Trist i Boxen: Knopfler kan ikke mere

Den aldrende guitarlegende var et sørgeligt syn under søvndyssende koncert foran 12.000 på Heden

69-årige Mark Knopfler spillede relativt få af de klassiske sange fra sin tid i spidsen for succesbandet Dire Straits. Foto: Anita Graversen
69-årige Mark Knopfler spillede relativt få af de klassiske sange fra sin tid i spidsen for succesbandet Dire Straits. Foto: Anita Graversen

Mark Knopfler, Boxen, Herning, torsdag 13. juni

Mark Knopfler gik højst usædvanligt på scenen et par minutter før den annoncerede showstart i Boxen. Det var ikke betegnende for hans indsats.  

Veteranen er ikke ligefrem den sprudlende type, og kun i glimt sporede man en vis tilstedeværelse i hans tilforladelige omgang med sit betragtelige band.

Mark Knopfler - gløder stilfærdigt på dobbeltalbum med tyve numre. (Foto: Universal) INTL. Album-anm. Når Mark Knopfler gider

Indledningsvis ramlede ’Why Aye Man’ og ’Corned Beef City’ sammen i rungende akustik, indtil lydmanden fik justeret rabalderet, så det blev tåleligt.

Daniel Quine Auerbach - amerikaneren har skrevet syv af pladens ti numre i samarbejde med John Prine. Foto: Alysse Gafkjen INTL. Album-anm. Utrolig: Rockhelt mestrer det hele

Ballader som ’Sailing to Philadelphia’ og ‘Romeo and Juliet’ lød bedre, men den for Knopfler så påkrævede, varme vellyd spredte sig aldrig

- Jeg var en ung knægt, da jeg kom her til Danmark første gang. Nu er jeg en gammel mand. Jeg tænker tit på, om jeg burde trække mig tilbage, sagde Knopfler og forklarede, han stadig nød det.

Stille sutskoene
Publikum buhede ved tanken om pension, og oldtimeren satte sig ned som Kim Larsen, Phil Collins, Marie Fredriksson og alle de andre.

Briten fylder 70 i august, og det kan godt være, han stadig kan fylde både Boxen og Royal Arena, hvor han spiller lørdag, men musikalsk er han ved at stille sutskoene.

Mark Knopfler vender tilbage til Danmark med koncerter i Boxen i Herning 13. juni samt i Royal Arena i København 15. juni. Foto: Universal INTL. Album-anm. Åh nej: Rockgigant med gangstativ

Knopfler fremstår resigneret på efterårets svage ’Down the Road Wherever’, og koncerten gik nærmest i stå, da han af uforståelige årsager besluttede at klimpre albummets håbløse ’My Bacon Roll’. Bare titlen.

Billedgalleri af Anita Graversen

1 af 7 
2 af 7 
3 af 7 
4 af 7 
5 af 7 
6 af 7 
7 af 7 

I guitarheltens tilbagelænede verden er rock noget, der rokker som en gyngestol, men selv for hans standard var det to timer lange sæt enormt afdæmpet og adstadigt.

Man kunne nå på tanken og hente en pose dåsebajere, mens han introducerede de ti medmusikanter og deres utallige instrumenter.

Keltiske klange
De gæve gutter betjente flittigt alt fra violin over fløjter til harmonika, horn og et arsenal af strengeinstrumenter, der ofte var med til at betone de keltiske klange i Knopflers sound.

Men det blev til for lidt.

Mark Knopfler - spillede nye og gamle på Heden. (Arkivfoto: Henning Kaiser/Polfoto) Koncert-anm. Lun opvarmning af Mark Knopfler

Seancen savnede basal dynamik, og det virkede, som om publikum sad og slumrede hen, mens de drømte om Dire Straits, og fjolserne i sponsorlogerne bare blev mere og mere fulde og mere og mere højrøstede.

Sangskriveren og guitaristen JJ Cale døde i en alder af 74, men hans støvede materiale har ingen udløbsdato. Foto: Stéphane Sednaoui INTL. Album-anm. Død rocklegende er pragtfuld

Hovedpersonens guitarspil var derimod forbavsende nedtonet. Mod slut kom ’Money for Nothing’ endelig, og den blev mødt med et jubelbrøl, der imidlertid hurtigt forstummede, da heller ikke klassikeren havde den fornødne gennemslagskraft.

Knopfler forlod scenen med tunge, slæbende skridt. Det var betegnede for hans indsats.

Mark Knopfler giver endnu en dansk koncert på lørdag, hvor han er i udsolgte Royal Arena. Foto: Anita Graversen
Mark Knopfler giver endnu en dansk koncert på lørdag, hvor han er i udsolgte Royal Arena. Foto: Anita Graversen
 

Sætliste

1. Why Aye Man

2. Corned Beef City

3. Sailing to Philadelphia

4. Once Upon a Time in the West

5. Romeo and Juliet

6. My Bacon Roll

7. Matchstick Man

8. Done with Bonaparte

9. Heart Full of Holes

10. She's Gone

11. Your Latest Trick

12. Postcards from Paraguay

13. On Every Street

14. Speedway at Nazareth

Ekstranumre

15. Money for Nothing

16. Piper to the End

17. Going Home: Theme from Local Hero

192 kommentarer
Vis kommentarer