Kongeband: Umuligt i Royal Arena

Pragtfulde Bon Iver forsøgte ihærdigt at skabe mirakler på en scene, der er uegnet til gruppens musik

Justin Vernon fra Bon Iver i aktion i hjemstaten Wisconsin - danske medier fik ikke lov til at fotografere koncerten i Royal Arena. Arkivfoto: AP
Justin Vernon fra Bon Iver i aktion i hjemstaten Wisconsin - danske medier fik ikke lov til at fotografere koncerten i Royal Arena. Arkivfoto: AP

Bon Iver, Royal Arena, København, søndag 28. oktober

Bon Iver laver storslåede plader, men leverer knap så store koncertoplevelser.

Bandets to seneste københavnske indendørsshows i Falconer Salen og Forum blev aldrig endegyldigt forløst, og det var også en behersket succes, da amerikanerne søndag stod overfor deres hidtil største udfordring i Royal Arena.

Bon Ivers mægtige og milde Vesten

Bon Ivers skævvredne og vildt manipulerede folkrock hører fundamentalt slet ikke hjemme i en multiarena med popcornduft, men som en teknologisk udgave af Neil Young & Crazy Horse gik Justin Vernons disciple nu behjertet til den noget nær umulige opgave.

Når de bedste kun er gode

Scenen var indrettet som en blanding af et lydlaboratorium og en hyggelig bjælkehytte. Sådan lød det også.

Bon Iver vekslede mellem futuristisk hiphopæstetik og gammeldags rabalderrock under et professionelt og ædrueligt show med vægten lagt på sange fra to år gamle ’22, A Million’, hvor gruppen revolutionerede og moderniserede deres sound på radikalt mageløs vis.

Lydhørt publikum
Sange som ’666 ʇ’ og ’715 - CREEKS’ savnede dog studieversionernes sarte stoflighed i starten af koncerten, hvor det skabte en del uro, af folk kom dumpende ind i salen, fordi Royal Arena endnu engang var alt for længe om at lukke folk ind.

De omkring 16.000 publikummer i det næsten udsolgte milliardbyggeri var usædvanligt afdæmpede og lydhøre. Glimtvis var der vitterligt noget at lytte til.

Endelig: Bon Iver overvælder igen

Bon Iver genopfandt ’Creature Fear’ med ekspressiv brug af feedback, mens en markant omarrangeret ’Minnesota, WI’ gjorde indtryk i et flot arrangement.

Bon Iver ude af fokus

Ensemblet mødte op med blandt andet blæsersektion og to trommeslagere, hvilket egentlig ofte fik lydbilledet til at fremstå overlæsset og gumpetungt i pionerernes engagerede forsøg på at forene to verdener.

De har problemer med at gøre det organisk, men Vernons falset holdt sammen på repertoiret, når de svimlende ambitioner ikke blev bakket helt op af evnerne.

Unødvendig pause
Frontmanden sang en smuk ’Holocene’ ganske overdådigt, og sluttede fornemt af med at synge sig helt ud i indtrængende ’Skinny Love’.

Undervejs spændte Bon Iver ben for sig selv ved at dele koncerten op i to korte sæt, der gjorde aftenen unødvendigt abrupt. Sammenlagt var de på scenen i 95 minutter. Pausen gavnede kun fadølssalget.  

Enspænder i ødemarken

Et af tidens mest spændende og vovede orkestre gjorde ikke det umulige. Men de prøvede ihærdigt. Og bare det at opleve et så relativt grænsesøgende band i en bygning, der også bruges til håndbold og familieunderholdning, var på sin vis opløftende og en sejr for kreativiteten.

Stjerner går sammen i liberal alliance

Bon Iver er tilbage i Danmark 8. juni, hvor de står overfor deres hidtil største udfordring, når de skal forsøge at overdøve NorthSides hønsegård i Aarhus.

Bandet kan ikke beskyldes for at gøre tilværelsen nemmere for hverken sig selv ellers deres fans.

Sætliste

1. 666 ʇ

2. 10 d E A T h b R E a s T

3. 715 - CREEKS

4. Heavenly Father

5. Beach Baby

6. Wash.

7. Blood Bank

8. 33 'GOD'

9. ____45_____

10. Creature Fear

(pause)

11. Perth

12. Minnesota, WI

13. Calgary

14. 29 #Strafford APTS

15. 21 M♢♢N WATER

16. 8 (circle)

17. Holocene

18. 22 (Over Soon)

Ekstranumre

19. Woods

20. Skinny Love