Cool rocklegende på hedetur

Billy Gibbons fra ZZ Top fik temperaturen til at stige i Seattle med liflig genrecocktail

Billy Gibbons - den texanske veteran solodebuterede i november i en alder af 64. (Foto: Arkivfoto: Polfoto)
Billy Gibbons - den texanske veteran solodebuterede i november i en alder af 64. (Foto: Arkivfoto: Polfoto)

Billy Gibbons and The BFG's, Neptune Theatre, Seattle, søndag 13. december

SEATTLE (Ekstra Bladet): I en 46 år lang karriere har ZZ Top været betydeligt mere eksperimenterende og progressive, end veteranerne har ry for.

Ikke desto mindre kom det som en gedigen overraskelse, da trioens frontmand Billy Gibbons i november solodebuterede med grænsesøgende ’Perfectamundo’, hvor han på vellykket vis mikser sin velkendte Texas-boogie med mexicanske og ikke mindst cubanske rytmer. 

Umiddelbart efter udgivelsen drog Gibbons og hans backingband The BFG’s på en amerikansk turné, der sluttede ganske herligt søndag i et regnvådt Seattle, som for en stund mindede mere om Miami.

Billy Gibbons - veteranens første skive i eget navn består fortrinsvis af selvskrevne sange. (Foto: AP) INTL. Album-anm. Skægabe shaker utrolig cocktail

Gibbons og ZZ Top fremstod trætte og uinspirerede, da de senest gæstede Danmark med en koncert i Aalborg i fjor, men den garvede sanger og guitarist var helt anderledes vedkommende og snakkesalig i det nordvestlige USA.

Det klædte æstetikeren at blive trukket ud af sit vanlige element, og det var svært at se, entusiasten fylder 65 på onsdag, selvom man kunne komme tæt på legenden i Neptune Theatre, der er en gammel ombygget biograf med plads til knap 900. Gibbons kaldte stedet ’groovy’. Det kan han selv være.

Glat og grumset
Kapaciteten havde ingen problemer med at overføre de latinske rytmer fra ’Perfectamundo’ til scenekanten, men salens bajerbællende biker-typer skulle nok have udført et par hofteoperationer for at kunne bevæge sig bare nogenlunde i takt til de liflige toner.

The BFG’s er en solid kvintet, der blandt andet består af en percussionist og to kvindelige trommeslagere. Gibbons har altid været en ladies man - ingen kan vist glemme ZZ Tops videoer - men han havde næppe valgt rytmeholderne, hvis ikke det var fordi, de så bedre ud, end de spillede.

ZZ Top - de gamle drenge overanstrengte sig bestemt ikke i Aalborg. (Foto: René Schütze) Koncert-anm. ZZ Top: Skægget i postkassen

I et noget kort sæt på blot 73 minutter blev sangene fra ’Perfectamundo’ spædet op med coverversioner af svingende kvalitet samt naturligvis flere skæringer fra ZZ Tops katalog.

Gruppen har altid haft en forunderlig evne til at lyde glat og grumset på samme tid, og et af deres mest beskidte numre, forrygende ’La Grange’, serverede Gibbons som en paraplydrink, der gled ned som en boblende genrecocktail.

Den var forfriskende. Og det var symptomatisk for en særlig aften.

1 af 2 Billy Gibbons sluttede af med en fortolkning af Led Zeppelins 'Whole Lotta Love'. (Arkivfoto: Polfoto)
2 af 2 Billy Gibbons - den texanske veteran solodebuterede i november i en alder af 64. (Foto: Arkivfoto: Polfoto)
5 kommentarer
Vis kommentarer