Popkongens København: Tilbage i triumf

Fænomenet Lukas Graham tiljublet af 20.000 på historisk koncertaften i hovedstaden

Lukas Graham spillede solen ned over hjembyen København med sympatisk sæt. (Foto: Jonas Olufson)
Lukas Graham spillede solen ned over hjembyen København med sympatisk sæt. (Foto: Jonas Olufson)

Lukas Graham, Østerbro Stadion, København, lørdag 4. juni

I december 2011 spillede Lukas Graham for 500 mennesker i Lille Vega på Vesterbro. 

På en smuk dansk sommeraften i juni 2016 havde bandet taget turen gennem hovedstaden via USA og Storbritannien til udsolgte Østerbro Stadion, hvor 20.000 tog imod de hjemvendte pophelte.

Helena, Lothar og Ketil til Lukas Graham-koncert på Østerbro. (Foto: Jonas Olufson) DK MusikNYT Graham for alle generationer

Og Lukas Grahams første koncert i Danmark, efter kvartetten blev den største danske musiksucces i udlandet nogensinde, udviklede sig nærmest uundgåeligt til den forventede triumf for gadedrengene.

Det var stort, og det var en stor, stor folkefest, men stor kunst var det ikke.

Skråle, klappe og skåle
Der er ikke noget musik, der bliver bedre af at blive blæst op på et stadion, og Lukas Grahams er bestemt ingen undtagelse.

Forchhammer har tabt sig, men gruppens lydbillede virkede desværre også spinkelt, og især i begyndelsen manglede flere numre gennemslagskraft.

Forchhammer og de andre rødder var på scenen fra 21.30 til 23.12. (Foto: Jonas Olufson)
Forchhammer og de andre rødder var på scenen fra 21.30 til 23.12. (Foto: Jonas Olufson)

Sangeren, der igen sang glimrende, smed T-shirten i ’Take the World By Storm’, som for alvor kickstartede showet, da skumringen var ved at blive afløst af mørke.

Knægten fra Christiania fremstår ligeså afslappet på scenen, som vi andre gør i en hængekøje, og folkemængden adlød enhver opfordring til at skråle, klappe og skåle.

Østerbro Stadion, hvor Scarlet Pleasure, Gilli og S!vas varmer op, inden Lukas Forchhammer kommer og synger blandt andet hans populære hit '7 Years'. (Foto: Jonas Olufson) DK MusikNYT Lukas Graham-fans: Bassisten er ret lækker

Stemningen tangerede dog aldrig den hæmningsløse eufori fra koncerten på Grøn Koncert i Valby sidste sommer, men som sympatiske familieunderholdere fik Lukas Graham en sikker hjemmesejr.

’Nice Guy’ blev løftet af landskampstemning, men det var mere hyggeligt, end det var ekstatisk. Mere Østerbro end Christiania. Mere ædrueligt end beruset.

Et fugtigt verdenshit
Pianisten Kasper Daugaard deserterede overraskende midt på ugen og er midlertidigt skiftet ud med bandets medproducer og oprindelige pianist, Morten Ristorp, der imponerede med en upåklagelig indsats.

Det var jo heller ikke ligefrem de samlede værker af Dmitri Shostakovich, som Ristorp skulle lære udenad. Lukas Graham laver simpel musik. Og det virker. For det meste i hvert fald.

Lukas Graham med Kasper Daugaard i brun læderjakke - bandet gav tre koncerter i England i sidste uge. (Foto: AP) DK MusikNYT Choknyhed fra Lukas Graham

Sjældent har en sang med titlen ’Funeral’ været så festlig, og de kunne formentlig høre det helt ude på Pusher Street, da publikum krævede Lukas Graham tilbage for at spille ekstranumre.

Magnum og Lukas - de fik besøg af Brandon Beal under 'Golden'. (Foto: Jonas Olufson)
Magnum og Lukas - de fik besøg af Brandon Beal under 'Golden'. (Foto: Jonas Olufson)

Inden de kom i gang med dem, leverede Forchhammer den længste af alt for mange mere eller mindre retningsløse monologer, der i nogen grad punkterede sættet. Han er god til at snakke, men ikke god til at stoppe.

Lukas Graham på Grøn Koncert i fjor - i juni vender bandet hjem til Danmark og giver fire store koncerter. (Foto: Philip Davali) DK MusikNYT Lukas Graham spiller på Wembley

Det tilgav man dog gerne mod slut, hvor Grunk fra 'Krummerne' vist ikke var den eneste med fugtige øjne, mens publikum sang verdenshittet ’7 Years’. Der er krummer i Lukas Graham, og tilsyneladende ingen grænser for, hvad de drenge kan opnå.

Mon ikke de fylder Parken i 2017?

Succesbandet optræder for knap 100.000 danskere i løbet af juni. (Foto: Jonas Olufson)
Succesbandet optræder for knap 100.000 danskere i løbet af juni. (Foto: Jonas Olufson)

Lukas Graham-fans finder sig til rette inden koncerten. (Video: Jonas Olufson)

1 af 8 (Foto: Jonas Olufson)
2 af 8 (Foto: Jonas Olufson)
3 af 8 (Foto: Jonas Olufson)
4 af 8 (Foto: Jonas Olufson)
5 af 8 (Foto: Jonas Olufson)
6 af 8 (Foto: Jonas Olufson)
7 af 8 (Foto: Jonas Olufson)
8 af 8 Lukas Graham spillede solen ned over hjembyen København med sympatisk sæt. (Foto: Jonas Olufson)
99 kommentarer
Vis kommentarer