Mand af den helt rette støbning

Sturgill Simpson er fra Kentucky, men han var som sendt fra himlen til Tønder Festival

Sturgill Simpson - sangeren betragtes som countrymusikkens længe ventede frelser. (Foto: Per Lange)
Sturgill Simpson - sangeren betragtes som countrymusikkens længe ventede frelser. (Foto: Per Lange)

Sturgill Simpson, Telt 1, Tønder Festival, torsdag 27. august

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Sturgill Simpson har ikke drukket alkohol i mange år, men han har ikke desto mindre beruset countryverdenen fuldstændig på det seneste.

Og sent torsdag aften sendte han årets første branderter på Tønder Festival i seng med et stort lykkeligt smil i hele fjæset.

I en herskende countryverden af tomme cowboyhatte fylder Simpson godt op i det gabende hul fra generationen af legender som George Jones, Waylon Jennings, Johnny Cash og resterne af Merle Haggard og Willie Nelson. 

Se også: Mesterligt: Sådan skal det gøres

Den 37-årige komet fra Kentucky har en stemme som Grand Canyon med et kobbel ulve på bunden, og med den i centrum levede han problemfrit op til de gigantiske forventninger, han skabte i form af en fantastisk debutkoncert på dansk grund i København i fjor.

Efter yderligere et lille år på landevejen var Simpsons fortrinlige band endnu bedre sammenspillet, og trioen bag ham var klædeligt udvidet til en kvartet med tilføjelsen af en pianist, der gav det twangede lydbillede yderligere variation og fylde.

Hillbilly og disco i skøn forening
Atter bestod sætlisten uundgåeligt fortrinsvis af sange fra sangskriverens to plader, herlige ’High Top Mountain’, samt det kosmiske pragtværk, ‘Metamodern Sounds in Country Music’, men blandt flere coverversioner fortolkede Simpson også numre af de gamle bluegrass-idoler The Stanley Brothers og The Osborne Brothers.

Mest overraskende var dog et funky-fedtet arrangement af ’Some Days’, der på forbløffende vis sendte hillbilly og disco på dansegulvet sammen – måske et varsel om retningen på mandens med spænding imødesete tredje album, der udgives af historiske Atlantic Records.

(Foto: Per Lange)
(Foto: Per Lange)

I et stort set pletfrit sæt på en begivenhedsrig time, der forløb med en sjælden slags tilbagelænet overskud, var der forsvindende kort afstand mellem højdepunkterne, men navnlig ’Sitting Here Without You’, ’Long White Line’ og ’Life of Sin’ fik det regntunge marskland til at minde om en vindtør prærie.

Under en majestætisk udgave af ’Living the Dream’ brølede Simpson snerrende om ’momma’, der mener, ’mercy’s overrated’, men trods en udvendig ydmyghed så var der inderst inde ingen nåde fra denne mesterlige opkomling, der lagde Tønder helt ned.    

Se også: Sanger: Jeg havde slået mig selv ihjel

Amerikaneren er den hidtil mest udtalte eksponent for, at festivalen forsøger at udvikle sig mod et mere tidssvarende og ungdommeligt udtryk, hvilket imidlertid nok kommer til at tage noget tid, for der var bekymrende få fremmødte i Telt 1.

Musikalsk var Simpson ikke desto mindre en øredøvende triumf for Tønder, der nok aldrig har buldret så eftertrykkeligt.

1 af 9 (Foto: Per Lange)
2 af 9 (Foto: Per Lange)
3 af 9 (Foto: Per Lange)
4 af 9 (Foto: Per Lange)
5 af 9 (Foto: Per Lange)
6 af 9 (Foto: Per Lange)
7 af 9 (Foto: Per Lange)
8 af 9 (Foto: Per Lange)
9 af 9 Sturgill Simpson - sangeren betragtes som countrymusikkens længe ventede frelser. (Foto: Per Lange)
17 kommentarer
Vis kommentarer