15-årig pige beder om rigtig seksualundervisning

Vi skulle have lært om lyst og nydelse og usikker seksuel adfærd - men det tætteste min klasse og jeg kom på sexual-undervisning var et powerpoint om sexsygdomme, skriver en pige fra 9. klasse

Arkivfoto af ung pige: Johnny Frederiksen
Arkivfoto af ung pige: Johnny Frederiksen

- Mange unge, som mig selv, har IKKE oplevet en optimal seksualundervisning i folkeskolen, men blot at man f.eks. skulle proppe et kondom på en flamingo penis, og det var det.

- Det tætteste min klasse og jeg kom på sexualundervisning var et powerpoint om sexsygdomme.

Hvem har ansvaret? Ministeriet?
Sådan indleder Natasja M et læserbrev til nationen! om den meget mangelfulde undervisning i sex hun har modtaget i sin skole - og som hun savner.
Hun ved godt at det kan være akavet, men hun og klassekammeraterne lover, at de nok skal la’ vær’ med at fnise, hvis lærerne begynder at tage deres opgave - som beskrevet i den læseplan, du kan se nederst - alvorligt. Og derfor håber hun at hendes opråb bliver hørt og delt, så hun og andre unge, bliver i stand til at begå sig i den virkelig verden. Hendes brev fortsætter derfor således:

- Jeg ved godt, at man ikke er sikker på, hvem der har ansvaret. Er det biologi læreren? Er det det lokale SSP-hold? Er det ministeriet? Er det vores eget ansvar?

- Problemet er bare, at mange unge er i tvivl om sex og følelser.

Nettet og de mere erfarne venner
- Mange antager en masse, eller de har hørt, set eller læst om emnet – både på nettet og hos de mere erfarne venner'.

- Men derudover er der ikke meget andet end ’sex er penis og vagina’ eller ’sex er penetrering’. Og det dækker jo overhovedet ikke det bredere blik på forskellige seksualiteter.

- Jeg har set en læseplan på for sundheds-, seksualundervisning og familiekundskab.

Seksualitet og følelser
- Her stod der, at der i 7. -9. klasse både skal læres om ’lyst, nydelse og seksuel trivsel samt usikker seksuel adfærd, viden om prævention, sexsygdomme og uønsket graviditet.

- Derudover skal der inddrages nationale- og globale perspektiver på seksuel sundhed’. Videre skal undervisningen ’gerne bidrage til elevernes forståelse af sammenspil mellem seksualitet, følelser, sundhed’ ...

- Og jeg kunne blive ved!

Håber der bliver taget hånd om det her
- Dette er et problem, som er glemt og gemt væk – og det er en skam, for det er så vigtigt for de unge og for deres selvsikkerhed. Og det glemmer vi!

- Dette er et alvorligt opråb fra de elever, som ikke har fået en optimal seksualundervisning!

- Vi håber, der vil blive taget hånd om det, så Danmarks unge i fremtiden er bedre klædt på til den virkelige verden, skriver Natasja, men hvad tænker du?

Er det skolen eller forældre, der skal lære de unge om sex? Og har du eksempler på god - eller dårlig - seksualundervisning fra din skoletid? 

Og nej, det er ikke dig, der skal lære den unge pige om sex.....

 

96 kommentarer
Vis kommentarer