Gammeljomfru knaldede igennem

Legendariske Iron Maiden indtog Copenhell med herligt og højenergisk nostalgishow

Bruce Dickinson var helt ustyrlig i centrum for metalveteranerne Iron Maiden. (Foto: Per Lange)
Bruce Dickinson var helt ustyrlig i centrum for metalveteranerne Iron Maiden. (Foto: Per Lange)

Iron Maiden, Helviti, Copenhell, onsdag 11. juni

Iron Maiden støbte fundamentet for metalmusikken, men mellem de mange ekstremistiske orkestre på Copenhell, er legionærerne fra London efterhånden en nuttet anakronisme.

Ikke desto mindre samlede festivalens hovednavn en massiv skare til aldeles herlig heavy-underholdning på hovedscenen, og gennem 101 overvejende muntre minutter leverede genrens svar på Stonehenge noget, som mindede om et festligt ritual fra stilartens middelalder.

Jernmanden er landet

Gruppens klassikerparade af et sæt fokuserede næsten udelukkede på numre fra pionerernes storhedstid i 1980’erne, og publikum levede sig ind i nostalgien iført cowboyvest, luftguitar og skvulpende fadøl.

Forsamlingen skrålede med på ikke mindst ’2 Minutes to Midnight’, ’The Number of the Beast’ og ’Run to the Hills’, hvor maskotten Eddie kom på besøg, mens en ualmindeligt velsyngende Bruce Dickinson naturligvis vrælede ’Scream for me Copenhagen!’ adskillige gange.

Imponerende stemmeføring
Energibundtet i front for sekstetten førte uimodståeligt an i løjerne, der smittede gevaldigt med en aparte blanding af urkomiske klichéer, iørefaldende schlagere og forrygende energi fra de aldrende øgler.

Som så ofte før spænede Dickinson omkring på scenen og forcerede sine monitors med kåd springkraft, og sangerens stemmebånd var imponerende nok ligeså spændstige.

Iron Maiden: De urokkelige

Bandets galoperende klenodier gik dog momentvis i urent trav på noget gumpetunge udgaver af ’Can I Play with Madness’ og ’Wrathchild’, men det var beskedne fejlskud på en træfsikker aften, hvor Iron Maiden støvede deres hæderkronede materiale af med manér.

Rockmonster daskede til Amager

Især fræsende ’The Trooper’ og storladne ’Revelations’ gav nostalgien nerve i koncertens første halvdel, og da mørket faldt på mod slut, blev festivalpladsen lyst op af ’Fear of the Dark’.

Iron Maiden er der heller ingen grund til at frygte.