftenens sværvægtere, men på tre uger i USA og Canada skal sangeren nu nok tage på igen, og Kvelertak vokser forhåbentlig også musikalsk.

De er da i hvert fald kommet på dannelsesrejse med to orkestre, der kan lære de fleste noget.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind