Død legende væltede jysk festival

Uimodståelig Rasmus Bjerg vækkede John Mogensen til live med forrygende hyldestkoncert i Jelling

41-årige Rasmus Bjerg i skikkelse af folkehelten John Mogensen, der døde af et hjerteanfald i en alder af 48 i 1977. Foto: Per Lange
41-årige Rasmus Bjerg i skikkelse af folkehelten John Mogensen, der døde af et hjerteanfald i en alder af 48 i 1977. Foto: Per Lange

Rasmus Bjergs John Mogensen Show, Teltscenen, Jelling Musikfestival, søndag 27. maj

Rasmus Bjerg har trukket mere end 400.000 i biografen for at se ham portrættere John Mogensen i filmen ’Så længe jeg lever’, og søndag eftermiddag troppede flere tusinde op for at opleve verdenspremieren på skuespillerens hyldestshow til den afdøde folkehelt. 

Der var mildest talt ’Fut i fejemøget’ i samme sekund evergreenen blev sendt fra scenekanten som åbningsnummer på Jelling Musikfestival, hvor der fulgte fem kvarter med forrygende lavkomik og høj promille.

Uffe 'Guf' Lorenzen begyndte at rumstere på de danske rockscener sidst i 1980'erne som trommeslager for gruppen On Trial. Foto: Per Lange Koncert-anm. Vanvid: 29.932 missede dansk rockstjerne

Der var bølgegang i Bjergs ølvom, mens han svajede charmerende gennem det kostelige repertoire som en groggy sværvægter, der var født til at slå sig løs på de skrå brædder.   

Michael Hardinger, Jørgen Thorup og B-Joe Johansen i aktion for fesne Hardinger Band, der slet ikke kunne fylde Teltscenen. Foto: Per Lange Koncert-anm. Skændsel: Shu-bi-dua saboteret

Den 41-årige entertainer var på alle måder på hjemmebane, for han stammer fra Vester Nebel lidt syd for Jelling, og han blev bakket herligt op af en lystigt swingende kvintet, der som hovedpersonen gik til opgaven med rette ånd og dårlig ånde.

Det stank lifligt af brun bodega, da de løssluppent tumlede omkring ’Nede i møget’, mens Bjerg også stemmemæssigt formåede at leve op til legenden tilsat et værtshuscroon, der var badet i lunken Fernet Branca.

Skrålede uhæmmet
Jyden levede sig ind i rollen med et skævt smil og improviserede uimodståeligt en kæk morsomhed, når noget igen ikke gik helt efter planen:

- Hold kæft en flok amatører, mand! lød det på amagerkansk, inden ganen blev fugtet med endnu en slurk bajer fra fad.

Foto: Per Lange
Foto: Per Lange
 
Bjerg rodede rundt i flere tekstlinjer, men reddede hver gang egen røv med en fiks plathed, og mon ikke også evigt tørstige Mogensen farede vild i sine vise ord engang imellem?

I øvrigt kunne det ivrigt medlevende publikum tilsyneladende hver en strofe, og de skrålede uhæmmet med på ’Der er noget galt i Danmark’, ’Sidder på et værtshus’, ’To mennesker på en strand’ og alle de andre klassikere.

Den amerikanske sangerinde og bassist Suzi Quatro, som fylder 68 næste uge, var helt uden fordums snerrende intensitet. Foto: Per Lange Koncert-anm. Afdanket rocklegende i jysk fadæse

Bjerg blev sendt af scenen med et tordnende bifald, og med god grund så han så stolt ud, at man frygtede, selerne ville sprænge.

Hans show er et særdeles forfriskende bekendtskab i et festivallandskab, hvor man har set det hele før, og næste forårs indendørsturné kan da kun blive et regulært triumftog.    

Mogensen lever og har det skidegodt.

Foto: Per Lange
Foto: Per Lange
 

Sætliste

1. Fut i fejemøget

2. Karl Herman og jeg

3. Der er noget galt i Danmark

4. Ensomhedens gade nr. 9

5. Nede i møget

6. Far er præst i Jylland

7. Hva' pokker ska' jeg gøre?

8. Mig og Margrethe

9. Karl og Ann-Cathrin'

10. Menneske bli'r spist i Polynesien

11. Sidder på et værtshus

12. Erik Oluf Andersen

13. To mennesker på en strand

14. Mandalay/O Marie, jeg vil hjem

15. Nina kære Nina

16. Så længe jeg lever

Ekstranummer

17. Hvad er der så mer'?

1 af 21 Foto: Per Lange
2 af 21 Foto: Per Lange
3 af 21 Foto: Per Lange
4 af 21 Foto: Per Lange
5 af 21 Foto: Per Lange
6 af 21 Foto: Per Lange
7 af 21 Foto: Per Lange
8 af 21 Foto: Per Lange
9 af 21 Foto: Per Lange
10 af 21 Foto: Per Lange
11 af 21 Foto: Per Lange
12 af 21 Foto: Per Lange
13 af 21 Foto: Per Lange
14 af 21 Foto: Per Lange
15 af 21 Foto: Per Lange
16 af 21 Foto: Per Lange
17 af 21 Foto: Per Lange
18 af 21 Foto: Per Lange
19 af 21 Foto: Per Lange
20 af 21 Foto: Per Lange
21 af 21 41-årige Rasmus Bjerg i skikkelse af folkehelten John Mogensen, der døde af et hjerteanfald i en alder af 48 i 1977. Foto: Per Lange
83 kommentarer
Vis kommentarer