Svedig triumf for mestrene

Forrygende aften med Run the Jewels, der er godt i gang med at redde rappen

El-P og Killer Mike (til højre) udgør Run the Jewels, der optræder på næste års Roskilde Festival. (Arkivfoto: Privatfoto)
El-P og Killer Mike (til højre) udgør Run the Jewels, der optræder på næste års Roskilde Festival. (Arkivfoto: Privatfoto)

Run the Jewels, Pumpehuset, København, fredag 19. december

Showbusiness har gennem årene fostret herlige duoer som Tom & Jerry, Gøg og Gokke og Cheech & Chong, og nu er endnu et uimodståeligt makkerpar trådt ind på verdensscenen.

D’herrer hedder El-P alias Jaime Meline fra Brooklyn, New York samt Killer Mike alias Michael Render fra Atlanta, Georgia.

Sammen kalder rapperne sig Run the Jewels, og de er noget af det bedste, der er sket for hiphoppen, siden Run-D.M.C. stak fødderne i deres første Adidas.

Juveltyvene gør det igen

Lømlerne stormede sent fredag et overproppet Pumpehuset til tonerne af Queens ’We Are the Champions’, og det var både komisk og fuldstændig korrekt.

Tydeligt opløftet af succesen med deres aktuelle topalbum, ’Run the Jewels 2’, var de to spasmagere mildest talt i godt humør, og publikum svarede igen med en energiudladning, der fik den svedende masse til at ligne noget, man ellers kun ser til punkkoncerter.

Klovnede, smilede og røg hash
Et ret mudret lydbillede kunne slet ikke stoppe speedrappende El-P og Killer Mike, der lagde hårdt ud med ’Run the Jewels’, ’Oh My Darling Don’t Cry’ og ’Blockbuster Night Part 1’, og de holdt stort set tempoet gennem samtlige showets 67 hæsblæsende minutter.

Run the Jewels har fundet en skøn balance mellem at være kloge og dumme og moderne og gammeldags, og de forstår at hylde genren samtidig med, at de fører den frem på en måde, der tager lytteren alvorligt tilsat et godt grin.

Fængslende El-P

De klovnede, smilede og røg hash oppe i rampelyset, og de klovnede, smilede og røg hash nede i salen i en sjælden symbiose, hvor der også blev skrålet i kor på især dynamiske ’Lie, Cheat, Steal’ og ’Love Again (Akinyele Back)’.

Gavtyvene løb med det hele

Sætlisten bestod af otte numre fra hver af deres to album samt en enkelt skæring fra El-P’s ’Cancer 4 Cure’, og det bredere repertoire klædte Run the Jewels, der simpelthen cementerede triumfen fra Lille Vega for et år siden, hvor de kun havde debuten.

Til sommer er Killer Mike og El-P tilbage på Roskilde Festival, og der vil det utvivlsomt vise sig, at de ikke er til at styre på en tønde land.

Hvad skal det ikke ende med?

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.