Røvsparker sked på det hele

Den amerikanske vildbasse Sturgill Simpson serverede hæmningsløs jamsession i udsolgt Store Vega

Sturgill Simpson på scenen i Tennessee i 2018 - han ville ikke fotograferes i København. Arkivfoto: Josh Brasted/WireImage/Ritzau Scanpix
Sturgill Simpson på scenen i Tennessee i 2018 - han ville ikke fotograferes i København. Arkivfoto: Josh Brasted/WireImage/Ritzau Scanpix

Sturgill Simpson, Store Vega, København, tirsdag 21. januar

Det er kun fem et halvt år siden, Sturgill Simpson debuterede på dansk grund som formidabel hillbilly i Pumpehuset.

Tirsdag var han tilbage i København, og pludselig føltes den søndag i efteråret 2014 lysår borte.

Sturgill Simpson - amerikaneren optrådte for første gang på dansk grund. (Foto: Henning Hjorth) Koncert-anm. En ny sherif i byen

Countrysangeren fra Kentucky har nemlig genopfundet sig selv som apokalyptisk boogiebæst, og det forsøgte han bestemt ikke at skjule i Store Vega.

Sturgill Simpson optræder i Danmark for fjerde gang, når han begynder europaturné i Store Vega i København 21. januar. Foto: Semi Song INTL. Album-anm. Mesterligt: Han smadrer det hele

Han lagde såmænd ud med at spille hele radikalt fræsende ’Sound & Fury’, der af Ekstra Bladet blev kåret som årets album i fjor.

I ledtog med en ellers ganske funky trio formåede Simpson dog ikke at matche skivens rødglødende intensitet, og det blev en noget statisk gennemgang, hvor man godt kunne mærke, det var turnépremiere.

Lagde næsten salen ned
41-årige Simpson er en magtfuld sanger og sangskriver, men nogen mesterguitarist er han ikke, og musikalsk savnede de heftige sange fra ’Sound & Fury’ et løft i relativt lange og ret uforløste udgaver.

Mere levende blev numrene ikke af, at manden mødte op uden lysshow eller andre tricks, der måske kunne have livet lidt op i rabalderet. Til Netflix har han trods alt fået skabt en fængslende animationsfilm, der vitterlig er et visuelt bombardement, som styrker pladen.

Sturgill Simpson foran Pumpehuset i København, hvor han spiller i aften. (Foto: Anthon Unger) DK MusikNYT Sanger: Jeg havde slået mig selv ihjel

Strimlen havde klædt koncerten på bagtæppet, men Vegas lokale lysmand smuttede efter en halv time og kom først tilbage sidst i det hele to timer og femten minutter lange sæt. Der blev ikke pillet ved en lampe.

Det eneste Simpson leflede for var sin kompromisløshed, men efter at have høvlet ’Sound & Fury’ af som tvivlsom jamsession kastede han sig over country og soul fra sit bagkatalog, og det var mere medrivende, selvom repertoiret ofte blev trynet med ensemblets nyfundne, rå rocksound.

Sturgill Simpson - sangeren betragtes som countrymusikkens længe ventede frelser. (Foto: Per Lange) Koncert-anm. Mand af den helt rette støbning

Trommeslager Miles Miller leverede en storartet indsats og ramte et skønt groove på ’It Ain’t All Flowers’, mens monstrøse versioner af ’Brace for Impact (Live a Little)’ og især afsluttende ’Call to Arms’, der minsandten blev tæsket sammen med ’The Motivator’ af T. Rex, næsten lagde salen ned.

Det største bifald tilfaldt imidlertid Simpsons traditionsbundne fortolkning af ’I’d Have to Be Crazy’, som Willie Nelson har udødeliggjort. For en stund mindede det jo næsten om den uforglemmelige aften i Pumpehuset. 

Sætliste

1. Ronin

2. Remember to Breathe

3. Sing Along

4. A Good Look

5. Make Art Not Friends

6. Best Clockmaker on Mars

7. All Said and Done

8. Last Man Standing

9. Mercury in Retrograde

10. Fastest Horse in Town

11. The Promise

12. Brace for Impact (Live a Little)

13. Welcome to Earth (Pollywog)

14. It Ain't All Flowers

15. Breakers Roar

16. I'd Have to Be Crazy

17. Some Days

18. Turtles All the Way Down

19. Keep It Between the Lines

20. You Don't Miss Your Water

21. Call to Arms/The Motivator

34 kommentarer
Vis kommentarer