Stoltenbergs datter lullede Roskilde i søvn

Til gengæld fik danske Benal kickstartet festen

Catharina Stoltenberg skal nok prise sig lykkelig over, at hun ikke har valgt en karriere i kommunikationsbranchen. (Foto: Jonas Olufson)
Catharina Stoltenberg skal nok prise sig lykkelig over, at hun ikke har valgt en karriere i kommunikationsbranchen. (Foto: Jonas Olufson)
Følg Musik
Følg Koncert-anm.

 

Smerz, Apollo Countdown, søndag 28. juni

 

Benal, Apollo Countdown, søndag 28. juni

Ja, det er først på onsdag, at musikken spiller op til almindelig skørlevned inde på selv pladsen her i Roskilde, men festivalen har gennem mange år haft en stolt tradition med at sætte en lang række bands fra det man med et lidt kedeligt ord kalder vækstlaget op ude på campingområdet under overskriften ’warm up days’.

Det er der flere gode grunde til. En af dem, er at der jo allerede er over 50.000 mennesker hernede, og de skal jo også andre alternativer end at drikke sig i hegnet og spise kold dåsemad. En anden er, at det er en oplagt mulighed for spirende talenter til at vise, hvad de kan overfor et lidt større publikum.

For nogle kan det være springbrættet til en plads i det ’rigtige’ program næste år (eksempelvis spillede The Minds of 99, der åbner Orange scene, på onsdag herude sidste år) for andre markerer det sandsynligvis højdepunktet i karrieren.

TV: Festivalgæst overtager mikrofonen: Så vild var spurten

Det sidste gør sig nok gældende for den norske duo Smerz, der blot har et enkelt nummer cirkulerende i cyberspace og derfor indtil videre er mest kendt fordi den ene af de to jenter er datter af den forhenværende norske statsminister og nuværende generalsekretær for NATO, Jens Stoltenberg. Det var da også det absolut mest bemærkelsesværdige ved Smerz’ tomgangstechno, der aldrig udviklede sig til andet en blip båt på stedet.

Kombinationen af slæbende rytmer og melankolske klangflader tilsat lys fevokal nåede på intet tidspunkt ud til det spredte publikum, som da også virkede mere optaget af at tjekke de seneste opdateringer på de sociale medier end at lytte til musikken, og de to piger skal nok være glade for, at de ikke har valgt et job i kommunikationsbranchen. Endnu mere trist og anonymt en den gang frikadeller med kartoffelsalat jeg fik på vejen derhen.

Narkohunde i aktion: 116 anholdt med stoffer på Roskilde

Og det var bestemt ikke fordi rammerne fejlede noget. Den nye, superflotte Apollo Countdown scene ligner nemlig for første gang ikke noget, man har lånt fra den nærmeste byfest, og der var faktisk indledningsvis en del festivalgængere, som var blevet hængende fra danske Benal, der havde levet en helt anderledes veloplagt forestilling kort forinden.

Benal viste gode takter på den ny Apollo Countdown scene (Foto: Jonas Olufson)
Benal viste gode takter på den ny Apollo Countdown scene (Foto: Jonas Olufson)
 

Duoen, hvis tre ep’er tidligere på året blev samlet på et album med den passende titel ’Opstigning’, er et af de mest spændende nye navne på den danske hiphopscene, der med tæft og pondus skaber et konstant interessant spændingsfelt mellem Alberts minimalistiske med spændstige electro-beats og Benjamins fabulerende flow, hvor den røde tråd ind i mellem er svær at få øje på, men sproget alligevel flyder så veloplagt, at man hjertens gerne hænger på under titler som ’Trancer’, ’Benalgorytmen’ og ’Tæt’.

Dagens Roskilde-babe begloet under optagelse

Og søreme om vi ikke også fik et frieri fra scenen inden ’Hun’ (hun sagde ja) samt besøg af selveste Jokeren, der gav stafetten videre på forrygende ’Hiphop’, der jo er bygget op over en slow motion-version af Den Gale Poses ’Spændt op til lir’.

Benjamin ligner muligvis mere en bortløben geografilærer end en rapper, men energien kan man ikke tage fra ham, og det passer egentlig meget godt ind i Benals legen kispus med hiphoppens stereotyper. Et par nye numre lovede også godt for fremtiden, så dem kan man roligt booke til det officielle program i 2016.    

   

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind