- Med den nuværende danske afgiftsstruktur vurderes det ikke umiddelbart muligt at reducere energiafgiften på diesel med mere end 4,2 kr. pr. GJ.
- Det svarer til en afgiftsnedsættelse på ca. 15 øre pr. liter før moms for almindelig diesel (med 6,8 procent biobrændstoffer) eller knap 19 øre pr. liter inkl. moms.
Benzinafgift kan sættes endnu mere ned
- Energiafgiften på benzin kan reduceres med mere end 15 øre pr. liter før moms, uden at det er problematisk i forhold til EU’s minimumsafgift.
- Det præcise niveau herfor skal dog afklares nærmere med Kommissionen, idet der er minimumsafgifter på biobrændstoffer, mens det ikke er teknisk muligt for benzinbiler alene at køre på biobrændstoffer.
Vi kan også spørge EU
Sådan skriver skatteminister Jeppe Brus i et svar (nr 379) til Skatteudvalget, om det meget populære borgerforslag, der handler om at fjerne alle afgifter på benzin og diesel.
Skatteministeren henviser i svaret til både EU-direktiv og den danske udligningsafgift, men han kommer også ind på, at EU - på grund af de stigende energipriser- kan tillade, at energiafgifterne bliver lempet til under minimumssatserne, hvis særlige politiske hensyn taler herfor.
Så kan vi få et par rigtig billige måneder
- Sådan en lempelse vil dog være meget midlertidig og formentlig kun af et par måneders varighed.
- En sådan lempelse vil desuden kræve, at der indledes en dialog med Kommissionen, skriver Jeppe Brus.
Ni kroner pr. liter
Ifølge drivkraft.dk betaler danskerne cirka otte kroner i CO2-afgift, energi-afgift og moms pr. liter benzin for tiden. Og p.t. mere end seks kroner i CO2-afgift, energi-afgift og moms pr. liter diesel, og det mener mere end 84.000 danskere altså er for galt.
- Alle afgifter på benzin og diesel bør fjernes, så den almindelige dansker kan få en hverdag til at køre.
- Den almene danskers indkomst kan ikke følge med de store prisstigninger, vi står overfor.
- Det er ikke kun brændstoffet, der stiger, men brændstof er det vigtigste i forhold til, at befolkningen kan komme frem og tilbage på arbejde, varer kan leveres etc., skriver Morten Kjeldsen, der står bag borgerforslaget, der skal diskuteres i Folketingets Skatteudvalg 2. juni:
Syv milliarder i statskassen
Staten ender med at få mere end syv milliarder kr. ind i benzinafgift i år, og du kan stadig støtte forslaget her, hvis du er enig, men hvad tænker du?