Hovednavn leverede varen i næsten ædruelig tilstand

The National, der har været blandt drivkræfterne på den nystartede Haven Festival, lukkede og slukkede med manér.

Matt Berninger og The National var som altid en oplevelse værd. Arkivfoto: Anthon Unger.
Matt Berninger og The National var som altid en oplevelse værd. Arkivfoto: Anthon Unger.

The National, Meadow, Haven Festival, 11 august.

Den danskboende guitarist Aaron Dressner fra The National har som bekendt været en af drivkræfterne bag den nystartede  feinschmeckerfestival Haven, der trods rigtig mange gode tiltag kom lidt problematisk fra start rent logistisk (læs: for mange og for lange køer til stort set alt). Der er i den grad plads til forbedring. Bogstavelig talt. Men lad nu det ligge.

Så det lå selvfølgelig i kortene, at netop The National skulle levere den store finale lørdag aften. Og det gjorde de i den grad med manér. De cirka 20 koncerter som Aaron med egne ord havde deltaget i undervejs på festivalen, blev gengældt med gæsteoptrædener fra bl.a  Justin Vernon (Bon Iver), Kate Stables (This Is the Kit), Kwamie Liv samt en kæk, sømandslignende galning, der gav en mildest talt bizar version af 'De smukke unge mennesker' som et af ekstranumrene

EL VY: Seks plader der ændrede vores liv

'Materialet bestod langt hen ad vejen af nye sange fra det kommende album Sleep Well Beast', der lander i næste måned, krydret med nyklassikere som 'Fake Empire', Bloodbuzz Ohio' samt 'Mr. November' og 'Terrible Love', der sluttede den fremragende seance uden på nogen måde at bære præg af det obligatoriske.

De nye numre lød ved første lyt af mere og lover godt for fremtiden ( i hvert fald den musikalske), men det kan næsten heller ikke være anderledes, når en af titlerne lyder 'The System Only Dreams In Total Darkness'. Tak for (sort) kaffe.

Forsanger Matt Berninger, der vanligt plejer at bælle et par flasker vin i løbet af en koncert, holdt sig til et par mikrobryggede øl, og fremstod måske derfor mere fokuseret og indadvendt end normalt og overlod snakken til Aaron, som i den grad virkede som om, at han synes, at Haven var kommet godt fra start.

Stangstiv frontmand lynede i glimt

Hvilket han jo havde ret i på mange planer. Om end der som nævnt lige skal justeres på en del parametre, før målsætningen om en festival på første klasse er helt i mål. Med mindre man synes at ventetid - både for at få noget indenbords og komme af med det igen - er toppen af poppen. Og når man nu laver en festival i den vejrudfordrede danske sommer, var det måske også en ide at sørge for blot et enkelt sted eller to, hvor man kan søge ly for regnen for en stund. Især når alle scener er uden teltdug (for publikum).

Men det skal selvfølgelig ikke lide The National til last. De gav en fornem afslutning på en festival, som rent musikalsk allerede hører til i den absolutte topklasse. Detaljerne kan man så nå at justere på inden næste år. Vi glæder os allerede.