Søvndyssende verdensstjerne i Tivoli

65-årige Mark Knopfler leverede endnu en forglemmelig koncert på dansk grund

Knopfler og kompagni hyggede sig tilsyneladende på scenen, men desværre forplantede det sig ikke til publikum. (Foto: Anton Unger)
Knopfler og kompagni hyggede sig tilsyneladende på scenen, men desværre forplantede det sig ikke til publikum. (Foto: Anton Unger)

 
Mark Knopfler, Tivoli, København, 14. juni

Jeg er vild med ideen om Tivoli som koncertsted. Området, lyset og bygningerne omkring Plænen i den gamle forlystelseshave rummer eventyrlige minder for de fleste af os. Desværre har en lille håndfuld krakilske naboer, der forsøger at benægte det faktum, at de bor i hjertet af en storby, bevirket, at ideen stadig er bedre end udførelsen, da deres støjklager har medført et generende lavt lydniveau.

Det kan man muligvis leve med til den 'gratis' Fredagsrock (selv om det stadig ødelægger en stor del af fornøjelsen), men det er straks lidt sværere, når man tager entre til koncerten - også selv om den er på forholdsvis beskedne 350 kroner. jeg var kommet i god tid, og fik en plads oppe foran, og her var lyden fin nok, men på et tidspunkt begav jeg mig ud i siderne og ned bagved, og der kunne man overhovedet ikke mærke musikken.

Mark Knopfler - den britiske veteran giver sommerkoncert på Plænen i Tivoli søndag 14. juni. (Foto: Mercury) INTL. Album-anm. Lyden af en lænestol

Det skal man altså kunne til en koncert med såkaldt rytmisk musik. De bagerste har jo også betalt fuld pris. Og så skal det også siges, at Tivoli pakker folk tæt. Meget tæt. Det var da godt, at man ikke blev tissetrængende undervejs, for så var man aldrig kommet tilbage til sin plads. Nå, men det er selvfølgelig ikke guitaresset Mark Knopflers skyld.

Hans problem er, at hans indtil videre otte soloalbum alle har været af den slags, man med et pænt ord kalder habile. Ikke rigtig dårlige og ikke rigtig gode. Suverænt håndværk af den gamle skole, men mindeværdige sange har der sandt for dyden ikke været mange af. Så det er stadig de gamle Dire Straits-klassikere størstedelen kommer for at høre.

Det startede ellers fint nok, hvor Knopfler og det syv mand høje og eksemplarisk velspillende band lagde ud med tre af de bedre fra solokataloget; 'Broken Bones' fra den aktuelle 'Tracker', trucker-oden 'Corned Beef City' og 'Privateering', hvor Knopflers kærlighedsaffære med keltisk folkemusik fik frit løb med (en slags) sækkepibe, violin, fløjter og meget andet godt.

Mark Knopfler vender tilbage til Danmark, hvor veteranen har optrådt utallige gange gennem årene. (Foto: Tobias Nørgaard) DK MusikNYT Guitarlegende til Tivoli

Det kunne godt gå hen og blive en helt god aften, nåede man lige at tænke, inden vi så fik en stribe langstrakte versioner af nogle af de mere forglemmelige sange i kataloget, og det var lige før man overvejede en tur i ballongyngerne inden Knopfler blev færdig med den næste solo.

Der skete først noget igen med en tændt, bluespræget version af 'Song For Sonny Liston', hvor bandet var blevet reduceret til en trio med blot guitar, bas og trommer. Det minimalistiske udtryk klædte i den grad seancen, og måske Knopfler skulle undersøge det enkle format lidt grundigere i et forsøg på revilatisere sig selv?

Og så kom de endelig. 'Romeo and Juliet' og 'Sultans of Swing', og man kunne pludselig høre, at vi faktisk var 9.500 publikummer (plus alle gratisterne) foran scenen. Indtil da havde begejstringen mildest talt været behersket.

Mark Knopfler - gløder stilfærdigt på dobbeltalbum med tyve numre. (Foto: Universal) INTL. Album-anm. Når Mark Knopfler gider

Men pulsen var blot lige kommet op, da Knopfler lullede os tilbage i hviletilstand med endnu en række parenteser, bl.a. 'Postcards from Paraguay', der nu lød knap så eksotisk. Gerne i lange, jammede udgaver, hvilket sikkert var underholdende for de direkte implicerede, mens vi andre kunne takke den råkolde sommeraften for, at vi ikke gik helt i dvale.

Og da det regulære sæt sluttede med en fodslæbende version af Dire Straits' 'Telegraph Road',  troede man ikke, at det kunne blive meget længere i spyttet. Men det kunne det sagtens, skulle ekstranumrene vise.

Meget kan man sige om denne Knopfler, men det er vist meget godt, at han ikke forsøgte sig med en karriere i kommunikationsbranchen. Så ja, Mark Knopfler er en blændende guitarist med en distinkt tone, men på en scene er han nogenlunde lige så karismatisk og næringsfuld som en candyfloss.

Ekstra Bladets flash!-redaktion er på Facebook. Klik HER, tryk 'like' og følg med i de seneste nyheder om kendte, kongelige, musik, tv og film.

29 kommentarer
Vis kommentarer