Kirsten, 99 år, får mad fra kommunen: Åh nej, kød igen

Mere end 10.000 danskere har støttet et borgerforslag om grøn mad i offentlige køkkener. Og Kirsten på 99 år vil gerne kunne vælge grøntsagsfrikadeller, frem for hamburgryg

Kommunens leverandør har på maden skrevet, at Kirsten er 'småtspisende'. Men Kirstens datter, Gudrun, bemærker til nationen!, at det i høj grad skyldes den kedelige mad: - Hun spiser mere, når hun får appetitlig og grøn mad, siger Gudrun.
Kommunens leverandør har på maden skrevet, at Kirsten er 'småtspisende'. Men Kirstens datter, Gudrun, bemærker til nationen!, at det i høj grad skyldes den kedelige mad: - Hun spiser mere, når hun får appetitlig og grøn mad, siger Gudrun.

- Jeg er bare så træt af al den kedelige mad med kød.

- Det smager ikke af noget.

Sådan lyder det fra Kirsten på 99 år om den evindelige kødfokusering, hun mener den kommunale madudbringning i Svendborg - som så mange andre offentlige køkkener - ligger under for.

 

Vil spise som børnebørnene
Kirsten er ikke vegetar, men hun har altid været glad for grøn mad, og da Kirstens datter var på besøg i weekenden, stod den kommunale menu - endnu engang - på et stort stykke kød (hamburgerryg) med tre kartofler til og en hvid sovs med asparges.

- Der var ingen tilberedte grøntsagsretter, og det eneste der kom i nærheden af nærende, grøn mad, var en frugtsalat - og en lille sideret med majs og ærter.

- Jeg vil hellere spise vegetarisk som mine børnebørn, siger Kirsten, der derfor støtter et meget populært borgerforslag, der netop handler om at alle offentlige køkkener, skal have et grønt/kødfrit alternativ. I forslaget - der mangler lige under 40.000 støtter, for at nå Folketingssalen - lyder det bl.a. at der er masser af penge at spare på at tænke mere grønt:

Plantebaseret kost giver mindre kræft
- Det vil gavne samfundsøkonomien at give mulighed for at vælge plantebaseret kost i de offentlige køkkener.

- Det er veldokumenteret, at mere plantebaseret kost reducerer forekomsten af bl.a. hjerte-kar-sygdomme, kræft og diabetes, som alle er en stor økonomisk belastning for sundhedsvæsenet. 

- Forskere fra Oxford University vurderer, at verden kan spare 700 milliarder US dollars om året i sundhedsudgifter (direkte og indirekte, inklusive tabte arbejdsdage), hvis kosten følger WHOs anbefalinger (Oxford University 2016).

- En plantebaseret valgmulighed i de offentlige køkkener vil bidrage til, at Danmark høster sådanne samfundsøkonomiske forbedringer.

- Desuden vil det hjælpe Danmark med at leve op til vedtagne klimamål samt gavne miljø og dyr både nationalt og globalt.

Næsten en halv million kan godt lide vegetar-mad
- Forslaget handler om at sikre det frie valg af grønne alternativer. I dag lever ca. 100.000 borgere vegetarisk, og yderligere ca. 372.000 borgere lever overvejende vegetarisk (Coop Analyse 2017). Tallene er mere end fordoblet fra 2010 til 2017, og tendensen er endnu tydeligere blandt unge under 35, hvor det er 12 %, som lever overvejende eller helt vegetarisk, skriver folkene bag forslaget, men hvad siger du?

Skal Kirsten have mulighed for at få varme, mættende grønne retter som f.eks. grøntsagsfrikadeller, grøntsagspostejer, tærter, gryderetter, etc?

Du kan støtte borgerforslaget om grøn mad i offentlige køkkener ved at klikke her. Husk din NemID.