Historisk: Oldboys rockede Staden

Spillevende nostalgi med banebrydende The Sonics, der var langt bedre end frygtet

Rob Lind og Freddie Dennis (i baggrunden) fra The Sonics, som for første gang optrådte i Danmark. (Foto: Mogens Flindt)
Rob Lind og Freddie Dennis (i baggrunden) fra The Sonics, som for første gang optrådte i Danmark. (Foto: Mogens Flindt)

The Sonics, Loppen, København, torsdag 22. oktober

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Midt i 1960’erne lagde The Sonics fundamentet for garagerocken og punken med en nederdrægtighed, der var så tænderskærende bister, at fans af The Beatles tabte bøjlerne.

Men pionererne fra Tacoma lidt syd for Seattle blev opløst i 1969, og slænget har gennem årene kun været gendannet sporadisk, indtil et mere definitivt comeback kom i stand i 2007.

Sanger og pianomand Jerry Roslie har i den mellemliggende periode ejet et asfaltfirma, så på en måde har han holdt sig på landevejen, der de senere år igen er blevet tromlet flad af The Sonics’ vanvittige rock’n’roll.

Se også: Sensationel triumf efter 48 års pause

Sent torsdag aften stod det sagnomspundne orkester for første gang på en dansk scene som hovedattraktion ved Gutter City Festival 2015, og en propfyldt udgave af Loppen på Christiania tog varmt imod veteranerne.

Det manglede da også bare.

Pokerklub på flugt
Efter en albumpause på hele 48 år udsendte The Sonics i foråret fuldkommen forrygende ’This Is The Sonics’, der alt taget i betragtning simpelthen er betydeligt bedre, end man kunne både forvente og frygte.

Helt så overvældende var kvintetten ikke på Staden, hvor man til tider savnede den snerrende aggression, som producer Jim Diamond har fået frem på den aktuelle plade.

Loppen blev hurtigt udsolgt - fredag spiller The Sonics i Aarhus. (Foto: Mogens Flindt)
Loppen blev hurtigt udsolgt - fredag spiller The Sonics i Aarhus. (Foto: Mogens Flindt)

Mindre bid kunne dog sagtens gøre det, og The Sonics var langt stærkere, end de har ret til at være, når man tænker på, at flere af dem vel at mærke har rundet de 70.

De fem sortklædte herrer lignede en pokerklub, der var stukket af fra et krydstogtskib, og når de ikke koncentrerede sig om at placere fingrene rigtigt, så spejdede de smilende udover en forsamling, der i hvert fald aldersmæssigt kunne være deres børnebørn.

Fra gamle hofter
Roslies stemme savnede lidt af den gennemslagskraft, som den relativt nye bassist Freddie Dennis til gengæld havde en masse af, når han med smittende karisma skreg sig gennem herlige versioner af ’Cinderella’, ’Keep a Knockin’’ og ’Dirty Robber’.

Signatursangene ’Psycho’, ’Strychnine’ og ’The Witch’ var knap så overbevisende sidst i sættet.

The Sonics’ repertoire består stadig af egne og andres numre i en skøn blanding, og sofistikeret er de kortfattede schlagerne unægtelig ikke, men leveres materialet med det fornødne drive, så virker det altså bare uimodståeligt som simplicitet i en rendyrket form.

Se også: Denne gentleman opfandt punk

På 67 minutter blev 20 missiler fyret af fra nogle gamle hofter, der ikke så ud til at skulle skiftes lige foreløbigt.

The Sonics er et band, man aldrig troede, man skulle opleve, men det var en pragtfuld oplevelse.

Absolut hellere sent end aldrig.

1 kommentar
Vis kommentarer