En vaskeægte legende gæstede hovedstaden

Soul-bagmanden Booker T. Jones er stadig mere cool og skarpere end de fleste andre

Det er ikke kun klædedragten, der endnu er ulasteligt sikker hos den 71-årige Booker T. Jones. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Det er ikke kun klædedragten, der endnu er ulasteligt sikker hos den 71-årige Booker T. Jones. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

 
Booker T. Jones, Bremen Teater, Kbh., 9. januar

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Det musikalske vidunderbarn Booker T. Jones var blot en high school-knægt i Memphis, da han blev kapelmester i Booker T. & The M.G.'s, der som husorkester for pladeselskabet Stax har leveret lydsporet til flere soul-klassikere end det nærmest er muligt at forestille sig - både undet eget navn og som backingband for navne som Otis Redding, Sam & Dave og Albert King og mange flere. Og han var ikke mere end 17 år, da han i 1962 var medkomponist på den udødelige 'Green Onions', der stadig kan få ethvert dansegulv til at gå besærk.

Efter tiden hos Stax spillede han i 1970'erne og fremefter sammen med bl.a. Bob Dylan, Kris Kristofferson og Neil Young (han gæstede Roskilde Festival med sidstnævnte i 1993) og efter en længere pause har han i det indeværende århundrede indspillet tre glimrende album, hvor kapaciteter som The Roots, Lou red og The Nationals Matt Berninger har stået i kø for at medvirke.

Se også: Big Mama med sjælen i flammer

Den slidte frase 'legende' er med andre ord næsten en underdrivelse, når vi taler om den nu 71-årige Booker T. Jones, der lørdag aften gæstede Bremen Teater i København, hvor han sammen med fire musikere (heriblandt sønnen Ted Jones), understregede, at han stadig er en 'Cool Dude'.

Ud over at traktere det karakteristiske Hammond-orgel, der nærmest er synonymt med manden, gav Jones den også som både guitarist, sanger, historiefortæller og en entertainer af guds nåde, der nok var bevidst om sit eget værd, men også præget af en oprigtig ydmyghed og taknemmelighed over stadig at kunne få lov til at spille sin musik for et begejstret publikum.

Se også: 'Verdens bedste bassist' er død

I tilgift med en håndfuld M.G.'s hits ('Hang 'Em High', 'Boot-Leg', 'Time Is Tight' og selvfølgelig førnævnte 'Green Onions' m.fl.) bestod sætlisten primært af coverversioner af alt fra Otis Redding over Prince og The Beatles til Lauryn Hill, der alle blev knyttet sammen med en personlig anekdote og aftenen formede sig derfor nærmest som et vue over Jones liv og værk.

Blandt højdepunkterne var underspillede versioner af Muddy Waters 'Mannish Boy', Princes 'Purple Rain' og Dylans 'Knockin' On Heavens Door' (som Jones jo oprindeligt spillede med på) - ja, sidstnævnte var muligvis den bedste version af den ellers ret fortærskede sang, jeg nogensinde har hørt.

Så bortset fra enkelte skønhedsfejl og et band, der ind i mellem var lidt for glade for guitarlir og i det hele taget at høre sig selv spille, alt i alt en herlig aften i selskab med en vaskeægte southern gentleman. De bygger ikke den slags modeller mere. 

 

4 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Musik
Seneste i Musik
Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.Swamp Dogg: 'Sorry You Couldn't Make It' (Joyful Noise-album/Ude 6. marts)
2.The James Hunter Six: 'Nick of Time' (Daptone-album/Ude 6. marts)
3.César Vidal: 'César Vidal' (Busy Bee-album/Ude 13. marts)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Andy Shauf: 'The Neon Skyline' (Anti-album/Ude nu)
2.The Wood Brothers: 'Kingdom in My Mind' (Honey Jar-album/Ude nu)
3.Wolf Parade: 'Thin Mind' (Sub Pop-album/Ude nu)
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere