Kiks og klasse: Metallicas jyske kaos

Legenderne leverede rodet forestilling med mange mesterlige øjeblikke foran 15.000 i udsolgte Boxen

James Hetfield og Lars Ulrich fra hæderkronede Metallica, der var på scenen fra klokken 21:02 til 23:17 i Midtjylland. Foto: Claus Bonnerup
James Hetfield og Lars Ulrich fra hæderkronede Metallica, der var på scenen fra klokken 21:02 til 23:17 i Midtjylland. Foto: Claus Bonnerup

Metallica, Boxen, Herning, tirsdag 27. marts

Metallica har givet seksten koncerter på dansk grund siden årtusindskiftet. Alene i fjor spillede de fire shows i Royal Arena, men de er altså svære at blive trætte af.

Tirsdag ramte gruppen Herning for første gang, og det blev en aften, hvor legionærerne på godt og ondt - mest godt - konsoliderede de senere års status som giganter indenfor uhøjtidelig metalunderholdning for hele familien.

Sygt: Metallica fejlede i Royal Arena

Det er længe siden, Metallica var skræmmende, men kvartetten fra Californien kan stadig være skræmmende gode.

Historisk Metallica-sejr i Royal Arena

Overfor et medlevende publikum i udsolgte Boxen viste legenderne verdensklassen med monumentale ’For Whom the Bell Tolls’, ’Welcome Home (Sanitarium)’ og ’Sad but True’, der er så store sange, at de transcenderer genren.

‘Master of Puppets’ var atter mesterlig.

Latterlig opførsel
Ukueligt indpiskende Lars Ulrich kom meget klodset ind i en ellers medrivende ’Seek & Destroy’, men det var ikke koncertens største kiks.

Som under efterårets optræden i København spillede alle fire bøvet percussion til ’Now That We’re Dead’. Det lød lamt og så komplet latterligt ud. Selv James Hetfield mistede sin mandighed et par minutter, da han blev medlem af heavy metals svar på Safri Duo.

54-årige Lars Ulrich og resten af Metallica havde på ny valgt at placere scenen midt i salen. Foto: Claus Bonnerup
54-årige Lars Ulrich og resten af Metallica havde på ny valgt at placere scenen midt i salen. Foto: Claus Bonnerup

’Now That We’re Dead’ var et af hele syv numre fra halvandet år gamle ’Hardwired… To Self-Destruct’, der såmænd er hæderlig nok, men det var mindst tre for mange, og især ’Confusion’, ’Halo on Fire’ og ’Spit Out the Bone’ punkterede megapartyet.

Til gengæld var der splittergal fest på Kaj Zartows Vej 7, da Kirk Hammett og Robert Trujillo højst uventet gav sig til at spille en herlig, hjemmelavet fortolkning af ’Rabalderstræde’ med sidstnævnte bassist på vokal. Metallica har tidligere overrasket med ’Kvinde min’, så der er måske et hyldestalbum til Gasolin’ under opsejling? Næppe.

Blodtørstigt cover
Koncerterne på Amager i 2017 svingede en hel del i kvalitet, og i det midtjyske var Metallica også som en bokser, der skiftevis var i kanvassen for derefter at sende modstanderen i tovene.

Coveret af The Misfits’ blodtørstige ’Last Caress’ tabte de på scenegulvet. Efterfølgende slog de kæberaslende knockout med ’Creeping Death’.

Konge! Metallica sprængte Royal Arena

Metallica startede endnu en afdeling af deres hele 131 koncerter lange WorldWired Tour i Herning, og det skortede ikke på spilleglæde og tilstedeværelse i et fornemt lydbillede med bid og bund. Det var imponerende. Trods alt.

Vilde fjeldaber: Nej tak!

Veteranerne sparkede forsamlingen ud i nattelivet og hjem i seng med en triumferende ’Enter Sandman’, der som monsterhittets ophavsmænd kan høres igen og igen og igen.

Set bedre. Set værre. Ses igen.

Det rutinerede metalorkester fortsætter deres enorme verdensturné til Hamborg på torsdag. Foto: Claus Bonnerup
Det rutinerede metalorkester fortsætter deres enorme verdensturné til Hamborg på torsdag. Foto: Claus Bonnerup

Sætliste

1. Hardwired

2. Atlas, Rise!

3. Seek & Destroy

4. Holier Than Thou

5. Welcome Home (Sanitarium)

6. Now That We're Dead

7. Confusion

8. For Whom the Bell Tolls

9. Halo on Fire

10. Rabalderstræde

11. Last Caress

12. Creeping Death

13. Moth Into Flame

13. Sad but True

14. One

15. Master of Puppets

Ekstranumre

16. Spit Out the Bone

17. Nothing Else Matters

18. Enter Sandman