1000 gange tak og tillykke til dig der IKKE bliver student i dag

Der er uendelig mange historier i medierne om superstudenter, som har fået 12-taller på stribe. Men hvor blev hyldesten af, da tømreren eller automaleren fik sit svendebrev, spørger Ehab.

Følg nationen!

- Jeg kan ikke andet end at trække på smilebåndet, når jeg ser de mange glade nyklækkede studenter, der præger bybilledet her i juni måned.

- Det får mig uundgåeligt til at tænke på, hvor lykkelig jeg selv var, da jeg i tidernes morgen fik studenterhuen på.

Vi skal anerkende studenterknokleriet
Sådan indleder nationens! Ehab A er debatindlæg om unge menneskers karrierevalg, unge mennesker egne drømme - og Danmarks behov for arbejdskraft. For Ehab - som selv har en studenterhue - synes, der er noget galt, når de unge mennesker, der er gode til at lave lektier, får mere opmærksomhed end de unge, der vælger at uddanne sig til at udføre håndens arbejde. Hans opsang - som du gerne må dele til både folk, der har og folk, der ikke har en studenterhue - fortsætter derfor således:

- Vi skal naturligvis anerkende unge mennesker, som har knoklet hårdt for at få en studentereksamen.

- De unge studenter vil utvivlsomt være til stor gavn for væksten i samfundet. Det kan ingen benægte.

- Men vi må også huske på, at vi som mennesker har forskellige interesser og kompetencer, hvorfor vi også bør rose de unge mennesker, der vælger en erhvervsuddannelse.

Men uden tømrere kan samfundet ikke fungere
- Samfundet har brug for unge, der tager en tømrer- murer eller anden håndværkeruddannelse. Ellers vil samfundet, som helhed, ikke kunne fungere.

Daniel fik aldrig studenterhue: Til gengæld har jeg arbejde

- Derfor fortjener de unge, som har arbejdet hårdt for at få et svendebrev ligeså meget ros og omtale i medierne, som dem der fejrer studentereksamen.

- Det er ikke acceptabelt, at vi anser en erhvervsuddannelse, som noget der udelukkende er for dem, der ikke er kompetente nok fagligt.

- Allerede i folkeskolen bliver unge guidet – både af lærerne og skolevejledere – til at tage sig en gymnasial uddannelse.

Det ligger mellem linjerne: Du kan altid få på erhvervsskole
- Og selvom det ikke siges direkte, så ligger det mellem linjerne, at hvis de ikke klarer sig optimalt i folkeskolen, så kan de ende på en erhvervsskole.

- Med andre ord bliver håndværkere anset som værende de mindre kloge uden så mange fremtidsmuligheder.

- Men det er på tide, at vi gør op med den slags uddannelsessnobberi og i stedet anerkender både elektrikerne, VVS´erne, malerne mm. 

- Der dukker uendelig mange historier op på forskellige medier omkring dygtige superstudenter, som har klaret sig gennem eksamenerne med 12-taller på stribe. Og selvfølgelig fortjener de ambitiøse unge alverdens ros og anerkendelse.

- Men hvor blev den hyldest af, da tømreren eller automaleren fik sit svendebrev i hånden?

Kendte en der dumpede fem ud af fem fag
- Vi overser højst sandsynligt, hvor stort et pres vi pålægger de unge mennesker allerede fra folkeskolen. - Det er ikke nogen hemmelighed, at det ikke er nemt for alle at leve op til normerne i et konkurrencesamfund præget af præstationskultur.

- Det er måske svaret på, hvorfor adskillige gymnasieelever rammes af stress og selvværdsproblemer under deres uddannelsesforløb.

- Mange unge kæmper en indædt kamp for at leve op til forventninger, de oplever fra omverdenen, samtidig med at de undertrykker den indre uro, indtil de en dag bryder sammen og opdager, at de lider af stress eller en depression.

 

Han ville leve op til omverdenens forventninger
- Da jeg tog min studentereksamen på VUC FYN, var der en medkursist, som dumpede i fem ud af fem fag, det første år af uddannelsesforløbet.

- Det skyldtes naturligvis manglende interesse, hvilket han da også selv gav udtryk for. Han kunne ikke se noget formål med at tage en gymnasial uddannelse.

- Men han havde ligesom så mange andre unge valgt at tage en studentereksamen for at leve op til omverdenens forventninger, frem for at følge sine egne drømme og mål.

- Det er på tide, at vi anerkender unge mennesker uagtet hvilken uddannelsesbaggrund de har. Samfundet har brug for tømrere, malere og snedkere, ligesom det har brug for sygeplejerskere, økonomer og jurister, skriver Ehab.

Har han en pointe?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT