Balstyrisk jubilæum

Tre mænd, et røgsystem og en fest af dimensioner

Bikstok (her med Blæs Bukki i front) satte tyk streg under, at de er vildere end de andre. (Foto: Jonas Ollufson)
Bikstok (her med Blæs Bukki i front) satte tyk streg under, at de er vildere end de andre. (Foto: Jonas Ollufson)

 
Bikstok, Arena, Roskilde Festival, 2. juli

Pharfar, Blæs Bukki, og Eaggerman alias Bikstok (tidligere med efternavnet Røgsystem) satte i 2004 og 2005 med fuld skrue gang i den danske dancehall-bølge ved hjælp af singlerne 'Cigar' og 'Fabrik' samt det efterfølgende album 'Over stok og sten', inden de allerede i 2006 abdicerede og overlod resten til kronprinserne og kronprisserne. Som tog teten så eftertrykkeligt, at det i dag er svært helt at høre, hvor original deres indsats egentlig var.

Derefter spillede de fra 2013 nogle koncerter igen, inden de tidligere på året med ep'en 'Uranium' viste, at de bestemt ikke havde tænkt sig at lide en stille død. Der er med andre ord en hel del om snakken, når de svarer epigonerne igen med nummeret 'Vildere end dem'. Ja, Bikstok er stadig vildere og mere gakkede end fleste. Og tak for det.

EaggerStunn arbejder for tiden på deres andet album, som forventes udsendt i begyndelsen af 2016. (Foto: Johanne Fick) DK MusikNYT EaggerStunn: Fem plader der ændrede vores liv

Så det var ganske passende, at de i år kunne markere 10-året for deres mesterlige gennembrudskoncert på Arena med en festforestilling på selvsamme scene sent torsdag aften.

Flankeret af det hårdtspillende og storsvingende orkester Mundforlængerne viste trioen, at de stadig formår at tage dansk dancehall ud på et overdrev, som de fleste andre overhovedet ikke er i stand til at betræde. Bevares, effekten er ikke helt lige så epokegørende som i 2005, men ovennævnte singler samt numre som 'Penge på græs', 'Græder for dem, 'DK's koner', 'Radio' og hvad de nu alle sammen hedder, er i dag blevet afsindige klassikere, som de fleste kan skråle med på selv i en sjettedags.brandert.

Der opstod en spontan-koncert på Roskilde i aftes. (Foto: Jesper Mortensen) DK MusikNYT Dancehall-konger tog røven på Roskilde

Ja selv blot få måneder gamle numre som '80'eren' og 'Delerium' er tilsyneladende allerede blevet folkeeje, hvilket må siges at være ganske imponerende, da de tre galimatiasere ikke sparer på noget. Heller ikke ordene. Og så er Blæs Bukki altså stadig en af landets i særklasse bedste rappere med de to andre som inspirerede sparringspartnere.

Eaggermand fra lystige Bikstok Røgsystem, der heldigvis er stærkt tilbage. (Foto: Per Lange) Koncert-anm. Den fede slapstick fra Bikstok

En ordentlig gang røg og et kalas  af dimensioner, der satte streg under, at Bikstok er for dansk dancehall, hvas Malk De Koijn er for dansk hiphop. I en helt særlig lige - ingen over og ingen ved siden af.

 

3 kommentarer
Vis kommentarer