Kims svære valg: Ny bil eller en tur til tandlægen

I sidste uge demonstrerede 1000 tandlæger i protest over det loft på 1,4 milliarder kroner, politikerne vil bruge på voksne danskeres almindelige tandpleje. Men burde det i virkeligheden være gratis at gå til tandlægen?

Mange danskere lader være med at gå til tandlæge, fordi det er dyrt. Arkivfoto: PR/Shutterstock
Mange danskere lader være med at gå til tandlæge, fordi det er dyrt. Arkivfoto: PR/Shutterstock

- Jeg kan få lavet mine tænder..eller købe en fabriksny Ford Ka
- Prisen er den samme.

Sådan skriver Kim P i en kommentar på Politikens Facebook-profil, om de tandlæger, der onsdag demonstrerede mod politikernes plan om at lægge et fast loft på statens udgifter til danskernes almindelige tandpleje.

Sunde tænder nej - skattelettelser ja
I dag får borgerne et tilskud på 18 procent af regningen, og det betyder ifølge tandlægernes formand, at hver dansker i snit betaler cirka 2.400 kroner om året for at gå til tandlæge. Og Kim er ikke den eneste Politiken-læser, de synes, at prisen er for høj - og tilskuddet for lavt:

- Sunde tænder, nej, nej.

- Men skattelettelser og billigere luksusbiler - det kan denne regering prioritere.

- Ja det er da en regering vi alle er tjent med , skriver Svein i sin kommentar, og Pia J mener, at landet godt kunne bruge en debat om gratis tandbehandling:

- Det her handler ikke om tandlægernes indtjening, men om sygdomsforebyggelse.

- Det er udelukkende tradition, der dikterer, at tandlægebesøg koster kassen for almindelige danskere(nogle grupper får vist gratis behandling?), men at lægebesøg er gratis!

- Måske er det den tradition, som skulle til debat? , skriver Pia.

Alt andet er gratis
Tandlægeforeningen fortæller, at det offentliges udgifter til tandpleje alt i alt er ca. 4,2 mia. kr. årligt.

Disse udgifter dækker al form for tandpleje, dvs. både børne- og ungdomstandpleje, specialtandpleje, omsorgstandpleje og tandpleje i regi af hospitalerne, forsvaret og kriminalforsorgen.

Tilskuddet til den almene voksentandpleje udgør 1,7 mia af de 4,2 mia i 2017, og det er beløb, regionerne vil skære ned til 1,4 mia. Men står det til de 3665 danskere, der indtil nu har støttet borgerforslaget 'Gratis Tandlæge' Det bør være gratis at gå til tandlægen for borgerne i Danmark', så burde staten bare dække alle udgifter til danskernes tænder:

- Alt andet i sundhedssektoren er gratis, så hvorfor skal tænderne på mange mennesker gå til fordi de ikke har råd til en behandling hos tandlægerne?

Tænk hvis det kostede at gå til øjenlæge
- Det må jo være klart, at hvis borgerne går til eftersyn hvert halve år, så vil man også opnå en bedre tilstand af tænderne.

- I dag er det for dyrt og en dårlig forretning for samfundet, at man skal betale for tandpleje.

- Tænk hvis folk også skulle betale for at gå til andre speciallæger - så som øjnelæge, øre- og halslæge, hudlæge m.fl., skriver Mogens V, der står bag forslaget, som du kan støtte her (husk NemID).

 

1 af 2 
2 af 2 Mange danskere lader være med at gå til tandlæge, fordi det er dyrt. Arkivfoto: PR/Shutterstock
54 kommentarer
Vis kommentarer