Døde mens de var i ressourceforløb på jobcenteret: Uværdigt

Der er alt for mange eksempler på, at man forsøger at udvikle (en hypotetisk) arbejdsevne hos dokumenteret svært syge borgere - og at helbredstilstanden forværres yderligere alene som følge af sagsbehandlingen, skriver Lisbeth, der vil have de syge væk fra jobcentrene og ind i et socialt sundhedssystem.

Et større antal meget syge personer er afgået ved døden, mens de – trods lægelige advarsler – har været placeret i ressourceforløb, fortæller Lisbeth Riisager Henriksen. Foto: Jan Grønbæk/Spastikerforeningen
Et større antal meget syge personer er afgået ved døden, mens de – trods lægelige advarsler – har været placeret i ressourceforløb, fortæller Lisbeth Riisager Henriksen. Foto: Jan Grønbæk/Spastikerforeningen

- I de senere år har vi set fundamentale ændringer i indretningen af den offentlige forsørgelse af patienter med veldokumenteret sygdom.

- Der er sket en bevidst forskydning i måden at behandle sager på fra vægtning af lægefaglighed til vægtning af såkaldte 'helhedsvurderinger'.

Se også: Afliv mig: Jagten på mit sidste teoretiske arbejdsminut må stoppe nu

Mangler kun 42.933 støtter
Sådan indleder Lisbeth Riisager Henriksen et brev til nationens! særsektion for Borgerforslag, 1849. Lisbeth har nemlig fulgt området nøje siden daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) reformer af førtidspension, fleksjob, sygedagpenge og kontanthjælp fra 2012 og frem.
Og hun har har skrevet om, hvordan reformerne har efterladt mange sygdomsramte borgere i en penibel situation. I snart 6 måneder har hun derfor samlet støtter til et forslag, der skal sikre at folk der er syge, ikke skal udsættes for jobcentrenes krav.Og der mangler kun næsten 42.933 støtter, for at forslaget bliver behandlet i Folketinget. Hendes brev - som du gerne må dele, til folk, der kunne tænkes at være enige -  fortsætter derfor således:

- Der er alt for mange eksempler på, at man forsøger at udvikle (en hypotetisk) arbejdsevne hos dokumenteret svært syge borgere, og at helbredstilstanden forværres yderligere alene som følge af sagsbehandlingen.

Se også: Endnu et gok i nøden til Ulla med den syge ryg

Patientens egne læger skal være afgørende
- Et større antal meget syge personer er ligefrem afgået ved døden, mens de – trods lægelige advarsler – har været placeret i ressourceforløb.

- Det er uværdigt, uretfærdigt og sundhedsmæssigt uforsvarligt!

Se også: Afslag igen: Selv kommunens læge synes Jim er for syg til job

- På den baggrund har jeg sammen med 8 andre borgere stillet borgerforslaget ”Syge skal ud af beskæftigelsespolitikken”.

- Syge mennesker med dokumenteret sygdom og nedsat funktionsniveau skal ikke have deres forsørgelsessager behandlet i kommunale jobcentre.

- De skal respekteres som sådan af det offentlige sociale system, og den lægefaglige dokumentation fra patientens egne læger skal gøres til den afgørende del af sagsbehandlingen.

Fokus på sociale og sunedhedsmæssige indsatser
- Alt dette varetages bedst fra fagministerier, hvor der er fokus på sociale og sundhedsmæssige indsatser frem for, som nu, på beskæftigelse eller ren aktivering.

- Støt forslaget, hvis du sympatiserer med det, skriver Lisbeth, og du er velkommen til at støtte forslaget her (husk NemID)

Se også: Usynlig syg og på kontanthjælp: Her er de hemmelige regler

1 af 2 
2 af 2 Et større antal meget syge personer er afgået ved døden, mens de – trods lægelige advarsler – har været placeret i ressourceforløb, fortæller Lisbeth Riisager Henriksen. Foto: Jan Grønbæk/Spastikerforeningen
Vis kommentarer
Mest læste i nationen!
Seneste i nationen!
Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen