Følelsen af at være uønsket: Heidi blev lun på en mand fra et andet land

Udlændingeloven betyder, at EU-borgere nogle gange har flere rettigheder i Danmark end danskere har. Det vil Heidi - der blev tvunget til at flytte til et andet EU-land - og 5792 andre have ændret.

Tegning: Anne Marie V
Tegning: Anne Marie V

- I 2011 er jeg på studieophold i udlandet, hvor jeg også møder manden i mit liv.

- Da tiden kommer til, at jeg skal tilbage til Danmark, er vi blevet rigtig glade for hinanden og ønsker, at skabe et liv sammen.

Vi opfylder ikke kravene
- Men som så mange andre, opfylder vi ikke kravene om familiesammenføring.

- Efter flere måneder med overvejelser om vores fælles fremtid tager vi beslutningen om at flytte til Spanien hvor jeg som EU borger har ret til at blive familiesammenført.

Et unødvendigt onde
Sådan fortæller Heidi, der er en af de tusindvis af danskere, der de sidste ti-femten år, har fået familielivet mere eller mindre ødelagt af Danmarks udlændingelovgivning. Heidi er derfor en af de 5793 statsborgere, der lige nu med navn og NemID har støttet borgerforslaget 'Danske statsborgere skal kunne bo i Danmark med deres familie på samme vilkår som EU-borgere'. Hendes historie som er fortalt til en af folkene bag forslaget, som skal behandles af Folketinget, hvis der kommer 50.000 støtter i alt, fortsætter således:

- At få dagligdagen til at hænge sammen i et nyt land hvor vi hverken havde familie eller venner er langt sværere end forudset. 

- I 2012 flytter vi tilbage til Danmark.

- Min mand skal igen til at etablere sig i et fremmed land, lære et nyt sprog, ind på et nyt arbejdsmarked og skabe nye venskaber.

Galimatias at skulle bo i Spanien for at få lov til at bo Danmark
- Efter et stykke tid genoptager jeg mine studier og vi bevæger os langsom fremad.

- Tiden i Spanien, ses af mig, som et unødvendigt onde, noget som vi skulle gennemleve for til sidst at få lov til at være sammen i Danmark.

- Det er nu 6 år siden, men følelsen af at være uønsket af Danmark sidder stadig i kroppen.fortæller Heidi, der synes det er galimatias, at en dansk statsborger først skal flytte til et andet land, for senere at kunne bo i Danmark med sin ægtefælle!

Forskel på EU-borgere og danske statsborgere
På Borgerforslag.dk skriver folkene bag forslaget, at loven i dag betyder, at EU-borgere har ret til at bo i Danmark med deres ægtefælle og børn, hvis de arbejder eller på anden måde kan forsørge sig selv.

Dette gælder imidlertid ikke for danske statsborgere, med mindre de har boet med deres familie i et andet EU-land, før de flytter til Danmark.

Danske statsborgere kan f.eks. blive henvist til andre lande, hvis de er under 24 år gamle, har været for meget i udlandet, har modtaget kontanthjælp for flere år siden eller ikke er i stand til at stille økonomisk sikkerhed for deres ægtefælle.

Forslagsstillerne mener, at den danske stat bør give sine egne statsborgere de samme rettigheder i Danmark, som den har givet til borgere fra de andre EU-lande. Forslaget er derfor, at Folketinget pålægger regeringen inden udgangen af folketingsåret 2018/2019 at iværksætte de nødvendige regelændringer, der gør, at danske statsborgere kan bo i Danmark med deres ægtefælle og børn på samme vilkår som andre EU-borgere.

Hvad synes du? Skal danske statsborgere have samme rettigheder som EU-borgere?

Du kan - hvis du er enig med Heidi - støtte forslaget her. Husk NemID:

 

1 af 2 
2 af 2 Tegning: Anne Marie V
159 kommentarer
Vis kommentarer